default_mobilelogo
  Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010
  1 Απαντήσεις
  13.5K διαβάστηκε
Θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα-θέμα... 4 στις 5 φίλες μου και μετά και από προσωπική μου εμπειρία θεωρούμε το Τεστ Παπ ΕΠΩΔΥΝΟ καθώς ο εκάστοτε γυναικολόγος τείνει να θεωρεί μάλλον ότι ο κόλπος μια γυναίκας με σεξουαλικές επαφές είναι τεράστιος. Η' ίσως να κυκλοφορεί η σκέψη (ειδικά ανάμεσα σε άντρες γυναικολόγους) ότι "Έλα μωρέ...αφού από εκεί βγαίνει ολόκληρο μωρό!" .
Ο λόγος που είναι επώδυνο το Τεστ Παπ είναι οι διαστολείς οι οποίοι από όσο ενημερώθηκα βγαίνουν μόνο σε τρία μεγέθη "small-medium-large" . Συγκεκριμένα η μητέρα μου που έχει γεννήσει με καισαρική και είναι λογικό να έχει στενό κόλπο έχει να κάνει Τεστ Παπ 20 χρόνια καθώς μου δήλωσε "Παιδί μου την τελευταία φορά που πήγα με διέλυσε ο γιατρός με αυτό το μαραφέτι" με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει πια καθόλου!!
Για τον ίδιο λόγο η πλειοψηφία των γνωστών μου γυναικών μου λέει πάντα "Δεν πάω εγώ εκεί πέρα...αστειεύεσαι..βαρβαρότητες!!"
Αυτά ήταν πράγματα που εγώ τα θεωρούσα αστεία μέχρι που εντέλει επισκέφτηκα έναν γυναικολόγο. Το τεστ ήταν πράγματι επώδυνο..σε σημείο που η είσοδος του κόλπου μου να είχε γίνει μπλε μέχρι να φτάσω στο σπίτι. Και υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε το "Small" μέγεθος. Λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω τους γυναικολόγους...εγώ θέλω πάντα να κάνω το ετήσιο Τεστ Παπ. Θέλω να είμαι συνεπής με τον γυναικολογικό έλεγχό μου. Αλλά δεν μου κάνει ούτε το "Small" ούτε το "Medium" ούτε το "Large" προφανώς. Και δεν πιάνουν φυσικά οι ασκήσεις τύπου "Βήξε" , "Χαλάρωσε" ,"Πάρε μια βαθειά ανάσα" και άλλες τέτοιες ιδέες.Τι πρέπει να γίνει;; Δεν υπάρχουν μικρότεροι διαστολείς σε ολόκληρη αγορά;
Πριν λίγο καιρό λοιπόν άλλαξα γυναικολόγο και πήγα σε κάποιον κύριο εκπαιδευμένο στην Αμερική. Του εξήγησα το πρόβλημά μου και μου είπε "Εγώ έχω μικρό διαστολέα" και γυρνώντας στην βοηθό του είπε "Φέρε ένα baby σε παρακαλώ". Δεν έχω ιδέα τι εννοούσε..αλλά ένα ξέρω. Δεν πόνεσα ΚΑΘΟΛΟΥ. Και κάναμε και κολποσκόπηση δίχως κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν είχα καμμία ενόχληση. Δυστυχώς λόγω του ότι μετακόμισα , δεν μπορώ να έχω πια τον ίδιο γυναικολόγο ούτε και να κάνω ταξίδι για ένα Τεστ Παπ. Έχω δοκιμάσει άλλους τρεις...η ίδια απογοήτευση. Η πιο φοβερή ιδέα του τελευταίου γυανικολόγου ήταν "Να βάλουμε ξιλοκαϊνη" για την κολποσκόπηση. Μα πως τα κατάφερε δηλαδή ο άλλος γυναικολόγος χωρίς να νιώσω τίποτα και χωρίς ξιλοκαϊνη;;
Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω...Όλοι οι γυναικολόγοι έχουν παντού και πάντα τους ίδιους διαστολείς; Δηλαδή οι γυναίκες είναι πάντα τριών κατηγοριών; "Small-Medium-Large" ; Η' αυτοί είναι οι πιο οικονομικοί διαστολείς; Από περιέργεια και μόνο ρωτήστε τις ασθενείς σας όταν έρχονται στο ιατρείο σας "Νιώθετε πόνο;" . Ο πόνος δεν είναι αστείο πράγμα...σε εμποδίζει από το να κάνεις μια εξέταση που μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Και είμαι σίγουρη ότι δεν μπορεί όλες οι γυναίκες να είναι περίεργες και να λένε ότι πονάνε ενώ δεν πονάνε. Και αν κάποιος γιατρός το πιστεύει αυτό ίσως δεν θα έπρεπε να είναι γυναικολόγος.
Κάπου υπάρχουν αυτοί οι μικροί διαστολείς...θυμάμαι ξεκάθαρα ότι ήταν μεταλικός και όχι πλαστικός. Δεν μπορεί μόνο ένας γυναικολόγος να είναι η εξαίρεση του κανόνα. Αν μάθαινα ποιοι είναι αυτοί οι διαστολείς θα τους αγόραζα και θα τους έφερνα εγώ στο ιατρείο ! Και προσκαλώ όλες τις γυναίκες που βρίσκουν το Τεστ Παπ επώδυνο λόγω του διαστολέα να γράψουν εδώ , να δούμε πόσες θα μαζευτούν.
