default_mobilelogo
  Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010
  5 Απαντήσεις
  11.2K διαβάστηκε
Ιδιαίτερα εκτιμώ τον τρόπο που σκεφτήκατε για να βοηθάτε τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και έχουν κάποιες δυσκολίες και σας συγχαίρω για τη σημαντική προσφορά σας.
Σας θέτω υπόψη την περίπτωσή μου:
Είμαι 33 χρονών και ο άντρας μου 34. Μετά από ένα χρόνο περίπου που προσπαθούσαμε να κάνουμε παιδί, κάναμε τις σχετικές εξετάσεις που μας υποδείχθηκαν:
- σπερμοδιάγραμμα, που βγήκε φυσιολογικό
- υστεροσαλπιγγογραφία, που έδειξε, κατά τη διάγνωση του ακτινολόγου, ότι "η μητρίαια κηλότητα και ο τραχηλικός σωλήνας απεικονίζονται άνευ ελλειμμάτων πληρώσεως. Αμφότερες οι σάλπιγγες απεικονίζονται μετά βατότητας και ελάχιστης διάτασης των τελικών τμημάτων". Οι γυναικολόγοι, που την είδαν, είπαν ότι η εικόνα είναι φυσιολογική.
- Κάποιες ορμονικές εξετάσεις, που επίσης ήταν φυσιολογικές.
- Επίσης, οι ωοθήκες και η μήτρα, με βάση τους υπερήχους που είχαν γίνει, παρουσίαζαν φυσιολογική εικόνα.
Έξι μήνες περίπου μετά από αυτά και λόγω ανησυχίας να μην το αφήσω, αποφάσισα και έκανα εξωσωματική με διέγερση ωοθηκών. Παρήχθησαν 14 ωάρια και γονιμοποιήθηκαν τα 12. Από αυτά μου μετέφεραν τρία έμβρυα πολύ καλής ποιότητας και από τα υπόλοιπα κατέψυξαν τα τρία που έφτασαν στο στάδιο της βλαστοκύστης. Τελικά η προσπάθεια κατέληξε σε βιοχημική εγκυμοσύνη.
Μετά από την αποτυχία αυτή, έκανα κάποιες εξετάσεις για καθ' έξιν αποβολές. Συγκεκριμένα:
-καρυότυπο ζεύγους
- αντιπηκτικό λύκου
- αντισώματα καρδιολιπίνης
- TSH, T3, T4, αντιθυροειδικά αντισώματα
- Αντιθρομβίνη ΙΙΙ
- Πρωτεϊνη C
- Ελεύθερη πρωτεϊνη S
- Αντίσταση στην ενεργοποιημένη πρωτεϊνη C
- ΡΑΙ - 1
- Ομοκυστεϊνη
- Παρουσία αλληλίων θρομβοφιλίας GPla
- Μετάλλαξη γονιδικού παράγοντα V Leiden
- MTHFR (αίτιο ήπιας υπεροκυστειναιμίας)
- Γονίδιο προθρομβίνης FII 20210G
Από αυτά μη φυσιολογικά βγήκαν τα εξής
-τα αντιπηρυνικά αντισώματα βγήκαν θετικό 1/80 φθορισμός στικτός
- το MTHFR (μετάλλαξη 677Τ) βρέθηκε θετικό ετερόζυγο
- το GPla (μετάλλαξη C807T) βρέθηκε θετικό ομόζυγο
Μετά από αυτά, ήθελα να ρωτήσω, τι άλλες εξετάσεις θα πρέπει να κάνω, πριν προχωρήσω σε δεύτερη εξωσωματική με τα κατεψυγμένα έμβρυα. Επίσης, θεωρείτε ότι είναι αναγκαία η εξωσωματική στην περίπτωσή μου?
Μία συγγενής μου είχε την περίπτωση που το αίμα της σκότωνε το σπέρμα και της έκαναν ενέσεις με το αίμα του συζύγου,οπότε έκανε τρία παιδιά. Ποιες εξετάσεις θα μπορούσα να κάνω, για να ερευνήσω και αυτή την παράμετρο?
Επίσης, έχω ακούσει για μια άλλη εξέταση, την ανοσοφαινοτυπική ανάλυση λεμφοκυττάρων περιφερικού αίματος με τη χρήση μονοκλωνικών αντιορών (NK cells). Χρειάζεται να την κάνω αυτή?
Ανεξάρτητα από τα ερωτήματα αυτά, θα ήθελα να μου πείτε ελεύθερα τις συμβουλές σας.
Με εκτίμηση
Α.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14621
Aγαπητή   Φίλη!
Με  πολυ προσοχή διαβασα  το μύνημα  σου  και  ελπιζω   για την εκ των  υστερων  άδεια  σου,  που διαμορφωσα την   υπογραφή  σου καπως...Ενα τοσο  ωραιο  όνομα, δεν ειναι  ίσως τόσο... ανώνυμο  σε  μία σελιδα  που ΄΄μπαινουν ΄΄ 110.000 επισκέπτες  καθε  μηνα..
