default_mobilelogo
    Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2011
    4 Απαντήσεις
    4.1K διαβάστηκε
  Καλησπέρα σας,
  είμαι 24 ετών, με ύψος 1.70 και βάρος 88 κιλά. Ανέκαθεν είχα ένα θέμα με τον κύκλο μου, ενίοτε καθυστερούσε 1-2 εβδομάδες, το είχα αναφέρει στο γυναικολόγο μου, θεώρησε πως οφείλεται σε ασήμαντους παράγοντες (π.χ. άγχος, κάποιο κρυολόγημα) και δεν συνέβαινε και συχνά αλλά μου έδωσε αντισυλληπτικά ώστε να μην αντιμετωπίζω πρόβλημα. Οπότε έπαιρνα αντισυλληπτικά για 12 μήνες, μέχρι πέρσι τον Ιούνιο.
  Με τη διακοπή ο κύκλος μου παρέμεινε ως είχε, άλλοτε κανονικά στις 28 ημέρες άλλοτε με μικρή καθυστέρηση, όμως από την αρχή του χρόνου δεν είχα κανέναν κύκλο των 28 ημερών, αλλά 40-50-60 ημέρες. Επισκέφτηκα νέο γυναικολόγο, ο οποίος μου συνέστησε ένα πακέτο εξετάσεων:
  Υπέρηχος για έλεγχο πολυκυστικών ωθηκών, τις οποίες και απέκλεισε, το πόρισμα είναι το εξής:
  Μήτρα διαστάσεων 7.3x2.8 cm με ενδομήτριο πάχους 0.7 cm. Aρ. ωοθ. φ 4.34 cm με ωοθηλάκιο 2.00 cm. Δ. ωοθ. 2.2x3.1 cm. Απουσία υγρών στο διαπλάσιο.
  Καμπύλη σακχάρου:
  Γλυκόζη: Χρόνος 0' : 86
  --Χορήγηση γλυκόζης 75g--
  Γλυκόζη: Χρόνος 60' : 114
  Γλυκόζη: Χρόνος 120' : 92
  (Οι τιμές αναφοράς του εργαστηρίου είναι:   Νηστικός: 65-110 και 1 ώρα μετά το γεύμα: 0-140)
  Ορμονολογικές εξετάσεις (3η μέρα του κύκλου, μετά από χορήγηση προγεστερόνης για να μην χρειαστεί να περιμένω):
  Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH): 5.56 (Τιμές αναφοράς: Ωοθηλακ: 2.8-11.3, Ωορρηξία: 5.8-21.0, Εκκριτ: 1.2-9.0, Εμμην: 21.7-153)
  Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH): 4.62 (Τιμές αναφοράς: Ωοθηλακ. 1.1-11.6, Ωορρηξία: 17-77, Εκκριτ: 2-14.7, Εμμην: 11.3-40)
  Προλακτίνη (PRL): 11.8 (Τιμές αναφοράς: Ωοθηλακ. 4.5-33, Ωορρηξία: 6.3-46, Εκκριτ: 4.9-40)
  Εστραδιόλη (Ε2): 36.20 (Τιμές αναφοράς: Ωοθηλακ. 12-160, Ωορρηξία: 34-40, Εκκριτ: 27-246, Εμμην: 12-30)
  Τεστοστερόνη ολική: 47.8 (Τιμές αναφοράς: Αναπαραγωγή περίοδος: ND-73, Εμμηνόπαυση: ND-43)
  Εξετάσεις θυρεοειδούς:
  Θυρεοτρόπος ορμόνη (TSH): 1.570 (Tιμές αναφοράς: 0.4-4)
  Θυροξίνη ελεύθερη (FT4): 0.86 (Τιμές αναφοράς: 0.84-1.76)
   
