default_mobilelogo
  Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010
  1 Απαντήσεις
  6K διαβάστηκε
Καλήσπέρα, Θα ήθελα για μία ακόμη φορά την πολίτιμη συμβούλή και άποψή σας σε ένα θέμα που αφορά μία φίλη μου η οποία είναι 42 ετών (7/7/68).
Άπο τις εξετάσεις που έχει κάνει τόσα χρόνια της έχουν πει ότι έχει ανεξήγητη υπογονιμότητα. Υποβλήθηκε σε μία εξωσωματική τον περασμένο Μάιο με ενέσεις puregon 500 μονάδες την ημέρα (μάλλον γιατί είναι μεγαλόσωμη, ήταν αθλήτρια) και μετά orgalutran και ovitrelle. Έκανε 8 ωοθυλάκια. Πήρανε και τα 8 ωάρια. Ήταν και τα 8 άριστα. Το σπέρμα είναι ΟΚ και γονιμοποιήθηκαν όλα. Τα έμβρυα ήταν και τα 8 άριστα. Περιμένανε 4 24ωρα για την εμβρυομεταφορά (με utrogestan) μήπως και ξεχωρίσουν κάποια. Συνέχισαν όλα με άριστο ρυθμό. Έγινε εμβυομεταφορά τριών και κρυοσυντήρηση 5. Έμεινε έγκυος σε μονήρη κύηση. Όλα τέλεια. Αυχενική διαφάνεια 1,7. Papp-A πολύ καλό δεν θυμάται πόσο, πάντως έδειχνε ότι δεν είναι απαραίτητη η αμνιοπαρακέντηση. Παρόλα αυτά η γιατρός συνέστησε να την κάνει λόγω ηλικίας. Τρεις μέρες πριν την παρακέντηση λίγο αίμα μαζί με βλέννα. Παρόλα αυτά η γιατρός δεν είπε να την αναβάλλει ούτε έκανε εξέταση για να δει από πού προέρχεται. Πραγματοποιήθηκε αμνιοπαρακέντηση στις18εβδ. + 1. Μεσολάβησε μία εδβ. με αρκετά υγρά και βλέννα, τα οποία δεν ανησύχησαν καθόλου τη γιατρό. Το αποτέλεσμα της παρακέντησης ήταν φυσιολογικό. Στις 19 εβδ. +1, παρουσίασε αίμα, έσπευσε στη γιατρό, καθυστέρησε μιάμιση ώρα να την εξετάσει και μετά την έστειλε σε κλινική με κίνδυνο ρήξης θυλακίου και σχεδόν πλήρη εξάλειψη τραχήλου. Όταν έφτασε έσπασαν τα νερά. Δεν έκανε υπέρηχο να δει αν έχουν μείνει νερά και πόσα, ώστε αν υπήρχε περίπτωση με νοσηλεία να αναπληρωθούν. Της έδωσε οκυτοκίνη κατευθείαν και προκάλεσε φυσ. τοκετό. Ακολούθησε απόξεση, χωρίς να εξήγησει γιατί, εφόσον και ο πλακούντας είχε αποβληθεί. Δεν έκανε ιστολογική και έτσι δεν γνωρίζουμε τί μπορεί να έφταιξε. Σ' όλη την εγκυμοσύνη έβγαιναν αυξημένα τα λευκά μέχρι 16,5. Η γιατρός το έβρισκε φυσιολογικό για εγκυμοσύνη. Δεν έδωσε αντιβίωση. Ποτέ δεν της έκανε καλλιέργεια τραχηλικού και κολπικού επιχρίσματος. Το τελευταίο τεστ παπ είχε γίνει 4 μήνες πριν την εξωσωματική και είχε δείξει ήπια τραχηλίτιδα, αλλά της είχε πει να μην κάνουν τίποτα να το αφήσουν για αυτοϊαση. Το μωρό μέχρι και την εβδομάδα της αμνιοπαρακέντησης φαινόταν στους υπερήχους ότι αναπτυσσόταν κανονικά. Η μαστογραφία ΟΚ. Νέο υπέρηχο δεν έχει κάνει ακόμη γιατί της είπε ότι πρέπει να το κάνει μέτα την πρώτη περίοδο αλλά έχουν περάσει 44 μέρες και ακόμη δεν έχει αδιαθετήσει.
Οι ερωτήσεις που θα ήθελα να σας κάνω είναι οι εξής:
α)Ο τοκετός έγινε πριν 44 μέρες. Ακόμη δεν έχει αδιαθετήσει η φίλη μου. Είναι ανησυχιτικό; β
) Τι ποσοστά επιτυχίας νομίζετε ότι μπορεί να έχει για μία νέα εξωσωματική. Υπάρχουν πιθανότητες να συλλάβει ή είναι αρκετά μεγάλη; γ)Τι ποσοστό επανάληψης ρήξης θηλακίου υπάρχεί; δ)Τι πιθανότητες έχει για μία τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Υπάρχουν ελπίδες; ε)τι μπορεί να προκάλεσε την ρήξη θηλακίου και ζ)Τι νομίζετε για το ιστορικό της φίλης μου;
Συγνώμη για το μεγάλο post.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω για το χρόνο που διαθέσατε.
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#16200
Αγαπητή Φίλη!
Στην  ηλικια  των  42 ετών  η  αμνιοκέντηση επιβάλλεται, επειδή  το ποσσοτό  χρωμωσωματικών  ανωμαλιων ειναι  υψηλοτερο  από  τον  κινδυνο  αποβολής..Ειναι βεβαια στην  ευχερεια της επιτοκου, παρ΄ ολ΄αυτό,   να μην την κανει..
Ο  κίνδυνος αποβολής μεσα στις  πρώτες 15  ημέρες από την αμνιοκέντηση  ειναι 1: 200 ..

