default_mobilelogo

  Σαμανίδης Δημήτρης

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

  Αριστοτέλους 12, Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη

  Τηλ.: 2310 210867 & 2310 210629

  Fax: 2310 210867

  www.dietima.eu

  [email protected]

   

   

  Το γεγονός ότι η γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης οφείλει να διπλασιάσει ό,τι τρώει διότι τρώει για δύο, είναι σίγουρα μία οδηγία η οποία έχει καταρριφθεί εδώ και κάποιες δεκαετίες. Αυτό που σίγουρα οφείλει να διπλασιάσει σε αυτή τη φάση είναι η προσπάθεια να αποφύγει ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο αλλά και την ίδια.

  Η ισορροπημένη και πλήρης διατροφή παίζει διαπιστωμένα πια βασικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στην υγεία της μητέρας. Οι διαιτολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν κατ' επανάληψη όλα εκείνα τα τρόφιμα που ασκούν ευεργετική επίδραση και τονίζουν τις θετικές επιπτώσεις της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής κατά την περίοδο αυτή. Υπάρχουν όμως και ορισμένα σημεία στη διατροφή στα οποία θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και για αυτά θα γίνει λόγος παρακάτω.

  ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (μεθυλο – υδράργυρος), ένα από τα βαρέα μέταλλα το οποίο ανιχνεύεται σε ψάρια μολυσμένων υδάτων από βιομηχανικά απόβλητα. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα των παιδιών και των αναπτυσσόμενων εμβρύων ενώ χαμηλά επίπεδα μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μαθησιακές δυσλειτουργίες. Ανάλογα με την περιοχή διαμονής, υπάρχει η περίπτωση και άλλα ψάρια και θαλασσινά να είναι μολυσμένα και να πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση αυτών.

  ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ και διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα με μόλυβδο. Η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και είναι υψηλή σε βιομηχανικές ζώνες. Ο μόλυβδος από την ατμόσφαιρα εναποτίθεται στο έδαφος και τα φυτά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στα παιδιά η έκθεση ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες προκαλεί νοητική υστέρηση, ενώ η τοξικότητά του κατά την κύηση έχει συνδεθεί με αποβολές και πιθανόν με κάποιες συγγενείς δυσπλασίες. Επίσης τα εγκυτιωμένα τρόφιμα που δεν έχουν αποστειρωθεί επαρκώς (π.χ. οικιακές κονσέρβες) μπορεί να είναι μολυσμένα με την τοξίνη clostridium botulinum που προκαλεί την τροφοτοξίνωση της αλλαντίασης.

  ΤΥΡΙΑ όπως το μπρι, το ροκφόρ, η γκοργκοντζόλα πρέπει να αποφεύγονται διότι υπάρχει η περίπτωση να είναι μολυσμένα από το βακτήριο της λιστερίας, το οποίο έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση αποβολών. Τα τυριά που πρέπει να καταναλώνονται είναι αυτά που παρασκευάζονται με βάση το παστεριωμένο γάλα.

  ΕΤΟΙΜΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ όπως αυτές που έρχονται στο σπίτι μας μέσω delivery πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη σύνεση διότι δεν γνωρίζουμε εάν τα λαχανικά είναι επιμελώς πλυμένα και τι ποιότητας είναι τα τυριά και τα αλλαντικά που χρησιμοποιούνται. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις σαλάτες και τα menu που περιέχουν αυγά και τόνο. Πιθανόν όλα αυτά τα τρόφιμα να είναι μολυσμένα με λιστερία ή τοξόπλασμα.

  ΑΥΓΆ ωμά ή ημιβρασμένα πιθανόν να περιέχουν το επιβλαβές βακτήριο της σαλμονέλας (στον κρόκο του αυγού). Η σαλμονέλα καταστρέφεται με την επεξεργασία μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης προσοχή να δοθεί σε τρόφιμα, σάντουιτς, σάλτσες και φαγητά που περιέχουν αυγά.

  ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ – ΚΡΕΑΤΑ ωμά ή ημιμαγειρεμένα αποτελούν ένα πολύ καλό υπόστρωμα ανάπτυξης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών όπως αυτό της Ε. Coli, της σαλμονέλας και της αλλαντίασης. Τα κρέατα όταν ψήνονται η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου. Τα κρέατα που θα παραγγείλετε εκτός σπιτιού ζητήστε να είναι καλά ψημένα.

  Προκύπτει λοιπόν ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στην επίδραση των τοξικών ουσιών του περιβάλλοντος κυρίως με την κατανάλωση τροφίμων (τόσο ζωικής όσο και φυτικής προελεύσεως) και πόσιμου νερού. Επίσης όμως είναι εκτεθειμένοι και σε άλλες ουσίες όπως τα προστιθέμενα φυτοφάρμακα, οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά, οι πρόσθετες ύλες και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στα τρόφιμα κατά τα στάδια της καλλιέργειας των φυτών – εκτροφής των ζώων, της επεξεργασίας και της αποθήκευσης. Δυνητικά λοιπόν όλα τα τρόφιμα θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα, ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι κυοφορούσες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά. Για να αποφευχθεί η συστηματική λήψη των επιβλαβών ουσιών, πρέπει να εφαρμόζεται η διαιτολογική οδηγία εκείνη που τονίζει ότι "η ποικιλία στη διατροφή σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση, εκτός από το ζην φροντίζει και το ευ ζην".