  Αφού συγκέντρωσα όλες τις εξετάσεις, επισκέφτηκα ξανά το γυναικολόγο, ο οποίος μου είπε πως αποκλείει τις πολυκυστικές, το σάγχαρο είναι φυσιολογικό, οι ορμονικές είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, πέραν της τεστοστερόνης η οποία είναι ελαφρώς τσιμπημένη, όμως η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι οριακή, οπότε μου συνέστησε να απευθυνθώ σε έναν ενδροκρινολόγο και να ζητήσω εξέταση για τα αντισώματα του θυρεοειδούς μήπως υπάρχει κάποια κρυφή πάθηση.
  [ul]
  [li]Να σημειώσω ότι έχω πολύ έντονη τριχοφυία στο πρόσωπο ειδικά (μετά από αρκετές συνεδρίες αποτρίχωσης με laser το πρόβλημα παραμένει εμφανές), στα πόδια, στα χέρια (στο σώμα οι τρίχες είναι πιο ξανθές αλλά εγώ τις βλέπω!). Δεν γνωρίζω αν έχει σχέση, αλλά πέρα από την τριχοφυία, έχω και θυλακίτιδα όπου ένας δερματολόγος παλιότερα μου είπε πως οφείλεται σε ορμονικούς λόγους.[/li]
  [li]Επίσης, προσπαθώ να χάσω βάρος αλλά δεν τα καταφέρνω, με προσεγμένη διατροφή και μετρημένες θερμίδες το τελευταίο τρίμηνο έβαλα κιλά και δεν έχασα! Δεν γυμνάζομαι ιδιαίτερα, αλλά δεν κάθομαι κιόλας, περπατάω πολύ και κάνω ποδήλατο καθημερινά. (Πριν από 6 χρόνια ήμουν μόλις 52 κιλά)[/li]
  [li]Έντονη εφίδρωση (ακόμα και το χειμώνα!), αίσθημα κόπωσης και φούσκωμα,[/li]
  [li]Εύθραυστα νύχια και ξηρό δέρμα στο σώμα και λιπαρό στο πρόσωπο και τυς τελευταίους μήνες και έντονη τριχόπτωση (ενώ έχω πολύ πλούσια και υγιή μαλλιά, μαδάνε!!!). [/li]
  [li]Επίσης, τόσο στην οικογένεια του πατέρα μου, όσο και στης μητέρας μου, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή.[/li] [/ul]
  (Διάβασα τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και ενδεχομένως να επηρεάστηκα, όμως ταιριάζουν πολλά από τα συμπτώματα)
   
  Σήμερα λοιπόν, επισκέφτηκα έναν ενδοκρινολόγο, του έδωσα τις εξετάσεις που έχω κάνει και τον ενημέρωσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζω, η απαντησή του είναι πως τον ενδιαφέρει μόνο η TSH και πως η FT4 είναι περιττή, δεν έχω κανένα πρόβλημα, να περπατάω 8 χιλιόμετρα τη μέρα κι όσο για τις διαταραχές του κύκλου δεν είναι πρόβλημα(!). Θεώρησε τα πάντα φυσιολογικά, καθώς μεγάλωσα κατά ένα χρόνο από πέρσι... 24 είμαι, όχι 74! Δεν ξέρω πως γίνεται η εξέταση, πάντως πέρα από τη λήξη ιστορικού δεν κοίταξε τίποτα απολύτως.
  Τι με συμβουλεύετε; Να "κουκουλώσω" ξανά το πρόβλημα με αντισυλληπτικά; Να επισκεφτώ έναν άλλο ενδοκρινολόγο; Αν θελήσω να αποκτήσω παιδάκι (μπορεί σε οριζόντα τουλάχιστον 5ετίας να μην με ενδιαφέρει, αλλά κάποια στιγμή αργότερα....) να κυνηγάω των κύκλο των 50 ημερών;
   
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη αν σας κούρασα, απλά δεν ξέρω τι να κάνω, ο ένας γιατρός με στέλνει στον άλλο...
   
