default_mobilelogo
      Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013
      2 Απαντήσεις
      1.9K διαβάστηκε
    Καλημέρα γιατρέ. Ονομάζομαι Έλενα και είμαι 32 ετών. Θα ήθελα να σας κάνω κ εγώ κάποιες ερωτη΄σεις σχετικά με το προβλημά μου. Εδώ και 9 χρόνια κάνουμε προσπάθειεσ με το συζυγό μου για να αποκτήσουμε κ εμείς ένα παιδάκι. Από το 2004 μέχρι το 2007 δεν υπήρχε καμμία εγκυμοσύνη παρόλο που χρησιμοποιούσα κ χάπια SERPAFAR για να προκληθεί καλύτερη ωορρηξία. Τον Οκτώβρη του 2007 έμεινα έγκυος αλλά δυστυχώς την έκτη εβδομάδα απέβαλλα, το έμβρυο είχε πιαστεί χαμηλά κ δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Για να μην σας κουράζω σας λέω πως το 2009 είχα αλλές 2 παλίωδρομες κυήσεις γύρω στην 9-10 εβδομάδα, το 2010 αλλη μία περίπου σε αυτές τις εβδομάδες. Έκανα σαλπιγγογραφία η οποία ήταν πεντακάθαρη καθώς επίσης κ ανοσολογικές εξετάσεις που το μόνο που έδειξαν ήταν μία μηδαμινή αυξημένη τιμή της Σερίνης. Πέρισι ξαναέμεινα έγκυος κ στη φαρμακευτική αγωγή της εγκυμοσύνης μου πρόσθεσε κ CLEXANE ενέσιμο καθόλη τη διαρκεία κ VASCLOR το πρωτο τρίμηνο. Την 18η εβδομάδα είχα δυστυχώς ολική ρήξη υμένων κ αναγκαστικαμε να το βγάλουμε. Πριν περίπου ενάμιση μήνα ξαναέμεινα έγκυος χωρίς τη χρήση κάποιου σκεύασματος αλλά δυστυχως εχτες απέβαλλα για άλλη μία φορα. Έχω φτάσει πλέον στα όρια μου, δεν ξέρω τι να κάνω. Σας παρακαλώ πολύ πέιτε μου τι μπορεί να φταίει κ δεν μπορεί να προχωρήσει η εγκυμοσύνη κ κατά πόσο η σύμβουλή π μου έδωσε ο γιατρός μου να επισκεφτώ κάποιον ανοσολόγο και κάποιον γενετιστή θα βοηθήσει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων κ συγνώμη για το κουραστικό μήνυμα. Περίμενω με ανυπομονησία την απάντηση σας.
    Περίπου πριν από 8 χρόνια
    Aγαπητή Φίλη!
    Είναι  αξιοσημειωτο,   ότι   παρ΄ ολο  που  επι μερικα  χρονια  υπήρχε επιθυμία εγκυμοσύνης, αυτές αρχισαν  να εμφανιζονται, χωρις να   εχει  βρεθει  λόγος   γι αυτή την  καθυστερηση..
    Πσιτευω, ΄οτι στο διαστημα  εκεινο  θα  εγιναν στοιχειωδεις εξετάσεις,  όπως  π.χ. σπερμοδιάγραμμα και  ορμονικοί έλεγχοι..
    Εν  οψει  αυτού του ιστορικου,  ειναι προγματι σκόπμο , να κοιταξει  κι ένας  γεννετιστής,  μηπως υπάρχει  καποιος  χρωμοσωματικός  λογος..
    Φυσικά  υπάρχει το γνωστό ΄΄στατιστικο΄΄  ποσοστό  αποβολων  στο  πρωτο  τριμηνο,  που  φτανει   τα 20%..
    Πρέπει να  τονισουμε  ,  ότι  η αιτολογια των αποβολων γενικότερα, ειναι τοσο  πολυσχιδής,  ωστε  θα  μποροσε ανετα η αιτία να  ειναι καθε φορά  διαφορετική.. Εχει  λοιπον ΄΄καθ ΄ οικομίαν΄΄ καθιερωθει,  ότι για ΄΄καθ΄εξιν  αποβολές΄΄ μιλαμε, μονον  οταν αυτές ξεπερασουν τις  τρεις.. Κι    εδώ μιλάμε  για  6, σε  διαφορα  σταδια,  που δεν  ΄΄ακουγονται΄΄ ίδιας αιτολογίας. Γιατι  με το  ΄΄καθ ΄εξιν΄΄,  υπονοούμε,   ότι με καποια μεγαλυτερη πιθανάτητα (σε καμία περιπτωση  αυτό δεν ειναι  αποδεδειγμενο!),  η αιτία ειναι  η  ίδια..
