default_mobilelogo
  Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010
  1 Απαντήσεις
  4K διαβάστηκε
Είμαι 31 ετών και πρίν δύο χρόνια είχα μια αποβολή 38 εβδομάδων (κεντρική αποκόλληση του πλακούντα), γέννησα με καισαρική νεκρό μωρό. Φέτος έχω ένα αγοράκι δύο μηνών το οποίο γέννησα με καισαρική στις 37 εβδομάδες λόγω του ότι το dopler που έκανα στην εν λόγω εβδομάδα έδειχνε ότι δεν είχα σχεδόν καθόλου αμνιακά υγρά. Σ'αυτή την εγκυμοσύνη ο γιατρός μετά απο ενδείξεις που είχε (είχα ζάχαρο 91 - 98 στις μηνιαίες αιματολογικές εξετάσεις, ενω στην προηγούμενη εγκυμοσύνη δεν είχα ποτέ πάνω απο 85), ήθελε και έκανα την καμπύλη ζαχάρου, η οποία βγήκε θετική. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα εξής: α. θα μπορούσα να είχα ζάχαρο και στην πρώτη εγκυμοσύνη και επειδή δεν το είδαμε να είχα την αποβολή; β. είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να κάνει την καμπύλη ζαχάρου σε κάθε έγκυο και σε κάθε εγκυμοσύνη; γ. τι προβλήματα μπορεί να φέρει το ζάχαρο στο έμβρυο, στην έγκυο αλλά και στην γέννα; δ. αν η αποβολή έιχε έρθει απο το ζάχαρο, θα μπορούσαν να το είχαν δείξει οι εξετάσεις  που κάνουν σ'αυτές τις περιπτώσεις (έλεγχος πλακούντα, αιματολογικές κ.λ.π.), και που έκαναν και σε μένα μέσα στο χειρουργίο άλλα και πρίν βγω απο το μαιευτήριο ή θα έπρεπε να γίνει κάποια ιδιαίτερη που θα την έκαναν μόνο αν γνώριζαν οτι είχα ζάχαρο; και τέλος ε. τι πιθανότητες υπάρχουν να έχω ζάχαρο και στην επόμενη εγκυμοσύνη, απο ποιο μήνα πρέπει να κάνω την εξέταση;
Ευχαριστώ.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#15353
Αγαπητή  Φίλη!
Η καμπύλη  σακχάρου σε καμία περιπτωση δεν αποτελεί εξεταση ρουτίνας σε κάθε επίτοκο. Θα έλεγα  ότι  οι  ενδείξεις ειναι   πολυ συγκεριμένες  και σπανιες  και στα περισσότερα  ερωτήματα σου σε παραπέμπω  σε ολα τα ειδικά  συγγράμματα της Μαιευτικής.
Είναι  φυσικό,  ότι δεν  μπορουμε  για το πρωτο συμβαν  να ισχυριστούμε  τίποτε για την  αιτιολογια της    κεντρικής  αποκόλησης πλακουντα.  Σε αυτές που τουλαχιστον είδα εγώ,  δεν υπήρχε  ποτέ προβλημα λανθανοντα διαβήτη. Δεν αποκλειεται  βέβαια,  να συνήργησε   σε σένα και αυτή η  αιτία. Ωστόσο  σε σάκχαρο αίματος με τιμή  85   και τίποτε άλλο,  δεν βλεπω   λογο υπόνοιας  για λανθάνοντα διαβήτη.
Είναι  φυσικό,  ότι σε καθε σου εγκυμοσύνη  μπορεί  το σάκχαρο να εκτραπεί  και  θα πρέπει  να το ελέγχεις.  Η  εξέταση στην περιπτωση  σου θα αρχίσει  από αμέσως,  με την διαπιστωση της κύησης.  Προσωπικά  ζητώ  την συμπαράσταση  ενός  Διαβητολόγου.
Για τον  δεύτερο γιατρό:  Η εμπειρία  πολλων  δέκαετιών,  μου έδειξε: Ο  δεύτερος  γιατρός   είναι  πάντα πιο έξυπνος. Μπορεί  μάλιστα  νά αφήσει  και  καμία ΄΄μπηχτή''  για τον πρώτο  γιατρό , κατά την πολυ διαδεδομένη  Ελληνική  συνήθεια  !
Εξ  άλλου,  κατά  κανόνα,  αυτή  είναι  η  αιτία  εξοργισμού πολλων  ασθενών  μας  -  ισως και η  δική σου -  μια  και πάντα καποιος  πρέπει  να φταίει   για το ατύχημά μας. Και βέβαια  δεν μετρά,  ότι  ο  γιατρός  που χειρούργησε την  γυναικα με κεντρική αποκόληση  πλακούντα της έσωσε  κυριολεκτικά  στο παρατρίχα την ζωή..
Αν  μου έλθει  έγκυος με αποκόληση πλακούντα  και νεκρο  παιδί  στην πρώτη  καισαρική, είναι βέβαιο, ότι δεν θα μείνει εξεταση  που  να μην κανω.  Και  είναι  επίσης  βέβαιο,  ότι αυτές  τις περισσιες  εξετάσεις,  δεν θα τις κανω σε γυναικες  που  δεν είχαν  κανένα προβλημα.
Με  φιλικούς  χαιρετισμούς
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!