default_mobilelogo
    Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016
    5 Απαντήσεις
    1.7K διαβάστηκε
  Καλησπέρα σας,
  Είμαι 25 ετών (1,70 ύψος και 85 κιλά βάρος) με ολοκληρωμένες σχέσεις τα τελευταία 5,5 χρόνια. Η πρώτη περίοδος ήρθε στα 12 και είναι σχετικά σταθερή με κύκλο περί τις 30 μέρες (+-2 μέρες) και με σταθερή ροή και διάρκεια τις 5-7.
  Πρώτη φορά που έγινε θέμα για τα κιλά μου ήταν νομίζω κοντά στα 11-12 όταν η παιδίατρος σε εξέταση ρουτίνας, απ’αυτές που κάνουν στα παιδιά για το χαρτί της γυμναστικής στο σχολείο,είπε ότι έπρεπε να χάσω λίγα κιλά. Όπως ήταν λογικό, λόγω ηλικίας, δεν ακολούθησα κάποια αυστηρή δίαιτα αλλά έκοψα τα ανθυγιεινά και εφαρμόσαμε στο σπίτι τον κανόνα του «Παν μέτρον άριστον». Μάταιος κόπος. Από εκεί και πέρα, οι προσπάθειες εντάθηκαν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο εν τω μεταξύ παρά την σταθερή υγιεινή διατροφή, το βάρος μου που στο Γυμνάσιο ήταν 68 κιλά μέχρι να τελειώσω το λύκειο έφτασε νομίζω τα 76-78. Αν δεν προσέχω πολύ, η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
  Πλέον, 13 χρόνια μετά, έχω δοκιμάσει τα πάντα, αυστηρές δίαιτες, μέτρημα θερμίδων, καθημερινό έντονο περπάτημα για 30’-90’, χάπια αδυνατίσματος κλπ, και πέρα από τα κιλά, τα οποία παρατηρούνται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, έχω να αντιμετωπίσω το ενοχλητικό (αλλά ευτυχώς ότι πολύ εμφανές) σμήγμα στο πρόσωπο και την τριχοφυία σε λαιμό, στέρνο, στήθος, αφαλό, έντονη στα χέρια και στο μουστάκι. Επίσης αν και δεν ξέρω κατά πόσον είναι σχετικά συμπτώματα, έχω εύθραυστα μαλλιά και νύχια. (Αν ρωτήσουμε τη μητέρα μου, θα πει ότι μεταξύ άλλων, είμαι νευρική/οξύθυμη..)
  Απευθύνθηκα σε ενδοκρινολόγο και κάναμε τις παρακάτω εξετάσεις:
  Στις 18/12/2015 και στην 3η μέρα περιόδου:
  Ερυθρά 4,34εκατ/μl (φ.τ. 4,0-5,2)
  Αιμοσφαιρίνη 12,6 gr% (φ.τ. 12,3-15,6)
  αιματοκρίτης 37,9% (φ.τ. 37-47)
  MCV 87,30μm^3 (φ.τ. 80-99)
  MCH 29pg (φ.τ. 27-34)
  MCHV 33,2gr% (φ.τ. 33-35)
  RDW 12,3% (φ.τ.11,6-14,5)
  Αιμοπετάλια 317χιλ/μl (φ.τ. 150-450)
  Λευκά αίματος 7,92 χιλ/μl (φ.τ. 4-10)
  Πολυμορφοπύρηνα 56,3%
  Λεμφοκύτταρα 33,2%
  Ηωσινόφιλα 4,9%
  Μονοκύτταρα 5,3%
  Βασεόφιλα 0,3%
  Σάκχαρο αίματος 102mg%
  Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 5,9%
  Ουρία αίματος 24mg%
  Κρεατινίνη ορού 0,7mg%
  Χοληστερίνη 161mg%
  HDL 49mg%
  LDL 97mg%
  Τριγλυκερίδια 75mg%
  Fe 42μg/dl
  FreeT4 0,98ng/dl
  TSH-3G 3,154μlU/ml
  FSH 8,75mlU/ml
  LH 4,95mlU/ml
  Προλακτίνη 17,24ng/ml
  Οιστραδιόλη 30,24pg/ml
  Ολική τεστοστερόνη 26,24ng/dl
  Κορτιζόλη ορού 13,5μg%
  DHEA 2,99ng/ml
  17-Υδροξυπρογεστερόνη 0,68ng/ml
  Δ-4 ανδροστενεδιόνη 2,86ng/ml
  ACTH 18,2pg/ml
  Και υπερηχογράφημα μήτρας/ωοθηκών κλπ στις 21/12/2015, 6η μέρα περιόδου, στο οποίο γράφει:
  «Ουροδόχος κύστη με ομαλό τοίχωμα.Μήτρα με φυσιολογικές διαστάσεις (64χ44χ27χιλ) και πάχος ενδομητρίου 4χιλ. Ωοθήκες με διαστάσεις ΔΕΞΙΑ 35χ25χ14χιλ και ΑΡΙΣΤΕΡΗ 30χ24χ16χιλ. Ολιγάριθμα μικρά κυστικά ωοθυλάκια ελέγχονται σε αμφότερες τις ωοθήκες. Απουσία ελεύθερου υγρού στο δουγλάσειο.»
  Στο 2ο ραντεβού η συνεργαζόμενη διαιτολόγος μου έδωσε μία δίαιτα και η ενδοκρινολόγος τις παρακάτω εξετάσεις:
  Στις 14/1/2016:
  TSH-3G 2,938 μlU/ml
  Αντιθυρεοσφαιρινικά αυτοαντισώματα <15lU/ml
  Θυρ.Αντισ.κατά της Θυρεοειδ.Υπεροξειδάσης 29,7 lU/ml
  Και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς στις 15/1/2016 που γράφει:
  «Διαστάσεις δεξιού λοβού 14,9x10,9x47,9χιλ. Διαστάσεις αριστερού 11,9x10,8x39χιλ. Πάχος ισθμού 2,6χιλ. Ήπια ανομοιογενής ελέγχεται η υφή του θυρεοειδούς με παρουσία αμφοτερόπλευρα ολιγάριθμων (4-5/λοβό) ηποηχοϊκών όζων των οποίων η διάμετρος δεν ξεπερνά τα 4χιλ. Κατά την εφαρμογή έγχρωμης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης φυσιολογική αγγείωση του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Απουσία παθολογικά διογκωμένων τραχηλικών λεμφαδένων.»

