default_mobilelogo
      Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012
      3 Απαντήσεις
      3.5K διαβάστηκε
     

    Καλησπερα σας. Ειμαι 44 χρονων με ενα παιδακι 4 χρονων και επιθυμουμε δευτερο.
    Προ εξαμηνου λογω ανωμαλιων της περιοδου εκανα ορμονικες και αιματολογικες εξετασεις που βγηκαν φυσιολογικες.Το τεστ ΠΑΠ τον Φεβρουαριο 2011 εδειξε LGSIL.Τον Ιανουαριο 2012 μου αφαιρεθηκε ενας μικρος εξωτραχηλικος πολυποδας.
    Σε επανεξεταση ΠΑΠ τον Ιουνιο 2012 βρεθηκε "κυτταρολογικη εικονα συμβατη με πλακωδη ενδοεπιθηλιακη αλλιωση χαμηλου και εστιακα υψηλου βαθμου (HGSIL)". Ακολουθησε κολποσκοπηση με βιοψια και ταυτοποιηση του HPV. Αποτελεσματα Κολποσκοπησης: ¨παρατηρηθηκε ολη η ΤZ. Βρεθηκαν περιοχες λευκοπλακιας σε εκταση γυρω απο τον εξωτραχηλο με εμφανιση υπεραιμιας.Επισης πιο εντονη λευκοπλακια μεταξυ 11ης και 12ης ωρας οπου και ληφθηκε βιοψια¨. Η Βιοψια εδειξε: Μακροσκοπικη περιγραφη: τρια λευκοφαια ιστοτεμαχια μ.δ. 0,4 εως 0,6εκ. Μικροσκοπικη εικονα: αλλοιωσεις HPV λοιμωξεως τραχηλου μητρας LGSIL. Οι ιικοι τυποι ειναι 51,53,58.
    Να κρατησω ως οριστικο το αποτελεσμα της βιοψιας (ως CIN1 βλαβη); Τοτε πως εξηγειται το HGSIL του ΠΑΠ;
    Ο γυναικολογος στον οποιο απευθυνθηκα ο οποιος εχει κεντρο γονιμοτητας και μου τον συστησαν γιατι η γυναικολογος μου μετοικησε σε αλλη πολη, προτεινει leep ή  laser εκτομη. Θα παρω κι αλλη γνωμη και σαφως ζητω τη δικη σας αν ειναι εφικτο! Προφανως επιθυμω την προσεγγιση watch and see ωστε ει δυνατον πρωτα να μπορεσουμε να κανουμε παιδακι και μετα την οποια επεμβαση αν και μονο αν η βλαβη εχει προχωρησει σε CIN2,3. Ευχαριστω.
    Περίπου πριν από 9 χρόνια
    Αγαπητπη Φίλη!
    Το  Pap-test  δεν είναι  διαγνωστική, αλλά..ανιχνευτική μέθοδος...
    Κι αυτό, επειδή  μπορεί να ξεγελαστεί  σε  τοσο  λεπτα  ζητήματα,  όπως  ειναι  η  ιστολογική   εκτίμηση  μίας  δυσπλσσιας μια  και βασίζεται στην εκτίμηση  μόνον μερικών  κυττάρων κι οχι στην πραγματική ιστολογική εικόνα..
    Ετσι κι αλλοιως,  αυτά τα συστήματα  που ΄΄πέρασε΄΄  η  κλινική  Bethesda,  είχαν μεν αποδοχή, μια  και  ειναι made  in USA  και στηρίχτηκαν  με βιομηχανική παραγωγή   ανακοινωσεων  στην πολική του   ΄΄Papanicolaou  έξω,   Βethesda μέσα΄΄ , οδηγησαν  ομως   στην κακιά  συνηθεια, να μιλαμε  κυτταρολογικά για CIN 1, CIN 2 ,CIN  3, (να..καταργήσουμε δηλ.  την ιστολογικη εξέταση!)  ενω  πάρα   πολλές  φορές τα πράγματα ειναι  ... ιστολογικώς..... πολύ   χειρότερα,  ή  ...πολυ καλλιτερα,,,
    Μολις πρόσφατα, με  βάση ενα  αμφίβολο  κυτταρολογικό πόρισμα  σε γυναικα  γύρω στα  60, διενηργησα  βιοψία και    διαγνωστικη αποξεση.. Στα ξεσματα  ενδοτραχηλου  προεκυψε  ενα  CIN  II.... Η γυναικα  αρχισε τα περι  see  and  treet..   Eυτυχώς επέμεινα στην  ολική υστερεκτομία ,  η οποια  κατεδειξε ενα  διηθητικό καρκίνο   πλακωδους επιθηλιου,σταδιου Ιa ..
    Υπαρχει  ωστόσο  και   η  περίπτωση  της ΄΄μικροβιοψίας'', όπου  η διάγνωση  είναι  σωστή  μόνον στο σημείο  που έγινε ιστολογική  εξέταση....  
    Το  να   πιστεύουμε,  σε μια γυναικα της ηλικιας σου  - είναι  πολυ σημαντικό  το θέμα της  ηλικιας  σ΄αυτά  -  ότι  μονον αυτή  η περιοχή εχει  αλλοιωση  CIN 1  και  ο  υπολοιπος  τραχηλος  ειναι  εν ταξει, ειναι  παρακινδυνευμένη αισιοδοξία.
    Η  άποψη  μου ταυτίζεται  με αυτή του γιατρου  σου:   Να γινει  μία μικρη  (οσο χρειαζεται,  μικρή! ) κωνοειδής εκτομη,  που θα αφαιρέσει  όλη  την  ζωνη μετάπτωσης..Η  διάγνωση  - και κυριως η θεραπεια -  θα ειναι  απόλυτη..   Η γονιμότητα  σου   με αυτή την επέμβαση  θ΄ανασταλεί  ίσως    για 2 , το πολυ 3  μηνες. Δεν ειδα γυναικα,  που  ηθελε παιδιά  και λόγω  μιας  κωνοειδους εκτομής, δεν εμεινε εγκυος..
    Φιλικά
    Π.Ζ

    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

    Περίπου πριν από 9 χρόνια
    Ευχαριστω για την απαντηση σας. Να επισημανω παλι οτι η βιοψια εδειξε LGSIL ητοι CIN1 κι οχι CIN2. Επειδη το παπ μονο ανιχνευει και η βιοψια δεν καλυπτει ολη την επιφανεια, αρα δεν ειναι εμφανες τι ακριβως συμβαινει -αν ειναι κατι χειροτερο ή αυτο που φανηκε ιστολογικα δηλαδη- το να επαναλαβω το τεστ παπ και την κοποσκοπηση σε ενα τριμηνο και αν καταδειχτουν τα ιδια αποτελεσματα τοτε να προβω στην επεμβαση ειναι παρακινδυνευμενο;
    Περίπου πριν από 9 χρόνια
    Αγαπητή Φίλη!
    Εχω την  αποψη,  που δεν  ειναι της  ωρας   ν΄αναλυσουμε,  ότι γυναικες στην ηλκια  σου  με εκκρεμότητες  του ειδους, καλλίτερα να ξεκαθαριζουν τα διλήματα.. Στο κατω- κατων , για μία  επέμβαση   διαρκειας  ενός - δυο λεπτων μιλαμε,
    Φιλικά
    Π.Ζ

    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
