default_mobilelogo
  Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011
  7 Απαντήσεις
  16.1K διαβάστηκε
Αγαπητές γιατρέ, Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι περίπλοκο και κανένας συνάδελφός σας δεν έχει καταφέρει να το λύσει, αν και έχω επισκεφτεί 5 διαφορετικούς. Το Σεπτέμριο του 2009 σταμάτησα να παίρνω το αντισυλληπτικό χάπι yasmine το οποίο μου είχε χορηγήσει η γυναικολόγος μου για αντισύλληψη, μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις και το έπαιρνα για 2 χρόνια. Από τότε και έως και σήμερα η περίοδος μου έχει έρθει 3 φορές από μόνη της και 2 φορές με duphaston. Την πρώτη φορά η γιατρός μου έδωσε τα clomiphaene τα οποία δεν μου έφεραν περίοδο κι έπειτα τα duphaston με τα οποία και μου ήρθε. Δεν είχα περίοδο για 3 μήνες από τότε και η γυναικολόγος μου σήκωσε τα χέρια ψηλά. Ένας δεύτερος μου πρότεινε τα ίδια, χωρίς όμως να ξέρει τι να κάνει. ο τρίτος με παρέπεμψε σε ενδοκρινολόγο ο οποίος είδε ότι όλες οι ορμόνες μου ήταν φυσιολογικές (συμπεριλαμβανομένων των FSH και LH) εκτός από την οστραδοιόλη η οποία για έναν ανεξήγητο λόγο είναι χαμηλή. Η γυναικολόγος στην οποία πάω τώρα μου φαίνεται πιο σοβαρή καθώς σε κάθε βήμα της με ελέγχει ενδοκολπικά, πράγμα που δεν έκαναν οι υπόλοιποι. Η νυν γυναικολόγος μου λοιπόν, μου έδωσε τα clomiphaene τα οποία παρατήρησε ότι μου δημιούργησαν διόγκωση των ωοθηλακίων χωρίς να μου φέρουν περίοδο και γιαυτό δεν μου τα ξαναέδωσε. Μου έδωσε για 5 μέρες τα duphaston τα οποία μου έφεραν περίοδο στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης, έκανα και μαγνητική εγκεφάλου (και για την υπόφυση) στην οποία όλα ήταν φυσιολογικά. Εν ολίγοις, η μήτρα μου ανταποκρίνεται, όμως δεν παράγω οιστρογόνα ώστε να φτιάξω ωοθηλάκια. Δεν υπήρξε ποτέ ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών, εκτρώσεων ή κάτι σχετικό. Ούτε είχα ποτέ ορμονικά προβλήματα. Σήμερα, η συγκάτοικός μου διαγνώστηκε με κονδυλώματα (μπορεί αυτό να σχετικό, σε περίπτωση που εχω κολλήσει κι εγώ?). Ελπίζω να μπορείτε να έχετε μία ιδέα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, εφόσον οι FSH k LH μου είναι σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα. Ευχαριστώ, Χ.
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17043
Αγαπητή Φίλη!
Λειπουν  πολλα από το ιστορικο... Δεν ξερρυμε ποσο χρονων εισαι,  πόσο βαρος  και υψος εχεις (πολυ σημαντικά αυτά!),  πότε  ήλθε η περιοδος  για πρωτη  φορά και  πως εξελιχθηκε αργότερα.. Υπηρχαν καθυστερησεις  από την  αρχη,  ή εξελιιχθηκαν  μετά;
Η κλομιφαινη  χορηγετιαι  μονον οταν  η γυναικα  επιθυμει να  μεινει εγκυος,  ή το πολυ σαν ενα  ειδος  τεστ,  για  να δει  κανείς πως  ανταποκρινονται  οι  ωοθηκες...Ποση  κλομιφαινη χορηγηθηκε;  1 χαπι για 5 μερες,  2,  περισσότερα;  Χορηγηθηκεγιανα συλλαβεις;
΄΄Οι  εξετασεις   ήταν καλες ΄΄ δεν  ειναι πληροφορηση.. 
Ποιες ήταν αυτές, ποια  μερα  του  κυκλου εγιναν; Ποσο χαμηλα ειναι  τα οιστρογονα;  Πολυ κατω  από  50;
Υποψιαζομαι βεβαια  ότι εχεις  το λεγομενο συνδρομο  πολυκυστικων  ωοθηκων, που ειναι  η πλεον συχνη  αιτια προβληματων  στον κυκλο..
Αν θελεις, μας ξαναγραφεις  τα παραπανω  στοιχεια, για να δουμε  πως μπορουμενα συμβαλουμε..
