default_mobilelogo
Νέο

AIS

  Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012
  5 Απαντήσεις
  5.4K διαβάστηκε
 
Καλησπέρα σας κ. Ζησόπουλε, συγχαρητήρια για το φόρουμ σας που βοηθάει τόσες πολλές γυναίκες.
Είμαι 32 ετών, άτοκη και θα ήθελα να σας παραθέσω το ιστορικό του προβλήματός μου για να μου πείτε τη γνώμη σας.
Από το 2008 έκανα τεστ παπ κάθε 6 μήνες λόγω κάποιων μικρών αλλοιώσεων που υπήρχαν (δεν υπήρχε ούτε υπόνοια HPV και όλα ήταν αρνητικά για κακοήθεια).
Το 2011 και αφού είχα πολλά παράπονα από τον γιατρό μου λόγω μη σωστής αντιμετώπισης μου (για πάνω από ένα χρόνο είχα αιμορραγίες, πρήξιμο κοιλιάς και πόνους περιόδου ενδιάμεσα των περιόδων μου- ενώ έπαιρνα αντισυλληπτικά για 5 συνεχόμενα έτη, αίμα στις επαφές μου και αίμα κατά την διάρκεια και της πιο απλής εξέτασης από το γιατρό μου), αποφάσισα να κάνω το επόμενο παπ σε νοσοκομείο εκτός του τόπου διαμονής μου.
2/3/2011 – τελευταίο τεστ παπ στον παλιό μου γιατρό: φλεγμονώδη κύτταρα: αρκετά και αρκετά αιμορραγικά στοιχεία, πλακώδη κύτταρα με ικανές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και εκτεταμένη κυτταρόλυση, κυλινδρικά ενδοτραχηλικά κύτταρα με φυσιολογικούς κυτταρομορφολογικούς χαρακτήρες, αρνητικό για κακοήθεια, εικόνα τραχηλίτιδας με συνοδό κυτταρόλυση.
3/10/2011 – τεστ παπ στο νοσοκομείο: AIS ενδοτραχήλου, ικανή ατυπία ενδοτραχηλικών κυττάρων συμβατή με AIS.
31/10/2011: πήρα την απάντηση του παπ και έκανα απευθείας κολποσκόπηση στο νοσοκομείο, η οποία επιβεβαίωσε: AIS, HgSIL – GIL – διατεταμένα αδένια.
10/11/11: Πάρθηκε LBC στο νοσοκομείο, το οποίο βγήκε αρνητικό λόγω ακατάλληλου δείγματος και την ίδια μέρα έγινε Κωνοειδή εκτομή LOOP – LLETZ. Σας παραθέτω το αποτέλεσμα της βιοψίας:
Hat top αφαίρεση.
Δύο τμήματα κωνοειδούς εκτομής τραχήλου διαστάσεων 2,1χ1,6χ0,7 εκ. και 0,9χ0,9χ0,7 εκ. αντίστοιχα.
Πρόκειται για τμήμα τραχήλου που περιλαμβάνει εξωτράχηλο, ζώνη μετάπτωσης και ενδοτράχηλο, με άωρη και ώριμη πλακώδη μετάπλαση κατά τη ζώνη μετάπτωσης και απόπτωση του επικαλυπτικού ενδοτραχηλικού επιθηλίου σε αρκετή έκταση.
                Το επικαλυπτικό μεταπλαστικό πλακώδες επιθήλιο εμφανίζει αλλοιώσεις τραχηλικής ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας κυρίως CIN1 και λίαν εστιακά CIN2, με συνοδές αλλοιώσεις HPV λοίμωξης.
