default_mobilelogo
  Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016
  2 Απαντήσεις
  4.3K διαβάστηκε
Καλησπέρα σας κι ευχαριστω προκαταβολικα για το χρονο σας. Ειμαι 32 χρονων και μετα απο ελευθερες επαφες 3 ετων και 2  σπερματεγχυσεις χωρις επιτευξη εγκυμοσυνης μολις ολοκληρωσαμε την πρωτη προσπαθεια  εξωσωματικης. Βαλαμε μια βλαστοκυστη 5 ημερων αριστης ποιοτητας και για πρωτη φορα ειχα θετικη χοριακη η οποια δυστυχως μετα απο μια εβδομαδα επεσε και ο γιατρος μας ειπε οτι προκειται για βιοχημικη κυηση. Ο γιατρος μας προτεινει να προχωρησουμε στον ακριβως επομενο κυκλο σε νεα εμβρυομεταφορα των κατεψυγμενων βλαστοκυστων που εχουμε. Τα ερωτηματα μου ειναι 2.Πρωτον μηπως ειναι λιγο βιαστικο αμεσως μετα απο βιοχημικη αποβολη να γινει δευτερη προσπαθεια εξωσωματικης; Και δευτερον μηπως χρειαζεται να γινουν καποιες πιο εξειδικευμενες εξετασεις (π.χ. ελεγχος για θρομβοφιλια, ΝΚ κτλ) πριν προχωρησουμε σε  νεα προσπαθεια ετσι ωστε να μειωσουμε τις πιθανοτητες να εχουμε βιοχημικη ξανα; Στο σημειο αυτο να επισημανω οτι μετα την εμβρυομεταφορα επαιρνα προγεστερονη και κανενα αλλο φαρμακο. Οτι εξεταση εχουμε κανει μεχρι τωρα εχει βγει φυσιολογικη (σπερμοδιαγραμμα, σαλπιγγογραφια και ορμονολογικες) και ανηκουμε στην κατηγορια της ανεξηγητης υπογονιμοτητας.Ποια ειναι η γνωμη σας για το επομενο μας βημα;Ο γιατρος που μας παρακολουθει υποστηριζει πως δεν χρειαζεται να κανουμε επιπλεον εξετασεις αλλα ειμαι επιφυλακτικη και δεδομενου και του υψηλου κοστους της εξωσωματικης δεν θελω να κανω βιαστικες κινησεις. Σας ευχαριστω.
Περίπου πριν από 9 χρόνια
·
#41283
Αγαπητη   Φίλη! Το θεμα   της λεγομενης   ΄΄ανεξηγητης  στειρότητας΄΄ ειναι εξαιρετικά   σπανιο και κατά   την εκτίμηση  μου κατά κανονα  εχει  υπερεκτιμηθεί από την αρχή καποιος  απο  τους βασικούς παραγοντες και  μάλιστα  με την  σειρά  του το  αναφερω:   ΄΄σπερμοδιάγραμμα΄΄, βατότητα  σαλπιγγων και   μετά το  οτιδηποτε άλλο.. Η δική  μου  ΄΄εύκολη΄΄και  παμφθηνη (ακουγεται  και  καπως  ...αιρετική)  πρόταση:   Αφου   ο  κυκλος δεν  εχει προβληματα   (τακτικός  κυκλος, διφασικό θερμοδιάγραμμα με διαρκεια β΄φάσης κυκλου κατ΄ελαχιστο 11  ημερών  , σχετικα΄σταθερή  μερα  ωοθυλακιορρηξίας), να προγραματιστει   ενα  post-coital test (Sims-Huhner-test )  περίπου  8  -12  ωρες  μετά  από σχεσεις ανημερα  της ωοθυλκιορρηξία,  ή εστω  μια μερα πρίν... Αν βρεθουν στην μικροσκοπικη  εξεταση  της τραχηλικής   βλεννας ζωντανα σπερματοζώαρια, τοτε το σπερμα ειναι  κατά βασιν  γονιμο.. Αν οχι, (εννοειται, ότι η εξεταση πρέπει να   γινει  εμπρόθεσμα !)  