default_mobilelogo
  Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011
  2 Απαντήσεις
  24.7K διαβάστηκε
Καλησπέρα Γιατρέ,
Θα ήθελα την άποψη σας για την αντιμετώπιση βακτηριακής κολπίτιδας (Gardnerella). Διαγνώστηκα με αυτού του είδους κολπίτιδας πριν από περίπου ένα χρόνο(!), και παράλληλα με αυτήν είχα και χλαμύδια. Ο γυναικολόγος μου μου σύστησε Flagyl και Vibramycin αντίστοιχα (το δεύτερο έλαβε και ο σύντροφός μου). Εδώ να αναφέρω οτι κυρίως χρησιμοποιώ ομοιοπαθητικά σκευάσματα αρκετά χρόνια τώρα, και ήξερα οτι με τα αντιβιοτικά ίσως να είχα ενοχλήσεις και να μην τα άντεχα.. Ξεκίνησα λοιπόν με το Vibramycin, το οποίο δεν με ενόχλησε τόσο πολύ (ήμουν σαν κοτόπουλο βέβαια καθ'ολη τη διάρκεια της θεραπείας αλλά τίποτε περισσότερο), και τα χλαμύδια θεραπεύτηκαν άμεσα. Όταν όμως έφτασα στο να πάρω τα Flagyl...αρχικά είχα πρόβλημα γιατί είναι κάψουλες (μια παιδική μου φοβία) και εκτός αυτού προτίμησα να ακολουθήσω την οδό της ομοιοπαθητικής αντί να βάζω μέσα μου 1500gr αντιβιοτικού καθημερινά.
Μπορώ να πω οτι οι ενοχλήσεις (δύσοσμα υγρά, τσούξιμο στηςν ούρηση) εξαλείφτηκαν, ωστόσο κάθε φορά που έκανα εξετάσεις το μικρόβιο συνέχιζε να υπάρχει. Συμφωνήσαμε με τον γιατρό μου να κάνω μια προσπάθεια συνδυάζοντας μόνο τα κολπικά υπόθετα Flagyl με μια μετέπειτα θεραπεία με Lactal. Και τότε πραγματικά μου πέρασαν όλα τα συμπτώματα! Έκανα ξανά εξέταση (πριν 2 βδομάδες) και όλα καλά! Αλλά εδώ και 3 περίπου μέρες έχω πάλι ενόχληση κατά την ούρηση και επανήλθε η άσχημη εκείνη κολπική οσμή... Πάνω που είχα χαρει κιόλας!
Προτείνετε να ξαναπευθυνθώ στον γυναικολόγο μου; Η' μήπως αρχικά να κάνω μια εξέταση ούρων, μήπως πρόκειται για κάτι άλλο (πχ κυστίτιδα); Ο ομοιοπαθητικός μου επειμένει οτι η αιτία της κολπίτιδας ήταν κατά πάσα πιθανότητα μια ουρολοίμωξη που ποτέ δεν θεραπεύτηκε..αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρη, καθώς δεν είναι γυναικολόγος ούτε έχω διαγνωστεί ποτέ με ουρολοίμωξη..
Εσείς τι μου προτείνετε; Επίσης, υπάρχει Flagyl σε άλλη μορφή πέραν της κάψουλας; Μήπως το οτι πήρα μόνο τα κολπικά υπόθετα δεν έγινε σωστά η θεραπεία;
Ευχαριστώ.
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#19752
Αγαπητή Φίλη!
Η κατ΄εξοχήν ουσια  που  ΄΄πιανει΄΄ την  Gardnerella  vaginalιs  ειναι  η  μετρονιδαζολη ,  οπως την εμπεριεχει  το  σκεύασμα   που χρησιμοποιησες, ατυχώς  μονον  τοπικα..
Τι εχεις τωρα  δεν  μπορω να  γνωριζω..Τα υγρα  μπροει να  οφειλονται   πχ. σε   μια μυκητιαση.. . Μονον  ενα    αμεσο  νωπό  μικροσκοπικό  παρασκεύασμα   κολπικου εκκρίματος,  θα δωσει την  σωστή διαγνωση.  ( http://www.youtube.com/watch?v=MZFfCVCX7oY ) Κολπίτις βακτηριδιακής αιτιολογιας (Vaginose)
Μια καλη  λυση συντηρησης ειναι  και  η διατηρηση του pH  σε τιμές  κατω  του 4,8 (οξινο!) του  κολπικου εκκριματος  για οσο χρονο  κανείς  θελησει  με .... ενδοκολπικη  χρηση  βιταμινης  C!  Υπάρχουν  σχετικα΄ κολπικά  υπόθετα,,Σε οξινο pH δεν μπορεί  να  επιβιώσει  κανένα  μικρόβιο, εκτος από τον γαλακτοβάκιλλο...
Κρατώντας  το  κολπικό εκκριμα  σε οξινο pH   οι  περιπτώσεις  υποτροπής. είναι  σπάνιες ..
Καλό αποτέλεσμα,  φαίνεται να δίνει   και  η  μονοήμερη  δόση  μετρονιδαζόλης (4 χαπιαμαζι)   για  3-4  κυκλους, αμεσως μετά την περιοδο...  
Για την άποψη του  ομοιοπαθητικού σου:  Το αντίθετο  συμβαίνει... Κολπίτιδες βακτηριδιακής  αιτιολογίας   μπορεί  να  προξενήσουν  κυστίτιδες ..
Παρα την καλή ανταποκριση  σε μετρονιδαζολη  (και  αλλα  φάρμακα)  ειναι  γεγονος  ότι   η  κολπιτιδα  του  ειδους   υποτροπιαζει,, Εγιναν  αρκετες  υποθεσεις  στο τι πρέπει να  φταίει.. Πτωση της  αμυνας   στην περιοχη,   ισως και γενικότερη πτωση της  αμυνας  απο ψυχολογικούς παράγοντες.. Ισως, αν  η  ομοιοπαθητική εχει  τροπο προσπελασης  του προβλήματος στο σημειο αυτό,  ν΄αποδωσει..
Ακομη:  ορισμενες σεξουαλικες  πρακτικές  ειναι  λογικο να επηρεάζουν  την επαναμόλυνση,
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#19753
Ευχαριστώ για την ταχύτατη απάντησή σας!
Βέβαια, κολπικά υγρά πέραν των συνηθισμένων δεν έχω παρατηρήσει.. μόνο μια ενόχληση κατά την ούρηση, το οποίο άλλωστε ήταν το πιο έντονο σύμπτωμα που είχα όταν είχα την κολπίτιδα, γι'αυτό και τα συνδέω..
Θα προχωρήσω σε εξετάσεις ουρικές και κολπικές, ευχαριστώ για τη συμβουλή σας!
Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!