                Επιπλέον παρατηρείται ποικιλία στο σχήμα και στο μέγεθος των ενδοτραχηλικών αδένων, οι οποίοι συχνά εμφανίζουν διακλαδώσεις, κυστική διάταση ή θηλώδεις εισπτύξεις του επιθηλίου. Σε περιοχές όπου οι αδένες εμφανίζουν ανώμαλο γωνιώδες περίγραμμα παρατηρείται ήπια δεσμοπλαστική αντίδραση του περιβάλλοντος στρώματος ή ήπιο οίδημα. Τα επιθηλιακά κύτταρα των αδένων, κυρίως βλεννοπαραγωγά δεν εμφανίζουν ουσιώδη κυτταρολογική ατυπία, ούτε αυξημένη μιτωτική δραστηριότητα.
                Στο παρόν υλικό οι αδένες φαίνεται να καταλαμβάνουν όλο το πάχος του αφαιρεθέντος τραχηλικού τοιχώματος.
                Ωστόσο, λόγω του τρόπου λήψεως του υλικού (hat top αφαίρεση), δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το βάθος επέκτασης αυτών πέραν των 7 χιλιοστών. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της ασθενούς και τα ανωτέρω περιγραφόμενα ιστολογικά ευρήματα τίθεται η υπόνοια αδενοκαρκινώματος ελάχιστης απόκλισης (minimal deviaton adenocarcinoma). Ακολούθησε λεπτομερής ιστοχημικός και ανοσοιστοχημικός έλεγχος,ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιώσει αυτή τη διάγνωση (CEA- , p16 εστιακά+ , bcl2-, CA125+, ER+, PAS-, Alcian blue ph:2,5+ ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία CIN1 και 2, σε έδαφος HPV λοίμωξης.
ΣΧΟΛΙΟ: Λόγω ασυμφωνίας των ιστολογικών, κολποσκοπικών και κυτταρολογικών ευρημάτων και δεδομένων των προβλημάτων ασφαλούς προσέγγισης του υλικού (hat top αφαίρεση, εκτεταμένη απόπτωση επικαλυπτικού ενδοτραχηλικού επιθηλίου και πρόσφατη λήψη τραχηλικού επιχρίσματος), κρίνεται απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση της ασθενούς.
23/2/12: Κολποσκόπηση στο νοσοκομείο χωρίς εμφανή ευρήματα, και LBC: κυτταρικά στοιχεία ενδεικτικά κακοήθειας δεν παρατηρήθηκαν στα εξετασθέντα επιχρίσματα. Εικόνα φλεγμονής. Τυποποίηση clart: 54, Nasba: negative, Flow: negative (1,04), Κατάσταση p16: σε αναμονή.
30/7/12: Κολποσκόπηση: ασθενής μετάπλαση, κύστη naboth, και LBC: περιμένω ακόμα τα αποτελέσματα. 1η δόση εμβολίου Cervarix.
30/8/12: Κολποσκόπηση με το DYsis σε εξωτερικό γιατρό: mild dyskaryosis, HPV. Μόνο λίγο πράσινο φάνηκε. 2η δόση εμβολίου.
5/10/12: Τεστ παπ σε εξωτερικό γιατρό με βουρτσάκι παπ και thin prep για να πάρει επίχρισμα σε βάθος. Αποτελέσματα:
Ενδοτραχηλικά κύτταρα: +
Πλακώδη κύτταρα: +
Λευκά αιμοσφαίρια:++
Ερυθρά αιμοσφαίρια: +
Αρνητικό για κακοήθεια. Αδενικά κύτταρα με ελαφρώς διογκωμένους πυρήνες. Συνίσταται περαιτέρω έλεγχος. Ο γιατρός μου είπε σε λίγους μήνες να κάνω διαγνωστική απόξεση.
 