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17044
Αγαπητέ Δρ. Ζησόπουλε, Καταρχάς ευχαριστώ για την άμεσή σας απάντηση και με συγχωρείτε για τις ελλειπείς πληροφορίες. Είμαι 22 χρονών, ζυγίζω 56 κιλά και το ύψος μου είναι 172 εκατοστά. Δεν είχα κάποια αυξομείωση βάρους τα τελευταία 5 χρόνια. Περίοδο είχα για πρώτη φορά στα 12 μου, χωρίς διαταραχές στον κύκλο μου. Μου ερχόταν κάθε μήνα κανονικά στις 30 ημέρες. Ομοίως, κατά τη διάρκεια των 2 χρόνων που έπαιρνα το χάπι, η περίοδος μου ερχόταν κανονικότατα κάθε 28 μέρες και διαρκούσε 5 μέρες. Πόνους ιδιαίτερους (δυσμηνόρροια κλπ) δεν είχα ποτέ. Καθυστερήσεις υπήρχαν αφού έκοψα το αντισυλληπτικό χάπι και μετά. Μέσα σε 16 μήνες είχα περίοδο μόνο 4 φορές περίπου. Η κλομιφαίνη μου χορηγήθηκε για 5 ημέρες 2 χάπια τη μέρα (1 το πρωί κι ένα το βράδυ). Δεν έπαιρνα, βέβαια, για να συλλάβω αλλά για να δούμε πως αντιδρούν οι ωοθήκες. Όπως σας είπα, μου προκάλεσαν υπερδιόγκωση με αποτέλεσμα να είχα 5 τεράστια ωοθηλάκια από τη μία και άλλα 5 τεράστια από την άλλη. Η γιατρός μου τρόμαξε και μου είπε ότι δεν πρέπει να ξαναπάρω ποτέ κλομιφαίνη. Οι ορμονολογικές μου εξετάσεις έγιναν στις 10/09 (πριν πάρω κλομιφαίνη), όταν η τελευταία μου περίοδος από τότε ήταν στις 6/06 (και είχα μόνο ελάχιστες καφέ κηλίδες, οπότε δεν ξέρω καν αν θεωρείται περίοδος). Πιο πριν, έκανα περίοδο στις 3 Μαίου 2010. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: TSH-1.83 ml T3-1.0 ml T4-9.46 dl FSH-4.57 ml LH-3.49 ml E2-16.22 ml PRG-0.683ml PRL-5.83 ml Δ4-1.9 ml DHEA-S: 336 ml Όσο για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σκέφτηκε και η γυναικολόγος μου (δηλαδή να ενυπήρχε το σύνδρομο, και απλά τώρα να εκδηλώθηκε), όμως από την κολποσκόπηση που μου κάνει τακτικά βλέπει ότι οι ωοθήκες μου δεν έχουν εικόνα πολυκυστικών (δεν ξέρω πως αλλιώς να σας το πώ, ό,τι μου είπε σας λέω).
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17045
Aγαπητή Φίλη!
Δυο στοιχεια εντυπωσιαζουν στο ολο ιστορικο...
1)  Το βαρος των 56  κιλων  με  υψος  172 εκ.  ειναι  ασφαλως αρκετά χαμηλο..

2)  Η  Ε2  ( η   17-β - οσιτραδιολη,  ή  στην καθομιλουμενη  τα οιστρογονα,  ή  αλλιως  η θηλική ορμόνη ) με τιμη  μονον  16  στην 4η ημερα  ειναι  κάτι  κάτω από το  1/3  της φυσιολογικής!.

Σε άτομα που ειναι  ελιποβαρή,  η  Ε2 -  που διαικινείται και  συντηρειται  και μεσω του λιπωδους ίστού - πεφτει σε χαμηλά επιπεδα, με συνεπεια  την αμηνόρροια..
Ακομη και  η  υπεραντιδραση  στην  κλομιφαινη, θα μπορουσε  να  οφειλεται στο φαινομενο αυτό..
Οι φυσιολογικες  τιμές οιστρογονων  ΄΄καλμαρουν΄΄ την δραση της  κλομιφαίνης (που ειναι..αντιοιστρογονο !)..Εκει  όπου  η Ε2  ειναι  καπως πεσμενη  (οχι βεβαια ΄οταν λείπει τελειως!), θα  ήταν λογικό  να εχουμε την εικονα  της υπερδιεγερσης... 
Και  ψυχολογικοι λογοι  όμως  εμπλεκονται  και συντηρουν  αυτή την κατασταση..

Με το αντισυλληπτικο, ειναι  φυσικό  η περιοδος να  να είναι  τακτική... Με αυτό  όμως   ακομη  και μια  ....υπερηλιξ και  ΄΄στεγνή΄΄  γυναικα στην... εμμηνοπαυση , θα  ειχε  κανονική περίοδο!
Αν τυχόν  μαλιστα εχασες  καποια κιλά κατα την  2ετία που επαιρνες το χάπι, ειναι  φυσικό, όταν το άφησες, τότε να  φάνηκε το προβλημα!

