default_mobilelogo

  Δρ Παρμενίων Ζησόπουλος

  Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

  Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

  Τηλ. : (231) 279-272
  Fax : (231) 257-369

  Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

  www.gyn.gr/zissopoulos

  [email protected]

   

  Διαβάσαμε για σάς:
  Στην Γερμανική εφημερίδα Die Zeit της 11.7.2002 δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Wolfgang Merkel, με τον τίτλο: Η ορμονοθεραπεία σε υπερήλικες γυναίκες είναι επικίνδυνη.
  Είναι η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων, μετά την διακοπή της παραγωγής τους από τον οργανισμό στην εμμηνόπαυση, χρήσιμη για την υγεία;
  Σχετικά με αυτό το ερώτημα, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μία αντιπαράθεση μεταξύ των γυναικολόγων.
  Σύμφωνα με στοιχεία του επιστημονικού ινστιτούτου των ασφαλιστικών ταμείων στην Γερμανία, (Wissenschaftliches Institut der Ortskrankenkassen), περίπου κάθε 3 γυναίκα ηλικίας 40 έως 75 ετών στην Γερμανία, είναι σε θεραπεία με οιστρογόνα, συνήθως σε συνδυασμό με προγεσταγόνα. Για διάστημα μερικών ετών αναστέλλουν αποτελεσματικά την συμπτωματολογία του κλιμακτηρίου και πιο μακροπρόθεσμα επιδρούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
  Ωστόσο, μετά απο χρήση 10 και 20 ετών αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.
  Μία πρόσφατη μεγάλη μελέτη 40 κλινικών στην ΗΠΑ, διεκόπη από τα Αμερικανικά Ινστιτούτα ¨Ερευνας τρία χρόνια ενωρίτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί. Η συνέχισή της δεν θα ήταν - για τις 16600 γυναίκες που συμμετείχαν - ακίνδυνη, επειδή η επιπλοκές υπερίσχυσαν της ωφελιμότητας.
  Στην μελέτη βελτιώθηκαν, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου γυναικών που χρησιμοποίησαν ένα εικονικό σκεύασμα(Placebo), τα κλιμακτηριακά ενοχλήματα, όπως εξ ‘αλλου αναμενόταν. Επίσης μειώθηκε η απώλεια οστικής μάζας. Ο κίνδυνος κατάγματος γενικότερα μειώθηκε κατά 24% και ο κίνδυνος κατάγματος στην κατ΄ισχίον άραθρωση μειώθηκε κατα 33%. Μειώθηκε επίσης κατά 37% και ο κίνδυνος από καρκίνο του εντέρου.
  Ωστόσο ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επισόδειο αυξήθηκε κατά 41, για καρδιακές προσβολές κατά 29, για φλεβικές θρομβώσεις κατά 50, για παθήσεις καρδιάς και κυκλοφορικού κατά 22 και για καρκίνο του μαστού κατά 26%.
  « Λείπει το γενικότερο όφελος», σχολίασε ο επιδημιολόγος, καθηγητής Gerardo Heiss του Πανεπιστημίου North Carolina in Chapel Hill, σε μιά συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον.
  Γερμανοί ειδικοί αντέδρασαν με επιφύλαξη. Ο καθηγητής Thomas Rabe είχε τις ενστάσεις του σχετικά με την επιλογή των ασθενών. Οι γυναίκες ήταν συγκριτικά μεγάλες στην ηλικία, λέει ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας. «Σ’ αυτή την ομάδα προϋπάρχουν ήδη σημαντικές βλάβες των αγγείων . Αν χρησιμοποιούσαν για την έρευνα μιά αντιπροσωπευτικότερη ομάδα γυναικών, τότε θα διακρινόταν καλλίτερα η προστατευτική δράση στα αγγεία».
  Στην Γερμανία θα γινότνα καλλίτερη επιλογή των γυναικών που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ορμονική υποκατάσταση. Κίνδυνοι για εγκεφαλικά επισόδεια και θρομβώσεις, θα είχαν εκτιμηθεί καλλίτερα και η θεραπεία θα είχε προσαρμοστεί αντίστοιχα, είπε ο γυναικολόγος καθηγητής..
  Για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές η λεπτομερής λήψη του ιστορικού είναι αυτονόητη. Ωστόσο για μερικά ιατρεία, αυτό αμφισβητείται. Σύμφωνα με στοιχεία του WidΟ, μόνον ενα τρίτο των ασθενών ερωτάται για παράγοντες κινδύνου.
  Die Studienergebnisse im Web: http://www.jama.com/