τοτε υπαρχει περιπου πάντα  σοβαρο προβλημα   στο σπερμοδιάγραμμα.. Η εξεταση  χρησιμοποιείται  για ν΄αποκλεισει την  λεγομενη  ΄΄ασυμβατοτητα΄΄ τραχηλικής   βλεννας - σπερματος, την  οποια προσωπικά, ποτέ δεν  επιβεβαίωσα..Παντα ειχε υπερεκτιμηθεί το σπερμοδιάγραμμα. Αυτό  που εδω  και 4 (τέσσερις !)  δεκαετιες  ειδα ,είναι:   Παντα,  οταν   αυτή η δοκιμασια  ήταν αρνητικη, ποτέ  το σπερμοδάγραμμα  δεν ήταν  εν ταξει  και ποτε΄ δεν  μπορουσαμε να  το..διορθωσουμε.. Η  μονη διεξοδος ήταν  η εξωσωματική .. Για  λεπτομερειες :  Βαλε στην μηχανη αναζητησης της σελιδας:   Ζησοπουλος,  Sims-Huhner-test.  Μιληστε σχετικά  με   τον  γιατρό σας..Δεν ξερεις  καμίαφορά..Δεν εχετε να   χασετε απολυτως τιποτε... Κυριολεκτικά, με μία  ματιά   στο μικροσκοπιο θα  γνωριζει   κανείς,  αν το προβλημα αυτό  υφισταται.... Αν βεβαια  η εξεταση  ειναι  ΄΄θετική΄΄ (αν  επιβιωνουν  δηλαδή  αρκετα   σπερματοζωαρια στην τραχηλική  βλεννα μετά τοσο μεγαλο  διαστημα) θα εμενε  η λαπαροσκοπική  διερευνηση σαν τελικη επιλογή,  μηπως και κατι δεν  το ΄΄βλεπει΄΄  η   σαλπιγγογραφία.(σπάνιο, αλλά υπαρκτό.). Για ορμονικές   εξετασεις  που αφορούν  την αιτολογια   της   βιοχημικής εγκυμοσύνης:   Τετοιες εξετασεις δεν υπάρχουν.. Φιλικά Π.Ζ  

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 9 χρόνια
·
#41284
Να προσθέσω κι εγώ την απάντησή μου, μιας και αναφέρεστε σε εξετάσεις θρομβοφιλίας και ΝΚ.  Όσον αφορά τη θρομβοφιλία, το ιστορικό σας (υπογονιμότητα και 1 μόλις βιοχημική κύηση) δεν είναι ενδεικτικό θρομβοφιλίας και κατά την άποψή μου δεν έχετε λόγο να μπαίνετε στα σχετικά έξοδα. Σχετικά με τα ΝΚ, κανείς δεν έχει αποδείξει ότι ο αριθμός τους στο αίμα σχετίζεται με ανεπιτυχείς εκβάσεις κύησης και με τις καθ' έξιν αποβολές. Για το λόγο αυτό, καμία ένωση μαιευτήρων παγκοσμίως δεν έχει υιοθετήσει αυτήν την εξέταση και η σύσταση είναι να γίνεται μόνο εντός ερευνητικών πρωτοκόλλων και κλινικών μελετών. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες μείωσης του αριθμού των ΝΚ. Μπορώ να καταλάβω, φυσικά, την απόγνωση ενός ζευγαριού με ανεξήγητη υπογονιμότητα: θα δοκιμάσει τα πάντα προκειμένου να επιτύχει την τεκνοποίηση. Καλό είναι, όμως, να γνωρίζει τι είναι αυτό που του προτείνουν και για ποιο λόγο πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να ξέρει και τι περιμένει και να μην επέρχεται απογοήτευση. Σχετικά με τα ΝΚ, συνεπώς, αν μπείτε στη διαδικασία, τουλάχιστον ας γνωρίζετε ότι πληρώνετε για κάτι που κανείς δεν έχει αποδείξει και άρα βασίζετε τις ελπίδες σας σε θεωρείες και πρακτικές μεμονωμένων επιστημόνων (που ίσως επιβεβαιωθούν και υιοθετηθούν ευρύτερα σε μερικά χρόνια, βέβαια, αλλά πάντα μιλάμε εν έτει 2016).
Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!