Για το ποσοσό επιτυχίας  της  εμβρυομεταφοράς των  κατεψυγμενων εμβρύων:   οπως   περιπου σε καθε  εξωσωματική,  γυρω στα 20%  σε  καθε προσπάθεια... 
Για το  ποσοστό  ρηξης  θυλακιου  νεας εγκυμοσύνης:   Οπως  και  παραπανω , 1:200,  κι αυτό  μονον  από   την αμνιοκέντηση.. Κατα τα άλλα, ΄οπως και σε  καθε   άλλη εκκυμοσύνη,  χωρις αμνιοκέντηση,, 

Η ελπίδα  για τελειομηνη εγκυμοσύνη, ειναι  όπως σε   καθε εξωσωματική : γυρω στα  20% σε   καθε προσπαθεια...Τόση  προβλεπεται  και σε  φυσιολογικές  συλληψεις..    

Για το τι μπορεί να  προκαλεσε  την ρηξη  θυλακιου: Να μην ανοιξω  τωρα  ενα  συγγραμμα για  να  αρραδιασω  τα  διάφορα΄΄τι.. ..  Υπάρχουν  παρα πολλοι γνωστοί  και  ποιος ξερει πόσοι  ακομη  αγνωστοι  λογοι.  Μεταξυ αυτών  των γνωστών,  ακομη κι   ενας  γερός..βηχας.(το εζησα !)

Τι νομίζω για  το   ιστορικο της φίλης σου: Κάθε μαιευτήρας εχει ζησει  πολλες   φορές  παρομοιες  ατυχεις εξελιξεις  αποβολων  προχωρημενων   κυήσεων  και δεν  νομζιω  ότι  μπορουμε να τις αποτρεψουμε και στο  μακρυνο μελλον...Δεν υπηρξε  και δεν θα υπαρξει μαιευτηρας  που   δεν  θα  δοκιμασει  τέτοια πικρά ποτηρια.
Με όλα  τα  μεσα που εχουμε, δεν  φαινεται να εχουμε περιορισει ουτε κατ΄ελαχιστο στατιστικά  το ποσοστό  αποβολων στα   τελευταια 50 χρονια
... Αυτή ειναι  η   πολύ μαύρη αληθεια...
Στα  υπ΄οψη: 
Η εγκυμοσύνη ειναι απροβλεπτη.. Το αποτελεσμα  της  δεν ειναι  με τιποτε εγγυημενο, ότι και να κανεις, ούτε  για  το  ΄΄τλειομηνο ''.  ούτε αν  θες   για το  πως θα τα πηγαινει το παδί στο σχολειο..

Η ΄΄λανθανουσα΄΄ ταση αναζητησης  αιτίων (γράφε  ΄΄ευθυνών ΄΄)  στην  όλη υποθεση,  που  φυσικά δεν υπάρχουν,   θα κανει την  γυναικα  ακομη  πιο  δυστυχισμένη..
Κοιτάξτε,  όλος ο περιγυρος,  να  παρηγορησετε την  μητερα, να ξεπερασει το βαρύ πενθος  της και να  ξαναπροσπαθησει...
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!