default_mobilelogo
  Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010
  1 Απαντήσεις
  3.6K διαβάστηκε
Γεια σας και πάλι! Αύριο μπαίνω στη 12η εβδομάδα της κύησης και ο γιατρός μου μου έκλεισε ραντεβού για υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας όταν θα είμαι 13 εβδ. και 5 ημερών.Διάβασα στην ιστοσελίδα του Κύπρου Νικολαϊδη του Fetal Medicine ότι το υπερηχογράφημα αυχενικής πρέπει να γίνεται μεταξύ 11ης και 13ης εβδ και 6 ημερών.Θεωρείτε ότι θα το κάνω οριακά; Θα έχει κάποια επίπτωση αυτό; Επιπλέον, έχω ακούσει και διαβάσει διάφορα για το χρόνο που πρέπει να διαρκεί. Κάποιοι γιατροί το 'ξεπετάνε' σε 5-10 λεπτά, αλλά κανονικά πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20΄και περισσότερο,παίζει ρόλο βέβαια και η θέση του εμβρύου.Σε γνωστό ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας διαρκεί το πολύ 10 λεπτά και εξετάζει μόνο πάχος αυχενικού υγρού και ρινικό οστό χωρίς άλλα στοιχεία για τα όργανα του εμβρύου, και μάλιστα το έγγραφο δεν υπογράφεται,ενώ σε άλλο γνωστό ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας διαρκεί πάνω από 20 λεπτά, με έλεγχο όλων των οργάνων του εμβρύου και με υπογραφή του γιατρού. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά ιδιωτικά κέντρα που γίνεται αυτό το υπερηχογράφημα,αλλού οι γιατροί είναι λεπτομερειακοί, αλλού έχουν τελειώσει μέσα σε 5-10 λεπτά. Αλλού δίνουν dvd αλλού δε δίνουν φοβούμενοι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση που δεν είδαν κάτι και κάτι δεν πάει καλά...Ακούγοντας όλα αυτά έχω πραγματικά αγχωθεί και θα ήθελα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14613
Αγαπητή  Φίληει
Εξυπακούεται,  ότι  ο γιατρός  μετα  τα της αυχενικής  διαφανειαςς, βλεπει και  τις άλλες ορατές παραμέτρους του  κυήματος..(θεση παλακουντα, ποσότητα ενομνίου, μετρήσεις  κρανίου, CRL, ακρα, περίγραμμα,  ρινικό,  καρδιακους παλμους,  κινητικότητα  κι ότι εν  πασει περιπτώσει τον εντυπωσιάσει  κι εξω  απ΄αυτά..
Εξεταση  20  λεπτων;   Ποτέ  δεν χρειαζομουν τοσο  γι αυτά  που  προενέφερα..Σε 20  λεπτα  τελειώνουμε.... καισαρική...  Λιγο τραβηγμενο  μου  φαινεται...Εξ  άλλου  η χρονική διαρκεια μιας εξετασης, εχει  μόνον  κάποιο μεριδιο σχεσης με την  ποιότητα της ..
Βεβαιως πρέπει να δινεται ενα μικρο πόρισμα, που ν αναφέρεται  τοσο στην αυχενική  διαφανεια,  όσο και στα μεγεθη  του κυηματος,  που ειναι   βεβαια  απολυτως  απαραίτητα  για το συνδυασμο των ευρημάτων με εκεινα του βιοπαθολοικού εργαστηριου   και της  ΤΕΡ για τον  υπολογισμό   κινδυνου  συνδρόμου Dοwn .. Γα α πολύ  στοιχειωδη πράγματα  μιλάμε,  που χωρις  αυτά  δεν μπορεί  να   γινουν τα άλλα..  Δεν εχω  ακουσει   ποτέ  για κανέναν  να  στελνει  μονον   εναν... αριθμό για την αυχενική διαφάνεια, χωρις  να δινει  ενα συντομο γραπτό  για  τα  βασικά  τουλάχιστον στοιχεια...
Για  τα  περί  υπογραφης : Δεν  μπορεί,  καπου  θ΄αναγράφεται   που   κι  από ποιον έγινε η εξέταση...Δεν  ξέρω, μενω μετην εντυπωση,  ότι  ΄΄περι  όνου σκιάς''  συζητάμε..  Μάλλον  κάπου κάποιο  λάθος κάνεις...
Για τον  χρόνο μέτρησης  διαφάνειας :  Μεσα στα όρια είναι...Με όλο τον σεβασμό στο όνομα  που ανεφερες, σιγά τωρα, αν γινει  η μετρηση   13  εβδομαδες   και 6  μερες  ή 13 και  7,  ή και  8, το τι διαφορά  θα προκυψει..
Καλή  μου,  πήγαινε   να κάνεις την εξέταση  σου εκεί  που θα  σε στειλει  ο γιατρός σου  και  μην διυλίζεις τον  κώνωπα...
Φιλικά
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!