Άραγε οι γυναίκες αποφεύγουν τον γυναικολόγο λόγω ταμπού το 2010; Η' μήπως είναι και άλλοι οι λόγοι; Μήπως πρέπει να προσαρμοστεί το Τεστ Παπ στις γυναίκες και όχι οι γυναίκες στο Τεστ Παπ;
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14732
Αγαπητή  Φίλη!
Σ΄ευχαριστώ για την  τόσο  λαμπρή παρουσία μιας απαράδεκτης  βαρβαρότητας,  που   ατυχώς  αφορά  και...γυναίκες  γυναικολόγους...Θα έλεγε κανείς, ότι  εκεί μάλιστα  παρόμοιες  αντιμετωπίσεις ειναι  ...στατιστικά..   συχνότερες...Αυτή  την  εντύπωση  απεκόμισα...  Δεν  ξερω  πως να το εξηγήσω...
Tο  θέμα  ειναι παμπάλαιο  και  θα πρέπει να το θίγουμε συχνότερα...
Δεν  θ΄απαντησω ειδικώς, αλλά  γενικώς  με  δυο  παλαιότερες.....   απαντήσεις  σ΄ αυτό το χρονιο  ερώτημα,  για τον  πόνο στην εξέταση  και  κατά   την λήψη του Pap.
Η  πρώτη  απάντηση
΄΄Αγαπητή  Κ.
Σχετικά με τον  πονο στην εξέταση, οταν   ήμουν νεαρός  ειδικευόμενος, ενας  Γερμανός  καθηγητής  γυναικολογίας,  μου είπε  στα... Γαλλικά!: Qui fait mal,  touche mal! Πρόκειται  για  λογοπαίγνιο, που στηρίζεται  στην  διπλή σημασία  της  λέξης  ''mal'' (πονος  και..κακός) και σημαίνει  σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά: ''  Οποιος προξενεί  πόνο κατά την εξέταση, είναι  κακός εξεταστής''. Ούτε  λοιπόν η γυναικολογική εξέταση  πρέπει  να είναι  επώδυνη,  πολύ λιγώτερο  δε, η  λήψη του επιχρίσματος  κατά  Papanicolaou΄΄
Η επόμενη  ερώτηση:
Ραντεβού με τον γιατρό μου έχω την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα μάθω τι γίνεται τελικά.
Έχω ένα άλλο θέμα όμως. Γενικά, σαν ανατομία, είμαι πολύ "στενή". Το έχει διαπιστώσει και ο γυναικολόγος μου, ακόμη και στο τεστ παπ νιώθω πόνο. Υποθέτω πως ίσως χρειαστεί να γίνει κολποσκόπηση για να δούμε τι γίνεται εσωτερικά. Επειδή η όλο διαδικασία κρατάει γύρω στα 15-20 λεπτά, θα βοηθούσε πιστεύετε να έπαιρνα κάποιο παυσίπονο πριν;   'Η δεν θα οφελήσει σε κάτι?
Η απάντηση μας :
‘’Αγαπητή  Φίλη!
Δεν εισαι  στενή!
Ειναι  φαρδύς  ο  κολποδιαστολέας   του γιατρού...
Ας  πάρει εναν  λιγο στενώτερο...
Για την διάρkεια  διαδικασίας  της   κολποσκόπισης:  Ειναι  ζήτημα.  αν διαρκεί  3  λεπτά... Ας  πουμε  τέσσερα... Σε  20 λεπτά  βγάζουμε και... καισαρική... ΄΄
Ξερεις, εκπαιδευτηκα -  προ...  Χριστού - σε   μια  Γερμανική  Πανεπιστημιακή  Κλινική... Μεσα στο γυναικολογικό   εξεταστήριο  του τμήματος,  πισω  και επάνω  από την εξεταστική  κλίνη   είχε  μια....  Γαλλική   επιγραφή  με το ρητό ενός μεγάλου  Γάλλου  Γυναικολόγου,  που έλεγε:
΄΄ Qui fait  mal,  touche  mal'' !
Στά  Ελληνικά,  αυτό το  Γαλλικό   λογοπαίγνιο, μεταφραζεται   ως  εξής :  
Οποιος  προξενεί  πόνο (στην εξέταση!), ειναι  κακός εξεταστής...
Δεν ειναι καθολου αστείο!  Το είδος μας,  εχει  αρκετούς....
΄΄Στενή ΄΄ γυναίκα  στην αναπαραγωγική ηλικια, δεν ειδα  ακομη... Στο  γήρας,  ναι...''
Η  τελική    απάντηση στο δικο σου  ερώτημα   δόθηκε  από την εμπειρία  σου.   Αργησες,  αλλά   επι τέλους  έπεσες   και  σ΄εναν  καλο εξεταστή.
Για τον  κολποδιαστολέα: Πως τον ειπε  ο εξ αμερικής ιατρός;  Βaby! ( Ακουγεται... ακριβό...Χαμπάρι δεν εχω  απο  marketing).   Ασφαλώς  προκειται  για εργαλειο  από  ατσάλι και γι  αυτό δεν  πονά..Μπορει  να το αγορασει κανεις  ευκολα.... Κανει ισως  περι τα  20 ερώ και μπορει να κλιβανιστειί καθημερινα  επι  δεκαετίες.. Ειναι  ... αθάνατο.  Με  καμιά  διακοσαριά ευρώ,  μπορει να   φεύγουν και  10  ΄΄στενές''(;) γυναίκες  ημερησιως  χωρίς  παραπονα  από το ιατρείο, με  1  ημερησιο κλιβάνισμα...
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!