  Στο τρίτο ραντεβού η γιατρός κατέληξε ότι ο θυρεοειδής μου «κάτι πάει να κάνει/ξεκινήσει» και να επιστρέψω σε 6 μήνες για έλεγχο των όζων αφού στο εν τω μεταξύ συνεχίσω την δίαιτα.

  Επειδή δίαιτα για 6 μήνες χωρίς καμία παρακολούθηση δεν σκόπευα να κάνω, πήγα παράλληλα και για μία δεύτερη γνώμη σε άλλη ενδοκρινολόγο, η οποία είδε τις προηγούμενες εξετάσεις και έκανε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς στο ιατρείο της επί τόπου, από το οποίο προέκυψε ότι οι όζοι είναι 2 στον αριστερό, ο ένας υπολογίζει η ιατρός ότι είναι 10-13 χρόνια παλιός και 1 στον δεξιό λοβό, με 1 ακόμα να αχνοφαίνεται και ότι η υφή του μοιάζει με χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Επίσης έδωσε τις παρακάτω εξετάσεις:
  Στις 9/2/2016 8π.μ.
  Φερριτίνη 16,2ng/ml
  Καλσιτονίνη <2pg/ml
  Θυρεοσφαιρίνη 24,2ng/ml
  Κορτιζόλη ορού 21μg%
  Ολική τεστοστερόνη 48,97ng/dl
  Φυλοσύνδετη σφαιρίνη 21,4nmol/L
  CEA 0,78ng/ml
  Κορτιζόλη ούρων 24ώρου 67μg/24h
  Στις 9/2/2016 8μ.μ.
  Κορτιζόλη ορού 3,08μg%
  Στις 10/2/2016 8π.μ.
  Κορτιζόλη ορού μετά από καταστολή <1,00μg%
   