Η  λεγόμενη  ανεξήγητη στειροτητα,  ειναι  συμφωνα  με  την πειρα 10ετιών  (ειναι  πολλες αυτές !)  μία  πολυ σπάνια, σχεδον ..ανυπαρκτη  διάγνωση..
Σχεδον  σε  όλες τις  περιπτώσεις,  υπήρχε ενα εμπόδιο,  που δεν διαπιστώθηκε (π.χ.  κάποια  πολυ  βασική εξέταση  δεν  έγινε),   ή   καποια  δεν ερμηνεύτηκε σωστά ...
Στην προκειμένη περίπτωση,  δεν  θα  μου περνουσε  από τον  νού να ζητησω  όλες αυτές  τις εξετάσεις  που  έγιναν,   μια   και   βεβαίως  δεν εχει   αποδειχτεί  με κανένα τροπο, ότι  ειναι  υπεύθυνες σαν εμποδια συλληψης...
Κι εδω  που  τα λέμε,  ισως δεν υπάρχει καν τετοια  εμπόδιο  και  τωρα  που  μιλαμε , να...συλλάβεις...Απ΄ ότι  αντιλαμβάνομαι, περιμενατε  εναν  χρονο  και  μετά  το ριξατε  στις εξωσωματικές.  Που  όσο καλα  και να έγιναν, εχουν ποσοστό επιτυχίας   γυρω  20-25%  (με αποτελεσμα το παιδί!)   ... Επομενως   η αποτυχία  τους, ειναι  μονον στατιστικά  αξιολογήσιμη.. Τα  περι  βιοχημικών  κυήσεων,  δεν  θα  με απασχολησουν...
Εν πάσει  περιπτώσει,  στο θεμα της  σύλληψης  υπεισέρχοντια  παρα  πολλοι παράγοντες,  ακόμη κι εξωγενείς,  που  για την ωρα, δεν  ειναι της...ώρας..
Το ερωτημα επι του προκειμενου  είναι τι θα προτεινα  ο ίδιος   σε ενα παρόμοιο  περιστατικό,  που  δεν  γνωριζω  ούτε κατ΄ οψη...
Εαν  η γυναικα εχει  εναν   πολά  σταθερό  κυκλο  -  ας  πουμε 28 ημερων -  θα  ζητουσα  να την δώ την  13η ημέρα του  κυκλου,  8- το πολυ 20  ωρες μετά τις  τελευταιες συζυγικές σχεσεις...
Αν προηγουμενως  μου ειχε στειλει  1-2  σχετικά προσφατα  θεμοδιαγράμματα,  ισως μπορουσε  αυτή  η  ημερα  εξέτασης  να διαφοροποιηθει  καλλίτερα,  ή έστω  θα ειχα  μία  ολοκληρωμενη εικονα  της  ωοθηκικής λειτουργίας,  που -  πως  να το κανουμε -  δεν φαίνεται  από  μενωμενες εξετασεις  μόνον..
Στην εξεταση αυτή,  θα ελέγχαμε,  την εκτασιμοτητα της τραχηλικής βλεννας ,  θα βλέπαμε  αν  και ποσα  σπερματοζωάρια  επιβιωνουν μετά   8 -20  ωρες,  ισως  προλαβαίναμε  την μετρηση διαμετρου  του   ωοθυλακιου   και  βεβαια  θα είχαμε  και   το πάχος  του  ενδομητρίου...
θα συνιστουσα  δε, στον  κυκλο της εξετασης να  κρατηθεί  ενα πρωινό θερμοδιάγραμμα,  ήδη  από την 5η μερα  του  κυκλου,  που θα συνεχιστει  μεχρι την περίοδο  που  θα  εμφανιστεί -  όποτε εμφανιστεί  - μετά την εξεταση..
Ολ΄  αυτά, πρέπει να γινουν  καπως σχολαστικά, γιατί  η εκτιμηση  του  Sims-Huhner-test  (Postcoital-test),  ειδικά  όταν  τύχει να  μην  βγει  ικανοποιητικό , εξαρταται  από  την σωστή  διαδικασια ...
Πολλές   φορές,  θα βρει  κανείς   ότι  η συλληψη σκοντάφτει  σ΄αυτή την  λεπτομέρεια,  που ενδεχομενως  ανατάσσεται   πολυ ευκολα.. Μεσα  σε ...10  λεπτά  της  ωρας,  σ΄ενα  στοιχειωδως εξοπλισμενο ιατρείο,  θα   ξερεις  όαλ τα παραπάνω
Εχε  υπ΄ όψη:
Αν   η  ωοθυλακιορρηξία  είναι εν τάξει (εδώ  εντάσσονται εκτασιμότητα  τραχηλικής βλεννας, διαμετρος  ωοθυλακίου, πάχος  ενδομητρίου   και  διαρκεια  υπερθεμικής φασης  στο  τρεχον θερμοδιάγραμμα ( τουλάχιστον 11  ημερων)
Αν  ανευρίσκονται  αρκετά ζωντανά και καλως   κινητά σπερματοωαρια στην τραχηλική βλέννα (τουλάχιστον μετα παρελευση  8   και  το πολυ εως 20  ωρων)
Αν  οι  σάλπιγγες  δεν εχουν πρβλημα,
παιδιά  θα γίνουν  δια της   φυσιολογικής  οδού..

