default_mobilelogo
  Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015
  3 Απαντήσεις
  6.1K διαβάστηκε
Καλησπέρα σας, 
θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις.
πριν 4 μήνες, βρέθηκα στο νοσοκομείο νομίζοντας πως έχω σκολεικοειδήτη. Οι πόνοι που ένιωσα δεν μου ήταν ξένοι μιας και παθαίνω συχνά κολικούς εντέρου. Μέσα στις τόσες εξετάσεις μου βρήκαν μια κύστη στην δεξιά ωοθήκη 5*5 εκατοστά. Δεν νομίζω να με είχε ενοχλήσει ποτέ. Ο κύκλος μου και πάντα τακτικός (απόκλειση 3-4 ημερών υπάρχει το πολύ 2 φορές τον χρόνο) είναι κανονικός δεν πονάω και η ροή είναι και αυτή κανονική.
το συμπέρασμα του γιατρού ήταν : ¨στο δεξιό εξάρτημα εικόνα κυστικού ομαλού περιγράμματος διαστάσεων 57χ48 χιλ. με περιεχόμενο δίκην αμμοβολής-πιθανός συμπαγή στοιχεία εντός αυτού, απεικονίζεται έτερο κυστικό διαστάσεων 28χ23 χιλ πιθανά ωχρό σωμάτιο."
Ο ιατρός με παρέπεμψε σε άμεσο χειρουργείο. Ζήτησα περισσότερες εξετάσεις πριν πάρω μια τέτοια απόφαση. έκανα κάποιες αιματολογικές τα αποτελέσματα των οποίων είναι τα ακόλουθα:
ca125 14.9, cea1.2, ca15-3 12.7, ca19-9 14.8, a-fp 1.8, β-χοριακή γοναδοτροπίνη 0,1, και γαλακτική δευδρογενάση 217.
όλα τουλάχιστον κάτω από το μισό του κανονικόυ.
έκανα και μαγνητική με τα εξής αποτελέσματα:
' στην δεξιά ωοθήκη απεικονίζεται λεπτοτοιχωματική κυστικής μορφολογίας αλλοίωση η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλής έντασης τ1 και τ2 ακολουθεία και χαμηλής έντασης σήμα σε stir ακολουθία. στο εσωτερικό της παρουσιάζει μικρή οζώδη αλλοίωση μέσης έντασης σήματοσ σε τ1 και τ2 ακολουθεία η οποία φαίνεται πωσ παρουσιάζει ήπια ενίχυση μετά την ενδοφλέβεια χορήγηση σκιαγραφικού.η παραπάνω αλλοίωση με βάση τα ακτινομορφολογικά της χαρακτηριστηκά προσλαμβάνει χαρακτήρεσ κύστης αιμοραγικού περιεχομένου. προσθίως της παραπάνω βλάβης απεικονίζεται λεπτοτοιχωματική κύστης υψηλής έντασης σήματοσ στ τ2 ακολουθεία και χαμηλής έντασησ σήματος σε τ1 ακολουθεία και με σαφή ομαλά όρια διαμέτρου 2,8 εκατοστά η οποία παριστά κύστη με ορώδες περιεχόμενο.
μετά από ένα μήνα έκανα δεύτερο υπέρηχο στον γιατρό της μητέρας μου ο οποίος έλεγε: κυστικό μόρφωμα με υπερηχογενές περιεχόμενο 62 χ 47 χιλ, και έτερο κυστικό με λιγότερο υπερηχογενές περιεχόμενο. 
Και οι 2 γιατροί μου πρότειναν χειρουργίο ο ένας άμεσα και ο άλλος δεν είχε ιδιαίτερο θέμα.
οι απόψεις που άκουσα είναι ενδομητρίωση, ωχρό αιμάτομα και δερμοειδής κύστη.
ο ακτινολόγος μου χτυπιέται πως είναι ωχρό αιμάτωμα και δεν υπάρχει λόγος να βγεί.
είμαι 23 χρονών και δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να κάνω ένα τέτοιο χειρουργείο και ας είναι ρουτίνας χωρίς καλά καλά να ξέρω τί είναι.
μπορείτε να με βοηθήσετε στο τί είναι και πώς πρέπει να κινηθώ???????
Περίπου πριν από 8 χρόνια
·
#39198
Αγαπητή  μικρή Φιλη,, Δες... Φυσικά  μπορεί   κανείς  ''να  το  παιξει''  καποιο  μικρο  χρονικο διαστημα.... Υπαρχουν  ομως  και καποιοι   κανόνες,  που  διαμορφωθηκαν  στο διάβα  των  δεκατιων,  από την  εμπειρία,, Γενικά  ισχύει:  Κυστικα  μορφωματα   ωοθηκων,  με  μεγιστη διαμετρο  ωοθηκης-ευρηματος  πανω  από 5 εκ,  αντιμετωπιζονται  χειρουργικά  κι αφαιρείται  μονον το παθολογικο ευρημα .. Δερμοειδείς  -  και  άλλες  ομωας -  κυστεις,  μπορει  με την παροδο χρονου  να γινουν  πολυ  μεγαλες  πιεζοντας τον  υγιή  ωοθηκικό  ιστό,  με  άλλο  λογια,  ισως  περιοριζοντας  τον.. Αν  λοιπον  το  ευρημα  εμμένει -  ειδικά  οταν είχες και  πόνους, που μαλλον οφειλονταν σε περιστροφή του  μισχου  της μεγαλης  ωοθηκης κι ευρήματος (δεμοειδές;) -  ειναι  σκοπιμο να προσανατολιστεις στην  λαπαροσκοπική του  αφαιρεση..Σημερα   αποτελεί  πια  επεμβαση  ρουτινας,  που κατεχουν κυριως...΄΄πιτσιρικάδες΄΄  γυναικολογοι,   σχεδον σε ολα τα  νοσοκομεία της χωρας.. Θα  το  δεις  με ψυχραιμία  και  χωρις  βία ,   με τον ''δικό΄΄ σας Φιλικά Π.Ζ  


Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 8 χρόνια
·
#39199
Σας ευχαριστω για την απαντηση. Παρολα αυτα κατα τη γνωμη σας υπαρχει τροπος πριν το χειρουργιο να ξερω τι ειδος κυστης ειναι? Με βαση τα χαρακτηριστηκα που σας ανεφερά σαν τι σας μοιαζει?
Φοβαμαι πολυ μηπως ειναι ενδομητριωση (,αν κ δεν εχω τιποτα απο τα αλλα χαρακτηριστηκα προβληματα που μου ειπαν ), και μου γινει τεχνιτη εμηνοπαυση η οποια δεν μου ακουγεται οτι το καλυτερο για την ηλικια μου. Επισης αν ειναι ωχρο αιματωμα δεν αντιμετοπιζεται με αντισυλληπτικα???
Περίπου πριν από 8 χρόνια
·
#39200
Μπορουμε  να  συζηταμε στι διαδκτυο   ατελειωτα... Κυστεις σημαντικα  μεγαλυτερης διαμετρου των 5 εκ -  της οποιας  αιτιολογιας - τις  αφαιρουμε.. Αυτό ειναι  ο κανονας... Αποκλισεις,  μπορει  να προταθουν  από περιπτωση σε περιπτωση.. Αυτές  μονον  ομως σ΄αυτόν  που εχει την...μπάλα.. Φιλικά Π.Ζ  


Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!