   
  Περίπου πριν από 10 χρόνια
  Καλημέρα,
   
  χίλια συγνώμη για την επιμονή μου, αλλά η ερώτησή μου βρέθηκε προς το τέλος της δεύτερης σελίδας και γράφω ξανά μήπως σας ξεφύγει. Και πάλι ευχαριστώ!
  Περίπου πριν από 10 χρόνια
  Αγαπητή  Φίλη!
  Τα  κιλα, παιζουν τον ρόλο  τους..  Δεν λέω  να γινεις  52  αλλά  με  70-72  μαλλον   θα τα   πας καλλιτερα,, ..
  Το  μεταβολικό  συνδρομο  - για το  οποιο σε ήλεγξαν  -  δεν ειναι  παντα  ευκολο να διαγνωστεί, επειδή   οι τιμές  που εξεταστηκαν  ειναι ακομη   αντιρροπημένες ..
  Πιστευω    ότι  ο ενδοκρινολογος  εχει  με την άποψη του  γενικώς   δικηο...Μικρες διακυμάνσεις  του  κυκλου  (ας  πουμε  της   ταξεως των 15  ημερων  περιπου   ) δεν χρειάζονται  αντιμετωπιση  και βεβαια  δεν  εμποδιζουν την  συλληψη...  Αν θέλεις επιβεβαιωση  της  ωοθυλακιορρηξίας, κρατησε ενα  θερμοδιάγραμμα  για   το διαστημα μεταξυ  δυο περιοδων  (μετρηση στο στομα, καθε πρωι.  πριν σημωθεις  ) και  ξαναμιλαμε!. Στις περισσότερες περιπτώσεις  ο  κυκλος ειναι  διφασικός, με την  διαφορα,   ότι  η  ωοθυλακιορρηξία  παει  αντιστοιχες  μερες  πισω  και  μαζι της  μετατοπίζεται  αντιστοιχα  η  εμμηνορρυσία..  Αυτές   οι γυνανικες  κινδυνευουν  να μεινουν έγκυες  όταν δεν....θελουν  κι αυτό, επειδή εχουν  ασταθή  ωοθυλακιορρηξία..Ειναι  ένα ΄΄σχετικό''  προβλημα.. 
  Ενα  άλλο  προκυπτει, αν το ζευγάρι λόγω εργασιας  δεν συνανταται τακτικά ,  οποτε ειναι δυσκολο να προβλεψουν   τις γόνιμες μερες  και να προγραμματισουν σχεσεις,,  Σ΄ αυτή την περιπτωση  υπάρχει  η  δυνατοτητα φαρμακευτικης  καθηλωσης της  ωοθυλακιορρηξίας  σε συγκεκριμενη  περιοδο,  παντα  βεβαια  μονον μεχρι να  μεινει η γυναικα  εγκυος..
  Για την  ΄΄θεραπεια ΄΄  του ρυθμού του κυκλου: Αυτή  με φάρμακα  δεν επιτυγχάνεται σε μόνιμη βαση.. 
  Αν δεν  πας πισω  με τα  κιλά,  δεν  εχεις  καμία   πιθανότητα  να πετυχεις  κατι  επ΄αυτου..Καμια..  
  Κάθε  αλλη   ΄΄θεραπεία΄΄ (;), ειτε με αντισυλληπτικο, ειτε  με  ΄΄ρυθμιστικά΄΄   κυκλου,  θα  φερνουν την περιοδο  σου  μονον  οσο τα παιρνεις... Μετά   θα έρχεται  παλι   όπως ήξερε,,, Αν βαλεις μαλιστα και άλλα κιλά,  θα αργει  κι άλλο..    
  Αντισυλληπτικά  θα  παρεις   μονον,  αν τα χρειαζεσαι σαν  προστασία  για μία ανεπιθυμητη εγκυμοσύνη..
  Για το  βαρος:  Εχω  ΄΄ασπρίσει ΄΄  στην ειδικότητα  και  ξερω τι  δεν... ισχυει..  Επί πλέον ειμαι ''απο χέρι''  καλος γνωστης του προβλήματος, μια  και καποτε κατέβασα το  δικο  μου  βαρος  από τα  115  στα..88 κιλα.. 
  Δεν ισχύτει σε καμία περίπτωση  το ΄΄με μετρημένες θερμίδες, έβαλα κιλά και δεν έχασα!΄΄.
  Επιμενω:   κατι δεν μετρήθηκε σωστά ..  Για  δοκίμασε  παλι...

  Φιλικά
  Π.Ζ.

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Περίπου πριν από 10 χρόνια
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας.
  Θέμα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δε νομίζω να έχω. Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον κύκλο μου, ποτέ δεν υπολόγισα "γόνιμες" μέρες, προτιμώ πιο ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης για να μην ψάχνομαι μετά! :-)
  Θα συμβουλευτώ ένα διατροφολόγο και θα αυξήσω τη φυσική δραστηριότητα, ελπίζω να έχω αποτελέσματα σύντομα, γιατί όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολύ αρνητικά την ψυχολογία μου.
  Και πάλι σας ευχαριστώ.
  Περίπου πριν από 10 χρόνια

  Π,Ζ

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!