Βεβαια  όλα τα παραπανω ειναι  υποθεση εργασιας , αλλα  υποθεση  με ισχυρό θεωρητικό υποβαθρο.. Μια αύξηση του βαρους  σου  κατα  10%  δεν θα σε κανει χοντρή.. Μαλλον θα  ΄΄σου παει ΄΄  και  πιθανον  θα λυσει  χωρις θεραπεια  το θεμα του κυκλου.
Μιλησε το και με την γιατρο σου...  Ειναι  ισως  μια  ιδέα,,
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17046
Αγαπητέ γιατρέ, Η γυναικολόγος μου κατέληξε στο ότι δεν έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μου έδωσε τα divina για 3 κύκλους και μου είπε πως αν δεν στρώσει ο κύκλος μου δεν ξέρει τι άλλο να κάνει. Η απορία μου είναι η εξής. Με τα αντισυλληπτικά, ο οργανισμός μου έπαιρνε οιστρογόνα από εξωγενή παράγοντα, οπότε και συνήθισε να τα παίρνει με αυτόν τον τρόπο και όταν τα σταμάτησα κατά κάποιον τρόπο "μπλόκαρε". Αν είναι έτσι, περίπου, τότε ποιο το νόημα να μου χορηγούνται κι άλλα οιστρογόνα?? Η ουσία είναι ο οργανισμός μου να παράγει μόνος του! Δοκίμασα να πάρω τα M2-Tone της Charak (αφού έκανα περίοδο για 2 κύκλους με τα divina) που είναι φυτικά αγιουβερδικά φάρμακα. Δεν θέλω να πάρω τα divina ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο γιατί πραγματικά έχω τρομοκρατηθεί με τα όσα ακούω τώρα τελευταία. Φοβάμαι πραγματικά για τη δημιουργία καρκινικών όγκων στο μέλλον. Πέραν της αύξησης βάρους που μου συστήσατε, τι άλλο προτείνετε και ποια η γνώμη σας για τα παραπάνω; Ευχαριστώ, χ.
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17047
Αγαπητή Φίλη!
θα βαλεις  οπωσδηποτε  μερικά  κιλα....
Διαφορετικά δεν βλεπω λυση  αυτοϊασης  στο προβλημα  σου.. Βεβαια,  αυτ'ό  που λέω  μία  κουβεντα  είναι,  που δύσκολα πραγματοποιείται..
Μπορεις βεβαια  να μην πάρεις τιίποτε,  αλλά δεν  θα  εχεις  περιοδο..
Αυτό  δεν θα ήταν  κακό,  παρα  μονο, αν  σε βαθος χρονου   η  τιμή της  Ε2  παραμενει  τοσο  χαμηλη... Η  παραμενουσα  κατάσταση  θα εχει  βεβαια με τον καιρό με μεγαλη  πιθανότητα  σαν  συνέπεια  την αυξηση των ορμονων  FSH, LH,  όπως  ανεβαινουν στην  εμμηνοπαυση..Σε ακομη μεγαλυτερο   βάθος  χρονου  (μιλαμε  για χρόνια!) ,  κινδυνευεις   και  από οστεοπενία..
Για τα περι  αγιουβερδικών φαρμακων:  Παρε ότι νομιζεις..Δεν οδηγουν  πουθενά  αυτά..
Θα  μου πεις:  ουτε και τα  δικά  μας  (μεχρι τωρα !)  οδηγησαν σε μονιμο αποτελεσμα..
Δεν  μπορουσαν,  μια  κι αποτελουν  μονον θεραπεια   υποκατάστασης..
Παραμενω με την εντυπωση,  ότι   εχουμε να κανουμε  με ενα περιστατικό  από  Anorexia  nervosa,  που πρέπει ν΄αντιμετωπιστει,  ίσως και με την στηριξη  ψυχολογου. 
Αν  αποφασισεις να μείνεις   χωρις   την  αγωγη υποκαταστασης  και   δεν  γινει  με το βαρος  σου τιποτε,  θα ήλεγχα  σε   6 μηνες την τιμη της  Ε2..   Αν ειναι  τοσο  χαμηλη  όσο προσφατα,  νομιζω   ότι  δεν μπορεί να  σ΄ αφήσουμε  έτσι...
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17048
Ε όχι, δεν θα έλεγα πως έχω και anorexia nevrosa, τι να πουν και αλλες κοπελες της ηλικίας μου που είναι γύρω στα 5 κιλά πιο αδύνατες από εμένα με το ίδιο ύψος. Άλλωστε, εδώ και 7-8 χρόνια βρίσκομαι στα ίδια κιλά πάνω-κάτω. Σίγουρα θα δοκιμάσω να βάλω κιλά αν αυτό θα μου λύσει το πρόβλημα, όμως θα προσπαθήσω να είναι σε μυϊκή μάζα.
Περίπου πριν από 12 χρόνια
·
#17049
Οιστρογόνα  απαιτουν  καμια φορά ενα   minimum  σε λιπώδη  ιστό..
Οπως και  να   εχει :  Ο  χρόνος θα  δειξει...
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!