default_mobilelogo
      Σάββατο, 20 Απριλίου 2013
      1 Απαντήσεις
      1.8K διαβάστηκε
    Γεια σας,πριν ενα δυο χρονια ειχε βρεθει μια υποψια για Hpv σε παπ τεστ εκανα κολποσκοπηση (2-3 φορες απο τοτε)και ηταν παντα φυσιολογικα ολα με την γιατρο που με παρακολουθουσε.
       Επισκεφτηκα μια αλλη γυναικολογο προσφτατα η οποια ειπε πως δεν κανει κολποσκοπησεις αν δεν ¨δειξει¨το παπ τεστ οτι χρειαζεται.
      Το σωστο κατα την γνωμη σας ποιο ειναιγενικα,να γινεται η κολποσκοπηση εστω και προληπτικα καθε φορα μαζι με το παπ τεστ(ως μερος δηλαδη του προληπτικου γυναικολογικου ελεγχου)η μονο οταν υπαρχουν υποπτα ευρηματα στο παπ τεστ?
    Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
    Περίπου πριν από 9 χρόνια
    Αγαπητή Φίλη!
    Με  ρωτάς για την προσωπική  μου  άποψη  επί του θέματος και την καταθέτω ευχαρίστως, επειδή ειμαι ΄΄από την κούνια  μου ΄΄  καλά εκπαιδευμενος   γνώστης   και των δυο  μεθόδων..
    Το καλλλιτερο ειναι,  να γίνονται  και τα δύο..
    Σε ότι με αφορά, απορώ, οτι το συγκεκριμενο θέμα ειναι αντικείμενο συζήτησης,  μια και κάποια  πράγματα ειναι πασίγνωστα  απο δεκαετίες...
    1. Το  Papanicolaou-Test  ΄΄δεν  βλέπει΄΄  όλες τις  δυσπλασίες   -  CIN 1, CIN 2, CIN  3 καθως και ACIS (δηλ  αδενοκαρκινωμα  in situ -    και δεν υστερει  μονον σ΄  αυτές!!
    Δεν βλέπει  σε προληπτικους ελέγχους  περίπου 10%  των προχωρημένων καρκίνων.. Δηλαδή καρκίνων  που στην συντριπτικη πλειοψηφια τους  φαίνονται ίσως  και με  ...γυμνό ματι... Κι αυτό συμβαίνει σε διεθνές επιπεδο.. 
    Δεν  θα  παραθέσω επ΄ αυτού  πλούσια βιβλιογραφια δεκαετιων,  ξεφεύγει από τα ορια τυ forum..
    Μιλαμε για στατιστικές  των τελευταιων  5-6 ετών,   Βορείων  Ευρωπαϊκών  χωρών  και πιθανώς    πιο ΄΄προηγμένων ΄΄ από μας  στους προληπτικούς ελεγχους..
    2) Υπάρχει   ομως   και  η  αντίθετη περίπτωση: 
    Να ειναι  δηλαδή ο κολποσκοπικός έλεγχος  αρνητικός  και  παρ΄ ολ΄ αυτό  το  Pap-Test να  συνηγορεί  για ύπαρξη  δυσπλασιών σοβαρού βαθμού...
    Οι  λογοι  που συμβαίνουν αυτά, ειναι  πολλοί και διάφοροι  και τους συνοψίζω  εδω  για λογους  συντομίας  στην συζητηση  μας,   στην έκφραση,  που αντεγραψα  από αναγνωρισμενους  γνώστες  του   αντικειμένου,   ότι ΄΄Το test Papanicolaou είναι ένα αξιοπρόσεκτο αποτελεσματικό εργαλείο στην πρόληψη του καρκίνου .αλλά δεν είναι ένα τέλειο test. ΄΄ (Από το άρθρο ‘’ Πρόοδοι στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ‘’, Επιστημονική επιτροπή του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Λονδίνου, Ιούνιος 2006 , Ι.Μ. Τζαφέττας , Δ.Σ. Δόβας.. Δημοσιεύτηκε στα ΄΄Θέματα Μαιευτικής και Γυναικολογίας ‘’, Ιαν. – Μάρτιος 2008 , σελ. 31)
    Φιλικά
    Π.Ζ
     
     

    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