  Η κατάληξη ήταν ότι αποκλείουμε τις πολυκυστικές και το Cushing και παρότι ο Δείκτης ελεύθερων ανδρογόνων που υπολόγισε εκείνη την ώρα ήταν 22,9 (με φυσιολογικό το <10) δεν έχω κάτι παθολογικό που να ευθύνεται για τα κιλά, αν και κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για την τριχοφυία και θα τα ξαναπούμε σε 6-9 μήνες για να ξαναδούμε τους όζους. Στο εν τω μεταξύ, για 10 μέρες το μήνα, κατά την περίοδο να παίρνω σίδηρο και φολικό οξύ και να χάσω κιλά για να μειώσω τον Δείκτη ελεύθερων ανδρογόνων. Και τέλος αντί για την δίαιτα που μου έδωσε η διαιτολόγος να ακολουθώ ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με καθημερινό βάδισμα.

  Οπότε οι ανησυχίες μου είναι οι εξής:
  Καταρχάς, ξεκίνησα τις βόλτες στους γιατρούς ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορώ να χάσω κιλά, κι η μόνη λύση που μου προτείνουν είναι.....ΝΑ ΧΑΣΩ ΚΙΛΑ.
  Απ’όσο έχω καταλάβει από αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο, ο αυξημένος δείκτης ελεύθερων ανδρογόνων, παρά τις φυσιολογικές τιμές των ίδιων των ορμονών, σημαίνει υπερανδρογοναιμία η οποία εκφράζεται με ακμή, τριχοφυία και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και πέφτει αν αυξήσουμε την SHBG, η οποία αυξάνεται με αντισυλληπτικά. Ο φαύλος κύκλος στον οποίον μάλλον έχω μπει, κιλά=υπερανδρογοναιμία και υπερανδρογναιμία=κιλά μπορεί να "σπάσει" με αντισυλληπτικά; Να επισκεφτώ και τρίτο γιατρό ή να επαναπαυτώ με τις παρούσες διαγνώσεις και να συνεχίσω να προσπαθώ με ισορροπημένη διατροφή και βάδισμα κι ό,τι γίνει μέχρι τά επόμενα ραντεβού και στις δύο;
  Δεύτερον, γιατί τέτοια διαφορά ανάμεσα στους υπερήχους του θυρεοειδή; Να πάω και για τρίτη γνώμη;;;
  Υπάρχει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας που θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε;

  Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων και ζητώ συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο. :-(
  Περίπου πριν από 5 χρόνια
  Αγαπητή  Φίλη! Νομιζα  κι εγώ  ότι ειμαι  συνηθισμένος σε μεγάλα  μυνήματα..... Απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι, το προβλημα, σε  καμια  περιπτωση δεν ειναι πρωτίστως γυναικολογικο, (ή  εν  πασει περιπτωσει ενδοκρινολογικο..)....Η σταθερή αρνηση - ας  το  πω '' αδυναμία'' -  της θερμιδικής μείωσης, ειναι λογικό να υποσκαπτει περισσοτερες λειτουργίες του οργανισμού,  προφανώς στην περιπτωση  σου,   εκτος  από την λειτουργία της  τακτικής περιοδου.. Αυτό, μεχρι τωρα τουλαχιστον.. Η σταθεροτητα  της  περιοδου  (  +- 2 μερες .) συνηγορεί ότι  η  ωοθηκική  λειτουργία  και ο  αξονας υποθαλαμος - υποφυση -  ωοθηκη  δεν εχει διαταραχτεί΄΄ και βεβαια - αν η   ανατομια ειναι  σωστή -  η γοναιμοτητα  δεν επηρεάστηκε.  Το  οτι θα  συνυπαρξουν ΄΄περιφερικά΄΄ορμονικά  (και άλλα!) προβληματα, εξαρτωμενα   απο  την διατροφή σε καπως υεπρβαρα   ατομα,   ειναι  αυτονοητο.. Ενδιαφερον βεβαια εμφανιζει   η εκ μερους σου   συναρτηση αντισυλληπτικων (θα εννοεις προφανώς  αυτά  που  περιεχουν αντιανδρογόνο) στην  αντιμετωπιση της  υπερναδρογοναιμιας  κτλ. καθως βεβαια  και η τοποθετηση των συναδελφων  μου στο προβλημα σου γενικότερα,  που  προσωπικά την εκτιμώ καπως αναβλητική... Ο γιατρός  λεει  ΄΄μην τρως  τοσο΄΄ κι  ο/ή ασθενης(;) προαναγγελει , οτι αυτό αποκλειεται να το κανει..  Όλοι μας  *οι γιατρόί!)  όταν δεν  εχουμε την δυνατοτητα  να λυσουμε  το προβλημα με τους ορους  του/της ασθενους μας,  παιζουμε  αυτό το παιχνιδι μαζι  (ελα νατο δουμε σε 6  μηνες και τεοια !),  που  γνωριζουμε ότι θα οδηγησει στην διακοπη της εχεσης ιατρού - ασθενους .
   (για την  ωρα δηλαδή, ενα ειδος ΄΄φυγε κακό  από τα μάτια   μου ΄΄), Ειλικρινά,  δεν ξερω τι να συβουλευσω στην προκειμένη περίπτωση.. Φιλικά Π.Ζ

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Περίπου πριν από 5 χρόνια
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση.:-)
  Σχετικά με τις θερμίδες να πω ότι η διατροφή μου είναι σταθερή, χωρίς σνακ,τηγανητά,καμμένα λάδια,αναψυκτικά και γλυκά. Γενικά προσέχω όσο περισσότερο γίνεται και επειδή τις μετράω ξέρω ότι δεν ξεπερνάω τις 1500 (στις πιο χαλαρές μέρες) ενώ το χαμηλότερο που έχω πέσει είναι 750 την ημέρα. Είμαι διατεθειμένη να κάνω δίαιτα υπό τον όρο να έχω στο πλευρό μου έναν γιατρό ή εν προκειμένω μια διαιτολόγο που θα παρακολουθεί την πορεία μου και θα ελέγχει την υγεία μου κι όχι στα τυφλά για αρκετούς μήνες. (Πχ τον λιγάκι χαμηλούτσικο σίδηρο, ο οποίος μάλλον ευθύνεται για την λιποθυμία μου την τελευταία φορά που έδωσα αίμα στο ΑΧΕΠΑ.)
  Όσο για τα αντισυλληπτικά, ναι σε αυτά αναφερόμουν, με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσουν τον Δείκτη ελεύθερων ανδρογόνων να πέσει στα φυσιολογικά και θα αντιμετωπιστεί *τουλάχιστον* η τριχοφυία μου. Θα είναι ανεύθυνο από μέρους μου να τα πάρω χωρίς την προτροπή γιατρού;

  Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ και ζητώ συγγνώμη για δεύτερη φορά για το απίστευτα μεγάλο κείμενο. :-)
  Περίπου πριν από 5 χρόνια
  Αγαπητη  Φίλη! Σε ότι με αφορά,  σε  γυναικα  που δεν  γνωριζω  ουτε κατ΄οψιν, δεν συνταγογραφώ  τιποτε, επειδη θαήταν  πράγματι ανευθυνο.... Το ΄΄μπορείς να το παρεις΄΄  ισουται  με   συνταγογραφηση στα τυφλά.. Περ΄ απ΄αυτό,  δεν γνωρίζω περιστατικό  που  να ειναι στην συγκεκριμενη αγωγή  και παραλληλα να βρισκεται σε  μία  διαιατα  κι αυτό μαλιστα  με    επιτυχία.. Φιλικά Π.Ζ

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Περίπου πριν από 5 χρόνια
  Σας ευχαριστώ πολυ!
  Περίπου πριν από 5 χρόνια
  Π.Ζ

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!