default_mobilelogo

    Σαμανίδης Δημήτρης

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Αριστοτέλους 12, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη

    Τηλ.: 2310 210867 & 2310 210629

    Fax: 2310 210867

    www.dietima.eu

    [email protected]

     

    Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
    Υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές

    Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

    • διαλύονται στο νερό
    • δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο σώμα (μεγάλες ποσότητες αποβάλλονται μέσω των ούρων)
    • δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας εφόσον δεν αποθηκεύονται
    • είναι αναγκαία η καθημερινή πρόσληψή τους
    ΒιταμίνηΒασικές λειτουργίεςΠλούσιες πηγές
    Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)Συμβάλει στην υγεία του νευρικού συστήματος. Επίσης συμβάλει στην απελευθέρωση της ενέργειας των υδατανθράκωνΒρίσκεται στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στη μαγιά, στο κρέας, και στα λαχανικά
    Βιταμίνη Β2 (ριβαφλαβίνη)Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνων και των υδατανθράκωνΒρίσκεται στο συκώτι, στο γάλα, στα αυγά, και στα πράσινα λαχανικά
    Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)Συμβάλει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ λιγότερο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπώνΒρίσκεται στα αυγά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο κρέας, στο ψάρι
    Βιταμίνη Β12Συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νευρικών κυττάρωνΒρίσκεται στο συκώτι, στα αυγά, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα
    ΝιασίνηΣυμβάλει στην έκλυση ενέργειας από υδατάνθρακες, λίπη και πρωταΐνεςΒρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα πουλερικά, στο κρέας, στο γάλα, και στα λαχανικά
    Φολικό οξύΣυμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίωνΒρίσκεται στο συκώτι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στο ψωμί, στις μπανάνες και στα πορτοκάλια
    Παντοθενικό οξύΣυμβάλει στην απελευθέρωση ενέργειας από υδατάνθρακές, λίπη και πρωτεΐνεςΒρίσκεται στα δημητριακά, στο συκώτι, στα αυγά
    ΒιοτίνηΣυμβάλει στο μεταβολισμό των λιπών και των αμινοξέωνΒρίσκεται στα αυγά, στο συκώτι, στο ψάρι, στα φρούτα, στα λαχανικά και στο γαλακτοκομικά προϊόντα
    Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)Συμβάλει στην υγεία του δέρματος, στο σχηματισμό του συνδεΒρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή και στα βατόμουρα, στην πράσινη πιπεριά

    Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περνούν στο νερό του βρασμού κατά το μαγείρεμα και αν αυτό πεταχτεί οι απώλειες είναι μεγάλες