Μπήκα  στον κόπο  να.. ΄΄πλατυάσω΄΄, επειδή μας διαβαζει πολύς   κόσμος...
Ειναι  δε  τοσο συχνό  να ταλαιπωρούνται  ζευγαρια  και  να  εναποθετουν τις  ελπιδες  τους  για  στην  διαγνωση  καποιας... εξωτικής  αιτίας,  ενω συχνά  το διαγνωστικό μερος  ειναι  πιο απλό και   λύνεται  στην 1η με  2η επισκεψη ...Ισως με την  ενημερωση  βοηθηθούν  κάποιοι
Δεν λεω, ότι σε σας κατι τετοιο συμβαίνει,  ισως αυτά  εχουν  γινει κι  όλας...  Θα  ήταν παντως  το ΄΄πρωτο  μου βημα''  και  μετά   θα   συζητουσα  άλλα..
Για  τα  ανοσολογικά κτλ..: Δεν  τα  ενστερνίζομαι και  δεν  τα συνιστώ.. Περα   απ΄το  οτι  οι μεθοδοι δεν  αντεχουν  σε ελεγχους  που  απαιτεί αυτό  που  οι Αγγλοσαξωνες   ονομαζουν   evidence based  medicin και  οι  προσωπικές εντυπωσεις   μου δεν με πειθουν..
 
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14622
Αγαπητέ κύριε Ζησόπουλε,
σας γράφω σε συνέχεια του ιστορικού που σας είχα αναφέρει πριν καιρό...
Επειδή το πρόβλημα της γονιμότητας δεν είχε λυθεί και είχα από την προηγούμενη προσπάθεια εξωσωματικής 3 κατεψυγμένα έμβρυα, αποφάσισα αυτό το μήνα να κάνω εξωσωματική με φυσικό κύκλο σε συνδυασμό με μεταφορά 1 ή 2 από τα κατεψυγμένα. Το θέμα είναι το εξής: ενώ από την αρχή του κύκλου παρατηρούνταν ωοθηλάκια και από τη μία και την άλλη ωοθήκη, τελικά χθες στον υπέρηχο φαινόταν ένα από αριστερα 16 χιλ. και ένα δεξιά 15 χιλ. μου είπαν, λοιπόν, και έκανα την pregnyl χθες το μεσημέρι και σήμερα προχώρησαν σε ωοληψία του αριστερού. δυστυχώς, όμως, δεν βρέθηκε ωάριο. Στη συνέχεια, ενώ μου είπαν ότι θα μπορούσα να κάνω την εμβρυομεταφορά από τα κατεψυγμένα, αποφάσισα να ξαναπροσπαθήσω με φυσικό κύκλο τον επόμενο μήνα, για να έχω και το ωάριο του φυσικού κύκλου.
Κατόπιν αυτού, ήθελα τη γνώμη σας για το εξής: υπάρχει περίπτωση να υποκρύπτεται ορμονικό πρόβλημα, που οδηγεί σε πρόβλημα ωορρηξίας; Κάποιες ορμονικές εξετάσεις που έκανα πριν ένα δίμηνο τέταρτη μέρα περιόδου έδειξαν τα εξής:
T4 6,66
T3 103
TSH 1,14
PRL 31,2
E2 51
FSH 7,5
LH 7,2
Η γνώμη σας μου είναι πάντα πολύτιμη και σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Α
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14623
Αγαπητή Φίλη!
Οι τιμές   κινούνται  εντος  φυσιολογικών οριων και δεν αποκλειουν   μια    ωοθυλακιορρηξία.
Το  οτι δεν  βρεθηκε   ωάριο:   Τι  να  πουμε  τωρα...Πολλά  μπορει   να συμβουν ..Για  ενα μοναδικό  κυτταρο  προκειται...
Ευχομαι  καλη τυχη την άλλη φορά..

Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14624
Γιατρέ μου,
επιτρέψτε μου να σας κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση σχετικά. Όταν δηλ. στον υπέρηχο βλέπουμε ένα ωοθυλάκιο, υπάρχει πάντα και ωάριο ή μπορεί να είναι κενό σε κάποιες περιπτώσεις;
Σας ευχαριστώ και πάλι, δεν φαντάζεστε πόσο με έχετε βοηθήσει με το ενδιαφέρον σας και τις απαντήσεις σας!
Α.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14625
Aγαπητ΄πη   φίλη!
Η  πιθανότητα  να  συμβει περιστασιακα  κότι τέτοιο, δεν μπορεί  φυσικά ν΄ αποκλειστει ... Παντως , σε κυκλους  σχετικα  τακτικους,  πρεπει   να ειναι  ενα  εξαιρετικά  σπάνιο φαινομενο,,
Φιλικά
Π.Ζ. 

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!