    Μια  λοιπον  οι αλλοι  παραγοντες  (ανατομία  μητρας, καλη  ορμονική λειτουργια  κατα την συλληψη,  απουσια γενικων παθησεων  (π.χ  ο διαβητης - λειτουργια  θυρεοειδους;,  Rh-θετική  ομαδα αιματος της γυναικας,  καλό σπερμοδιάγραμμα)  λογικά  υποθετω  να βρεθηκαν εν ταξει, δεν μεινει παρά να  κοιταχτουν και οι  πιο  - ας  πουμε ΄΄εξωτικές διαγνώσεις΄΄ ,  όπως  γεννετικοι λογοι  και  ισως  και   οι  απο  πολλους απο μας   αμφισβητουμενοι  ανοσολογικοι  παραγοντες....
    Μετα  θα  συνιστούσα να  ξαναδοκιμάσετε...
    Γενικά, να  πω  τι  συμβαίνει στην πραξη:  Η γυναικα ξανασυλαμβάνει  και η εγκυμοσύνη παει καλα...
    Το  πολύ-πολυ  ο   θεραπων iaτρός - λογω της  προτελευταιας  αποβολής σe  προxωρημενη εβδομαδα -  εφτασε  εως εκει ισως  λογω της αντιπηκτικης  αγωγής (;) -  θα   σκεφτει την  επαναληψη, τοσο   της αγωγης,   οσο  τωρα   και  την προληπτκή συρραφή  τραxηλου  (Shirodkar),  που την  διενεργουμε   σε ιστορικο  πολλων και  ισως ΄΄προχωρημενων΄΄  αποβολων (μετα  την συμπληρωσητης 11ης εβδομαδας  τουλαχιστον ) ,  όπως εδω,,,
    Στο ταλαιπωρημενο  ιστορικο, λειπει  η   πληροφορηση για την διαρκεια  της τελευταιας εγκυμοσύνης..
    Οπως και να εχει  βεβαια,  καπως έτσι,  οπως το περιεγραψα  από την εμπειρία δεκαετιων - θα  πρέπει - κατα την σκεψη  μου παντα -  να στηριχτει  η επομενη προσπάθεια..
    Κι αυτό, επειδή σε ιστορικό  επανειλλημενων αποβολων, μπορει μεν οι πρωτες να ήταν ΄΄τυχαίες΄΄,  αλλά   οι επακολουθες αναγκαιες επεμβάσεις  να εχουν  επηρεάσει τους λειτουργικους  μηχανισμούς του τραχηλου της  μητρας,  ωστε  μια συρραφή, να  σωσει την κατασταση...
    Για ενα εμπειρικό σκεπτικο προκειται,  που επι δεκατίες εχω  εφαρμοσει και δεν θυμάμαι να με απογοήτευσε ποτέ..
    Φιλικά
    Π.ΖΓ

    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

    Περίπου πριν από 8 χρόνια
    Σας ευχαριστώ κύριε Ζησόπουλε για που μου απαντήσατε κ μου δίνεται κ εσείς λίγο κουράγιο να συνεχίσω. 
    ¨ολες οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου έχουν γίνει καθώς επίσης κ ορμονικές κ σπερμοδιάγραμμα. Τα μόνα ευρήματα ήταν λίγο αυξημένη σερίνη από πλευράς μου κ μία αναστροφή στο σύζυγο για την οποία κάναμε εξέταση ομοκυστείνης κ βγήκε αρνητική. Η σαλπιγγογραφία μου ήταν πεντακάθρη. Όσον αφορά τώρα την τελευτάια εγκυμοσύνη ήταν ηλικία 5-6 εβδομάδων και είχαμε ήδη αρχίσει χρήση Vasclor, Innohep, Cyclacur μόνο τα άπρα δισκία kai Filicine. Απλά δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν για άλλη μία φορά ο ίδιο.
    Αυτό που θα ήθελα να αας ρωτήσω είναι αν οι εξετάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι αιματολογικές και αν θα συμμετεχει κ ο συζυγός μου σε αυτές. 
    Σας ευχαριστώ πολύ κ συγνώμη που κάνω κατάχρηση της καλοσυνής κ του ενδιαφέροντός σας. 