default_mobilelogo
  Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012
  1 Απαντήσεις
  1.4K διαβάστηκε
Καλημέρα,
 
θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις σχετικα με τα αντισυλληπτικά. Είμαι 28 ετων:
1. Πριν δύο χρόνια και κατόπιν εξετάσεων μου είχε χορηγήσει η γιατρός μου τα yasminelle. Τώρα θέλω να τα ξαναρχίσω για χρήση 6 μηνών, πρέπει να επαναλάβω τις εξετάσεις? Η μπορώ να τα πάρω και μόνη μου ακολουθώντας τις συμβουλές που μου είχε δώσει η γιατρός μου
2. Στην οικογένεια μου υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστου (2 γιαγιάδες σε μεγάλη ηλικία και η μητερα σε ηλικία 54 ετων (τις είχαν χορηγηθεί οιστρογόνα μετά απο υστερεκτομη)
Θέλω να ρωτησω αν μπορεί να επηρρεάσει και να επισπεύσει τυχον τάση κληρονομικότητας η βραχεία χρηση τους σε εμενα, δηλαδη για 6 μήνες όπως προανέφερα
Ευχαριτω πολύ
Περίπου πριν από 11 χρόνια
·
#25609
Αγαπητή Φίλη!
Καλή ευκαιρία  για  το θέμα ΄΄Καρκίνος μαστού  και χρηση ορμονικων σκευασμάτων΄΄
Στην πρώτη ερώτηση:  Πέρα από  το λεπτομερές οικογενειακό ιστορικο , η  εξέταση  που  ο ίδιος  πάντα ζητώ, ειναι  ενας προσδιορισμός   στην αντίσταση της  πρωτείνης C  στον  ορό αιματος.. (APC-Resistence). Με αυτή αποκλειουμε  σε μεγαλο βαθμό την σπάνια  περίπτωση  θρομβοφιλικών τάσεων,  που αν   τις  εχει μία γυναικα,  αποτελεί σαφή αντενδειξη  για  αντισυλληπτικα.. Η εξεταση  αυτή γινετια μίσ φορά στην ζωή και ιδχυει για π΄σντα..
Κατά  τα  άλλα,  αν αυτή εχει γινει  και στο μεσοδιαστημα δεν  αντιμετωπισες άλλα προβλημστα  υγείας,  μπορει να παρεις το χαπι..
Πιο  σωστό  φυσικά ειναι, να κάνεις  προηγουμένως μια γυναικολογική εξ΄λρταση,  επειδή   μπορεί στο μεταξυ κάτι  να προέκυψε   και  να τα μιλήσεις  αυτά  όλσ  απο κοντά  με  τον   γιατρό σου..
Στην δευτερη  ερώτηση: 
Το αντισυλληπτικο χάπι εχει βεβαια ενδειξη  δρ   νέες γυναικες  και  η  χρηση του  για αντισύλληψη δεν  συνδέεται με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού κατά την ληψη του  ή  και μετά την διακοπή του. .
Στο  θεμα  της  μητερας  σου  και στο θεμα ομτμνικης   υποκατ΄σστασης  στην εμμηνόπαυση:  
Τα οιστρογονα  και  παρεμφερή, δεν αυξ΄σνουν τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου στον μαστό..
Αν  ομως  αυτός  εμφανιστει, τοτε  συμπεριφερεται επιθετικότερα,  όπως σε γυναίκες  που εχουν ακομη περίοδο.. 
Εικάζεται  λοιπον,  ότ με την ορμονική  υποκστασταση εμμηνοπαυσιακών γυναικών , καποιοι καρκίνοι  που ετσι κι  αλλοιως θα  εμφνιζόυσν   αργότερα,  ΄΄τραβιούνται΄΄ πιο  μπροστά...
Από την άλλη,  οι  γυναικες αυτές, που    πρέπει να  εξετάζονται  2 χ ετησίως  κλινικώς και υπερηχογραφικώς  και σε ετησια βάση με  μια μαστογραφία,   ανακαλυπτουν  συνήθως  ενωρίτερα τον καρκίνο  κι εχουν - κάτω  από αυτή την οπτικη - καλή προγνωση...
Μια και  μιλώ  για   το θέμα  υποκατάστασης σε μεγάλες κυρίες  : 
Επειδή ειμαι παληός (..παμπάλαιος !)   και   διαθ΄ρτω  ενα  πολυ λεπτομερ΄ρς αρχειο: 
Εχω παρακολοηθησει   απο  το 1992 (τα πιο πριν  δεν ειναι ψηφιοποιημενα!) , περισσοτερα  από 300 περιστατικά χορηγησης  διαφόρων (αλλα πάντα  βιολογικά παρομοίων)  οιστρογονικών  παρασκευασμ΄στων  και δεν ειδα  παρά   μόνον  σε  μια περίπτωση γυναικός 63 ετών,  που  δεν εννοούσεε να  διακοψει  την  υποκατάσταση,  όπως ειχαμε συστησει από  πολλων ετών και σε καθε εμφάνιση της  στο γραφειο,  με καρκίνο του μαστού..
Στο ιδιο χτονικό διάστημα - από το 1992  μεχρι τώρα - διέγνωσα κλινικώς   και υπερηχογραφικώς σε  ασυμπτωματικές γυναίκες.   76 κσρκίνους  του μαστού, κάτω της  μεγίστης  διαμέτρου 1,2 εκ. ..
Δεν συμπεριέλαβα στο δείγμα εκείνες που  μου ήλθαν με μια  μαστογραφια, ,  ή ψηλαφώντας  οι ίδιες  τον. όγκο..
Σε καμία  από αυτές τις συνηθως   κλιμικτηριακές και  μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όπου ανσκάλυψα εναν  μικρο καρκίνο  μαστού, δεν ειχε προηγηθεί η  οποιαδήποτε ορμονική  υποκατάσταση..
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!