Συγνώμη γιατρέ για το μεγάλο μήνυμα, τα έγραψα όσο πιο περιεκτικά μπορούσα.
 
Μετά από αυτά θα ήθελα τα φώτα σας γιατρέ. Πως είναι δυνατόν να έχω τον τύπο 54 ενώ έχω αυτό το ιστορικό? Προφανώς δεν έχουν παρθεί σωστά τα τεστ? Επειδή δεν καταλαβαίνω την βιοψία, το AIS έχει αφαιρεθεί εντός υγιών ορίων, και αν ναι γιατί τώρα φαίνεται ξανά ύποπτο το νέο τεστ που έκανα? Σας ενημερώνω ότι έχω σταματήσει τα αντισυλληπτικά εδώ και 8 μήνες και ότι εκκρεμμεί η τελευταία δόση του εμβολίου, η οποια θα γίνει τον 12ο.
Ότι άλλες πληροφορίες μπορείτε παρακαλώ πολύ να μου τις δώσετε.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Περίπου πριν από 11 χρόνια
·
#27614
 
Aγαπητή  Φίλη!
Τα  επιχρίσματα πάρθηκαν    και   κοιτάχτηκαν  σωστά...
Ωστόσο,  η  διάγνωση του  ACIS   δια του  κυτταρολογικού επιχρίοσματος , σε διεθνές επιπεδο  και   στα  καλλίτερα (;) εργαστήρια ειναι  εξαιρετικά σπάνια...
Το   ΑCIS   διαφεύγει  σε   πολυ  υψηλο  ποσοστό   την διάγνωση...
Ιδε   σχετικά  πληκτρολογώντα;ς στο  Google:     Από  το  in situ  στο διηθητικό  αδενοκαρκίνωμα ....
Το  ιδιο  όμως   περίπου - σε πολυ μικρότερο βαθμό βέβαια -   συμβαίνει  και  με το  CIN   όλων των  σταδίων,  καθως  και   με  τον ίδιο τον διηθητικό καρκινο  του πλακώδους επιθηλιου!    Περιπου   15 % όλων  των  δυσπλασιών  και 10-11% των διηθητικών καρκίνων του  πλακώδους επιθηλιου,  δεν  διαγιγνώσκονται  στην κυτταρολογική   προληπτική  εξεταση...
Προκεται  για  πραγματικότητα,  που  δεν εχουν εμπεδώσει, τόσο  οι γυναίκες,  όσο και η πλειοψηφία από εμάς τους γυναικολογους..
Στην περιπτωση σου το πόρισμα αναφερεται σε ΄΄υπόνοια αδενοκαρκινώματος ελάχιστης απόκλισης΄΄ και το ειδος της αφαίρεσης του κωνου, δεν επιτρεπει την εκτιμηση, αν οι αλλοιωσεις ξεπερνουν το όριο πλάτους 7 χιλ..
Ως εκ τουτου, δεν ειναι σαφές, αν η όποια αλλοίωση εχει αφαιρεθει εντός του υγειους..
Μία προταση θα ήταν να ξαναγινει κωνοειδής εκτομη με νυστέρι,
Μια δεύτερη προταση, θα ήταν να διενεργηθει μια διαγνωστική απόξεση ενδοτραχηλου, όπως σου προτεινε ήδη ενας συναδελφός μου.
Η πρωτη πρόταση θα ειχε την λογική της, σε γυναικα που εχει κλεισει το θεμα ΄΄παιδιά΄΄, επειδή μία δευτερη κωνοειδής σε γυναικα που δεν τεκνοποιησε ειναι δυνατόν να προξενήσει προβληματα στην εξελιξη μία μελλοντικης εγκυμοσύνης..
Η δεύτερη πρόταση, ενεχει ισως θεωρητικά την πιθανοτητα το αρνητικό της ιστολογικο αποτελεσμα ΄΄μια στα..τόσα΄΄ να μην ειναι επαρκες, δινει ωστοσο την ευχέρεια να επαναληφθει η μικροεπεμβαση μηνες ή και χρόνια αργότερα..
Ολα αυτά εξαρτωνται φυσικά και από την εκτιμηση του περιστατικού γενικότερα.
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 11 χρόνια
·
#27615
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατρέ μου για την απάντηση...επειδή είμαι άτοκη και θέλω να κάνω παιδιά θα συνεχίσω με την διαγνωστική απόξεση με την ελπίδα ότι θα δείξει την πραγματικότητα. Το ότι έχω κάνει ήδη τις 2 δόσεις του εμβολίου γιατρέ και μένει η τελευταία (την οποία θα την κάνω σε 2 μήνες) είναι θετικό ή δεν παίζει ρόλο στην περίπτωσή μου?
 
Διάβασα και το άρθρο σας και είναι πραγματικά όπως τα γράφετε, όταν βγήκε στο τεστ το AIS έκανα αμέσως κολποσκόπηση και ο τράχηλος μου είχε μια μεγάλη και βαθιά χαρακιά οριζόντια και γύρω του άλλες χαρακιές, ήταν μάλλον εξελκωμένο?
Επίσης διάβασα για τον τύπο 18, ο οποιος κανει τα AIS και ακόμα απορώ...πως είναι δυνατόν να μην μου έχουν βρει καθόλου τον 18 και να έχω τον 54? Μήπως δεν υπήρχε στο επίχρισμα που πάρθηκε για το HPV DNA? ο 54 μπορεί να κάνει AIS?
 
Γνωρίζω οτι είναι δύσκολη η περίπτωσή μου (πόσο μάλλον με την υπόνοια αδενοκαρκινώματος ελάχιστης απόκλισης που είναι σπάνιο) και δεν ξέρω εαν μπορώ να πώ οτι είμαι τυχερή που βρήκα το AIS και το πρόλαβα, ή δεν ξέρω αν το έχω προλάβει δεδομένου οτι το in situ απο το διηθητικό στη διάγνωση δεν εχει και μεγάλη διαφορά απ οτι κατάλαβα.. Δυστηχώς είμαι καπνίστρια και στρεσάρομαι πολύ στην δουλειά μου, αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση?
  Ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου!
Περίπου πριν από 11 χρόνια
·
#27616
Αγαπητή Φίλη!
Ας  μην το..''ζαλιζουμε΄΄   και   πολυ   πια... Φαίνεται    ότι  η ανιχνευση του στελέχους  18  δεν ειναι  πάντα  ευκολα εφικτή..  Iδε και  εδώ:
http://www.mitera.gr/UserFiles/File/NEW_PDF/122934_HPV.pdf

Προχωρησε   λοιπον  στην αποξεση ενδοτραχηλου...
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 11 χρόνια
·
#27617
Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου!!
Περίπου πριν από 11 χρόνια
·
#27618
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!