default_mobilelogo
  Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010
  1 Απαντήσεις
  2.7K διαβάστηκε
καλημέρα σας, Τα νέα τα δικά μου είναι από τα πιο δυσάρεστα αφού πριν μια εβδομάδα απέβαλα!! Ηταν το μόνο που δεν περίμενα μετά από την όλη ταλαιπωρία των εμετών και βέβαια μετά το πρόβλημα του αιμαγγειώματος του πρώτου παιδιού..... Το μόνο που ζητούσα ήταν ένα γερό παιδί!! Θα ήθελα την επιστημονική σας γνώμη αν η όλη κατάστασή μου (υπερέμεση) συνέβαλαν σημαντικά στο να χάσω το παιδί. Πώς έτσι εύκολα μπορείς να χάσεις ένα μωρό? Επειδή δεν ήταν το πρώτο μου δεν μπορώ να πιστέψω ότι έτσι απλά το έχασα. Είχα πάρει 15 μέρες άδεια από την δουλειά μου και την τελευταία εβδομάδα είχα γυρίσει πίσω. Την ημέρα που είδα αίμα έκανα κάποιες δουλειές στο σπίτι. Μπορεί η κόπωση να έπαιξε σημαντικό ρόλο? Ξάπλωσα στο κρεβάτι όπως μου είπε ο γιατρός αλλά ξημερώματα της άλλης μέρας είχα ακατάσχετη αιμορραγία και πήγα στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι είχα χάσει το μωρό. Μάλιστα είχε μπει σε διαδικασία κανονικού τοκετού (ήμουν στην 12η εβδομάδα). Εχω αμφιβολίες για το αν μπορούσα να σώσω το μωρό εάν πήγαινα την ίδια μέρα στην κλινική!!! Αλλά δεν περίμενα τόσο δραματική εξέλιξη χωρίς καμιά προειδοποίηση.... Τώρα προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου...ψυχολογικά είμαι ένα ράκος! Αλήθεια ποιοι είναι οι παράγοντες αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν στην αποβολή? (όταν μάλιστα δεν έχεις καμιά προειδοποίηση ότι κάτι πάει λάθος) Και βέβαι σε πόσο διάστημα μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε για παιδί?? Θα είναι το ίδιο εύκολο να πιάσουμε ή οργανικά μπορεί κάποια πράγματα να έχουν αλλάξει??? Ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και για την ανθρώπινη (εκτός από την επιστημονική) προσέγγιση του όλου θέματος!!!!! Με σεβασμό.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#15154
Τα νέα σου είναι πράγματι δυσάρεστα, αλλά τελικά μια αποβολή στην 12η εβδομάδα δεν μπορεί με ιατρικά μέσα να εμποδιστεί. Η αιτία δεν μπορεί τις περισσότερες φορές να βρεθεί. Στην περίπτωση σου δεν έχω καμία πληροφόρηση, πως ήταν το έμβρυο υπερηχογραφικα την τελευταία φορά. Ήταν σχηματισμένο; Είχε κεφαλή - κορμό - 4 άκρα; Είχε καλό περίγραμμα; Είχε αρκετό ενάμνιο; Που ήταν ο πλακούντας εγκατεστημένος; Γενικά 10% των κυήσεων αποβάλλονται μέχρι τον 3 μήνα, ότι και να προσπαθήσουμε από ιατρικής πλευράς. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτό το ποσοστό με τίποτε. Απ ‘ σα γνωρίζουμε, σε΄ πολλά έμβρυα υπάρχουν για τυχαίους συνήθως λόγους χρωματοσωμικές ανωμαλίες, που είναι και η γενεσιουργός αιτία της αποβολής. Αν το δούμε θετικά, υπάρχει ένας φυσιολογικός αμυντικός μηχανισμός, προκειμένου να μην γεννιούνται παιδιά με βλάβες μη συμβατές με την ζωή, ή γενικά με σοβαρές βλάβες. Ας πούμε, πρόκειται για ένα Καιάδα της φύσης.. Σε μεγάλες γυναίκες, πάνω από 35, ο συναγερμός αυτός για το ξεκίνημα μηχανισμών αποβολής δεν λειτουργεί και έχουμε υψηλότερο ποσοστό τοκετών ζωντανών παιδιών με σοβαρά προβλήματα. Γι αυτό τον λόγο ειδικά σ΄ αυτές, συνιστούμε πάντα την αμνιοκέντηση, ή άλλες επεμβατικές μεθόδους ελέγχου του εμβρύου (βιοψία χοριακής λάχνης). Πρέπει να δεχτούμε , ότι υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Είναι δύσκολο θέμα και δεν μπορεί δυστυχώς να τεκμηριωθεί σε κάθε περίπτωση. Στην εξέταση μετά την αποβολή θα σε μιλήσεις με τον γιατρό σου σχετικά με το ποιές εξετάσεις μπορεί να γίνουν. Υπάρχει μια ρουτίνα, που - μεταξύ μας - δεν διαφωτίζει την αίτια της αποβολής. Τελευταία δίνεται μεγάλη σημασία στο πόρισμα της ιστολογικής εξετάσεως.. Αυτά όλα για αλλεπάλληλες αποβολές.. Γενικά ποτέ δεν με έπεισαν. Οι γυναίκες ξαναέμειναν έγκυες και γέννησαν υγιή παιδιά. Το ότι δεν πήγες στην κλινική ενωρίτερα, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παίζει κανένα ρόλο. Η αποβολή ήταν σίγουρα δρομολογημένη και δεν βλέπω πως θα μπορούσε κανείς να την σταματήσει. Ένα υπάρχει τώρα : Μετά 3 μήνες θα επιδιώξεις με αισιοδοξία μια νέα εγκυμοσύνη. Π. Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!