![]() |
Σαμανίδης Δημήτρης ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Αριστοτέλους 12, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 210867 & 2310 210629 Fax: 2310 210867 www.dietima.eu |
Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- διαλύονται στο νερό
- δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο σώμα (μεγάλες ποσότητες αποβάλλονται μέσω των ούρων)
- δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας εφόσον δεν αποθηκεύονται
- είναι αναγκαία η καθημερινή πρόσληψή τους
Βιταμίνη | Βασικές λειτουργίες | Πλούσιες πηγές |
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) | Συμβάλει στην υγεία του νευρικού συστήματος. Επίσης συμβάλει στην απελευθέρωση της ενέργειας των υδατανθράκων | Βρίσκεται στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στη μαγιά, στο κρέας, και στα λαχανικά |
Βιταμίνη Β2 (ριβαφλαβίνη) | Συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνων και των υδατανθράκων | Βρίσκεται στο συκώτι, στο γάλα, στα αυγά, και στα πράσινα λαχανικά |
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) | Συμβάλει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ λιγότερο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών | Βρίσκεται στα αυγά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο κρέας, στο ψάρι |
Βιταμίνη Β12 | Συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νευρικών κυττάρων | Βρίσκεται στο συκώτι, στα αυγά, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα |
Νιασίνη | Συμβάλει στην έκλυση ενέργειας από υδατάνθρακες, λίπη και πρωταΐνες | Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα πουλερικά, στο κρέας, στο γάλα, και στα λαχανικά |
Φολικό οξύ | Συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων | Βρίσκεται στο συκώτι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στο ψωμί, στις μπανάνες και στα πορτοκάλια |
Παντοθενικό οξύ | Συμβάλει στην απελευθέρωση ενέργειας από υδατάνθρακές, λίπη και πρωτεΐνες | Βρίσκεται στα δημητριακά, στο συκώτι, στα αυγά |
Βιοτίνη | Συμβάλει στο μεταβολισμό των λιπών και των αμινοξέων | Βρίσκεται στα αυγά, στο συκώτι, στο ψάρι, στα φρούτα, στα λαχανικά και στο γαλακτοκομικά προϊόντα |
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) | Συμβάλει στην υγεία του δέρματος, στο σχηματισμό του συνδε | Βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή και στα βατόμουρα, στην πράσινη πιπεριά |
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περνούν στο νερό του βρασμού κατά το μαγείρεμα και αν αυτό πεταχτεί οι απώλειες είναι μεγάλες