default_mobilelogo
    Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010
    1 Απαντήσεις
    2.4K διαβάστηκε
  Γιατρέ καλησπέρα,
  Έχω ξαναεπικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν και παίρνω το θάρρος να γνωστοποιήσω το πρόβλημά μου το οποίο είναι κάπως σύνθετο.
  Είμαι ηλικίας 38,5 ετών και έχω ένα παιδί ηλικίας 5 ετών (φυσιολογική και αρκετά εύκολη σύλληψη και τοκετός με καισαρική χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα).
  Ακολούθησε μια διακοπή κύησης 10 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού μου. Η διακοπή έγινε στις  πρώτες 5 εβδομάδες με «αναρρόφηση» όπως με είχε ενημέρωσει ο γιατρός μου, χωρίς πρόβλημα και αφού έγινε εξέταση μετά την επέμβαση.
  Του ς τελευταίους 7 μήνες προσπαθούμε σχετικά «στοχευμένα» (μέρες όπου υπολόγησε την ωορρηξία μου ο γυναικολόγος με υπέρηχο) για 2ο παιδί χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα .
  Κάναμε με το σύζυγο τις ακόλουθες εξετάσεις:
  Σπερμοδιάγραμμα: Κάτωθι  τιμές:
  Κινητικότητα στους 37ΟC:
  Άριστη 7%,  Μέτρια 38%, Επιτόπια 8%, Ακίνητα 47%
  Συμπληρωματικά αναφέρω: όγκος 2.4ml,   Αριθμός 58 χ106 /ml,  Συνολικός αριθμός 139.2 χ106 , Μορφολογία  15%(φυσιολογικές μορφές).
  Συμπέρασμα : ‘Ολες οι παράμετροι εντός φυσιολογικών τιμών πλήν της ελαφρώς μειωμένης κινητικότητας.
  Να σημειώσω πως παλαιότερη εξέταση του συζύγου πρίν την πρώτη εγκυμοσύνη είχε τα ίδια περίπου αποτελέσματα (ελαφρώς μειωμένη κινητικότητα).
  Ορμονικές εξετάσεις (3η μέρα περιόδου): FSH: 5.0 mIU/ml
  TSH: 1.530 μIU/ml (μέθοδος CLIA)
  AMH:  3.30ng/mL μέθοδος ΕΙΑ
  LH: 8.6 mIU/ml (μέθοδος CLIA)
  Οιστραδιόλη ,E2): 77.0pg/ml
  Προλακτίνη 9.4 ng/ml (μέθοδος R.I.A)

   
  Έπειτα από τις εξετάσεις αυτές ο γιατρός μου πρότεινε σαλπιγγογραφία η οποί α πραγματοποιήθηκε κατά την 8η μέρα του κύκλου, και έδειξε τα ακόλουθα:
  Από τον έλεγχο που έγινε, η μητρική κοιλότης σκιαγραφείται φυσιολογική σε θέση και μέγεθος. Εικόνα ήπιων αλλοιώσεων στο αριστερό τοίχωμα. Στην παρούσα εξέταση δεν επετεύχθη σκιαγράφηση της δεξιάς σάλπιγγας ως επι πιθανή εικόνα απόφραξης. Η αριστερή σάλπιγγα ελέγχεται βατή επιτρέποντας τη δίοδο του σκιαγραφικού μέσου
  Ο γιατρός, χωρίς πολλά σχόλια επί της  σαλπιγγογραφίας μου πρότεινε την εξωσωματική
  Εγώ σας γράφω όλο αυτό το ιστορικό, αφενός γιατί επιθυμώ ένα δεύτερο παιδί αφετέρου  γιατί  αναρωτιέμαι αν μόνη και καλύτερη οδός για μια εγκυμοσύνη για εμάς  είναι να μπώ στην περιπέτεια της εξωσωματικής.
  Δεν ξέρω πραγματικά τι μπορώ να κάνω με το θέμα της «απόφραξης σάλπιγγας».  Δεδομένου ότι μπορεί, αν όντως υπάρχει απόφραξη, να είναι ετσι πριν την πρώτη εγκυμοσύνη, δεν θα πρέπει να διερευνήσω το θέμα περεταίρω προσπαθώντας για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη; Στο μεταξύ και οι επαφές με το σύζυγο γίνονται με αρκετό άγχος εκ μέρους μου.
  Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας και ελπίζω σε στην άποψή σας, βλέποντας πόσο πολύ έχετε βοηθήσει ζευγάρια σε ανάλογα διλλήματα .
   
  Περίπου πριν από 11 χρόνια
  Aγαπητή Φίλη!
  Εισαι  38,5 ετων  και  υφσιταται  με   μεγαλη  πιθανότητα (σχεδόν  με βεβαιότητα  )  αποφραξη της   μιας σάλπιγγας..  Αυτή   η απόφραξη  ειναι  κατά 99%  ειναι  απορροια  μιας ( ή περισσοτερων - αν  υπηρξε  άλλη στο παρελθον! ) εκτρωσεως.. Ειναι  λογικό,  αν  αναλογιστουμε  ότι  οι μισές  ωοθυλακιορρηξέις γινονται  από καθε  μια  των  ωοθηκων,  ότι   οι πιθανοτητες συλληψης   μειωνονται  κατά  50%..
  Οι πιθανοτητος  συλληψης  -  αν  δεν υπάρχει  αποφραξη  - κυμαινεται  περιπου στο 20%  σε  καθε  κυκλο..  Επομενως  η  προοπιτκη συλληψης  μειώνεται στο  10%  ανα  κυκλο..
  Συνυπάρχει  και μια  ασθενοσπερμία..  Η προταση του γατρού σας εχει  λοιπόν κ'σποια   λογικη
  Ασφαλώς   όμως  μπορείτε  ακομη να δοκιμασετε την τυχη σας  για μερικους  μηνες  και  να επιτευχθεί  μία  κύηση..
  Μια  εξωσωματική γίνεται  και λίγο αργότερα...
  Για τον έλεγχο της απόφραξης:  θα   μπορουσε να γινει,  π.χ. με μια λαπαρασκόπιση..Αν επιβεβαιωθεί   η  αποφραξη,  η  ανάταξη της χειρουργικά με μια  λαπαροτομία, εχει ελαχιστες   πιθανοτητες   επιτυχίας,  που  θα  φανεί  μόνον,  αν δεν μείνεις έγκυος μέσα  στα επόμενα 2 χρόνια..
  Δεν  τα  βλεπω ολα  αυτά  λογικά...
  Μπορείς να περιμενεις  μια  αυτόματη  συλληψη για το διαστημα  που νομίζεις,,, Αν αυτη δεν επέλθει,  η εξωσωματική  - ασυνηθιστη  επιδίωξη  μιας δευτεροτόκου - ειναι   μια  προοπτικη..
  Φιλικά

  Φιλικά
  Π.Ζ

  Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
  Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
  Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
  Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

  Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!