default_mobilelogo
  Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010
  1 Απαντήσεις
  3.9K διαβάστηκε
Είμαι 26 ετών και πάσχω από PCOS. Εδώ και 2 χρόνια προσπαθώ να μείνω έγκυος. Τον πρώτο χρόνο απλώς έχοντας ελεύθερες και συστηματικές επαφές και τον δεύτερο με θεραπεία, για να προκληθεί τεχνητά ωορρηξία. Η αγωγή γίνεται ως εξής: 6η έως 10η ημέρα του κύκλου δύο χάπια Clomid και 8η έως 12η ημέρα μία ένεση Altermon. Κατόπιν υπερηχογράφημα την 14η ημέρα ή όποτε κριθεί απαραίτητο. Την πρώτη φορά, η ημέρα της ωορρηξίας εντοπίστηκε να είναι η 18η. Έμεινα έγκυος αλλά όταν ήμουν δύο μηνών η κύηση παλινδρόμησε. Την δεύτερη φορά, την ημέρα της ωορρηξίας (16η) έκανα και μία ένεση Pregnyl. Δεν έμεινα έγκυος. Τώρα βρίσκομαι ήδη κατά την διάρκεια της τρίτης προσπάθειας, που κατά την άποψη του γιατρού μου δεν θα είναι επιτυχημένη, γιατί το πάχος του ενδομητρίου κατά την 16η ημέρα ήταν πολύ λεπτό (0,9). Μου συνέστησε επαφή την επόμενη ημέρα. Αισθάνομαι ανασφάλεια που δεν ξέρω αν την δημιουργώ άνευ λόγου στον εαυτό μου ή είναι δικαιολογημένη από τα γεγονότα. Κρίνετε ότι τα πράγματα έχουν καλώς; Θα περιμένω με αγωνία την γνώμη σας.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#15171
Αγαπητή Κ. Αφού για 1 χρόνο προσπάθησες να μείνεις έγκυος χωρίς φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να υποθέσω, ότι ο κύκλος σου ήταν λίγο πολύ κανονικός. Υποθέτω ακόμη, ότι έγιναν τότε οι στοιχειώδεις εξετάσεις (1. μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας για 2-3 κύκλους, όπου και διαπιστώθηκε ανωοθυλακιορρηξία - λίγο απίθανο αν είχες μικρές καθυστερήσεις - ή έστω μία βραχεία υπερθερμική φάση κάτω των 11 ημερών, 2. κυρίαρχο ωοθυλάκιο με διάμετρο τουλάχιστον 16 χιλ κοντά στην γόνιμη ημέρα, 3. ενδομήτριο πάχους 8 χιλ και άνω, 4.τραχηλική βλεννη με εκτασιμότητα 10 εκ περίπου,)κοντά στην γόνιμη μέρα) 5.επιβίωση σπερματοζωαρίων σ' αυτή την τραχηλική βλέννα, άνω των 8 ωρών μετά απο τις τελευταίες σχέσεις και βέβαια 5. να υπάρχει φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα. Εξυπακούεται, ότι στην κλασική διάγνωση σύνδρομο πολυκυστικών ωθηκών ανήκουν οι διογκωμένες ωοθήκες (συνήθως πάνω απο 4 εκ.) και οπωσδήποτε τα πολλαπλά ωοθυλάκια, διάσπαρτα, ή σε περιφερική διάταξη. Αν λοιπόν είναι βέβαιο, ότι πρόκειται για διαταραχή ωοθυλακιορρηξίας μόνον, η αντιμετώπιση γίνεται αρχικά μόνον με Clomifen citrat και σε αποτυχία της προχωρούμε σε άλλους συνδυασμούς, όπως πχ. με χοριακή γοναδοτροπίνη. Στο σχήμα χορήγησης απο 6-10 ημέρα, δεν έχω εμπειρία. Συνήθως το δίνουμε απο 3η-7η ημέρα, παλαιότερα δόθηκε απο 5η-9η ημέρα και τελευταίως μερικοί συνιστούν να δίνεται απο την 1η ημέρα κυκλου. Πιστεύω ότι είναι σωστότερο να κρίνει ο κάθε γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση και ανάλογα με την εμπειρία του. Επομένως, μέχρι στιγμής καλώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημά σας. Τελικά έχω να σας πω τα εξής. Με, ή χωρίς θεραπεία: Αν το σπερματοζωάριο ζει 8-20 ώρες μετά απο σχέσεις στην τραχηλική βλέννα, κοντά στην πιθανή γόνιμη μέρα, άν το ενδομήτριο έχει πάχος τουλάχιστον 8 χιλ, αν το ωοθυλάκιο έχει διάμετρο τουλάχιστον 16 χιλ, αν η υπερθερμική φάση στο θερμοδιάγραμμα είναι μεγαλύτερη των 10 ημερών και βέβαια αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές, τότε θα μείνετε έγκυος. Βέβαια, η πιθανότητα σύλληψης σε κύκλους, όπου όλα παν καλά, είναι 20% περίπου! Τόσα δίνει ο Θεός. Για την ώρα θα έλεγα: Πάτε να κάνετε κανένα μπανάκι και αναβάλετε τα όλα γι' αργότερα. Αν αποστασιοποιηθείτε κάπως απο το άγχος σας, ίσως δεν θα χρειαστείτε την βοήθεια μας.. Με φιλικούς χαιρετισμούς. Π. Ζησόπουλος

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!