default_mobilelogo
    Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012
    1 Απαντήσεις
    6.6K διαβάστηκε
  Γιατρέ καλησπέρα.Πρόσφατα, 31/5, έκανα την ετήσια προληπτική μαστογραφία και τον υπέρηχο. Η μητέρα μου παρουσίασε καρκίνο του μαστού στα 51 χρόνια της και η αδελφή μου διαγνώστηκε με καρκίνο in situ στο μαστό της στα 40 της. Πέρυσι λοιπόν που έκανα τη μαστογραφία δεν υπήρξε τίποτε το ανησυχητικό.  Σας παραθέτω τα αποτελέσματα της φετινής μαστογραφίας και του υπερήχου:
  Μαστογραφία
  Παρατηρείται αύξηση της επίτασης του μαζικού παρεγχύματος οπισθίως της αριστερής θηλής πλέον εμφανής στην κεφαλουριαία προβολή, χωρίς ιδιαίτερους χαρακτήρες στην τομοσύνθεση. Επανελέγχεται το πυκνό μαζικό παρέγχυμα οζώδους μορφολογίας. Επανελέγχονται οι αμφοτερόπλευρες οζιδιακές σκιάσεις <1.0 εκ. εκάστη, συμβατές με τις γνωστές ινικυστικές αλλαγές και κυστικά μορφώματα (Υπέρηχος 2011).
  Επανελέγχονται οι αμφοτερόπλευρες αποτιτατανώσεις κυρίως δεξιά, χωρίς ιδιαίτερους χαρακτήρες στην εντοπιστική μεγεθυντική λήψη.
  Δεν παρατηρούνται ύποπτες αποτιτανώσεις αν και το πυκνό παρέγχυμα δύναται να καλύψει την παρουσία τους.
  Συμπέρασμα:Αύξηση της επίτασης του μαζικού παρεγχύματος οπισθίως της αριστερής θηλής στην κεφαλουριαία προβολή και ως αναφέρθη. Χωρίς άλλες ουσιώδεις μεταβολές από το 2011.
  Συστάσεις: λόγω πυκνής υφής του μαζικού παρεγχύματος, ευρημάτων της μαστογραφίας και βεβαρημένου κληρονομικού συνίσταται επανάληψη του υπερηχογραφήματος και πί ενδέιξεως μαγνητική τομογραφία μαστών. Κλινική συνεκτίμηση
   
  Υπερηχογράφημα:
  Ινοκυστική αλλαγή Birads 2.
  Στο άνω έξω τεταρτημόριο του δεξιού μαστού στην 10η ώρα, 4 εκ. από τη θηλή διακρίνεται υπόηχο μόρφωμα με ασαφή όρια 15 επί  5mm, με ελαφριά αλλαγή της αρχιτεκτονικής που συνηγορεί υπέρ άτυπου συμπαγούς μορφώματος. Δεν παρατηρείται διάταση των γαλακτοφόρων πόρων, ούτε διόγκωση μασχαλιαίων λεμφαδένων.
   
  Ο γυναικολόγος που με εξέτασε στο κέντρο που έκανα τις εξετάσεις μου συνέστησε να αφαιρέσω το παραπάνω μόρφωμα.
  Ο χειρουργός μαστολόγος που απευθύνθηκα μου είπε ότι αυτό το μόρφωμα δεν είναι κατι ιδιαίτερο και μου πρότεινε σε τρεις περίπου μήνες να προβώ σε μαγνητική τομογραφία εξαιτίας κυρίως των πυκνών μαστών αφενός και αφετέρου εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού. Μου έκανε βιοψία του ογκιδίου με τη βοήθεια υπερήχου και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
  Εις τα εξετασθέντα συμβατικά επιχρίσματα παρατηρήθησαν λίγα ερυθροκύτταρα και άλλα στοιχεία του αίματος. Εις τα εξετασθέντα επιχρίσματα παρατηρήθησαν 2 μικρές ομάδες αδενικών κυττάρων με καλοήθεις χαρακτήρες και σπανιότατα γυμνοί παράδοσης.
   
  Συμπέρασμα: Σπανιότατα κυτταρικά στοιχεία με καλοήθεις χαρακτήρες. Επί της κλινικής ενδείξεως, σκόπιμος είναι η επανάληψη της εξέτασης.
   
  Συγγνώμη αν σας κούρασα με το μακροσκελές μήνυμά μου. Αλλά επειδή και στο παρελθόν με βοηθήσατε πολύ θα ήθελα και τη δική σας άποψη την οποία εκτιμώ ιδιαίτερα.
   
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
   
  Περίπου πριν από 9 χρόνια
  Αγαπητή  Φίλη!
  Δεν  μας  ειπες ποσο ετων είσαι.. Υποθετω   εκεί,  κοντά στα  40..
  Εχω κανει  εκαντοναδες  παρακεντησεις κατω  από υπερηχογραφικό  έλεγχο... Πρόκειται  για  δημοφιλή  πρακτική,  που δεν εφορμοζω πλέον σε συμπαγή ευρήματα,  για  διαφορους  λογους ,  που δεν ειναι της  ωρας  ν΄ αναλυσουμε ...
  Αν κατι  με  ανησυχεί τοσο,  ώστε  να χρειαζομαι  μια  ΄΄μερική΄΄ ιστολογικη επιβεβαιωση,  προτιμω να προτεινω στην γυναικα  την αφαίρεση  του  από εναν  ειδικό σ΄αυτά..
  Για  την μαγνητική:  Το μεγεθος του ευρηματος ειναι τοσο,  που  το πόρισμα   της  θα μπορούσε νσ σε  κσθησυχάσει..
  Να την κανεις  λοιπον ..
  Φιλικά
  Π.Ζ

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!