default_mobilelogo
      Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010
      1 Απαντήσεις
      2.2K διαβάστηκε
    Γιατρέ καλημέρα

    η ερώτησή μου αφορά την ανάπτυξη του μωρού μου και την πιθανή ανάγκη για προγραμματισμένο τοκετό. Γύρω στην 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ο γιατρός παρατήρησε κάποια λευκά σημάδια (ασβεστιώσεις????) στον πλακούντα και συνέστησε να κάνω εξέταση Doppler. Από την εξέταση προέκυψε ότι ο πλακούντας ήταν grade III με αποτιτανώσεις. Οι υπόλοιπες μετρήσεις όμως φαίνονταν ΟΚ: BPD 86mm, OFD 111 mm, HC 309 mm, AC 279mm, FL 64 mm, Βάρος 2.047 kg, Ομφαλική αρτηρία RI 0.61, Μέση εγκεφαλική αρτηρία 0.85. Εκτίμηση: "Φυσιολογικές πλακουντιακές και εμβρυικές ροές". Τώρα βρίσκομαι στην 38η εβδομάδα και κατά την εξέταση στο ιατρείο ο γιατρός μου είπε ότι βλέπει το μωρό να έχει 'μεινει λίγο πίσω'. Εκτιμά το βάρος του γύρω στα 2,5 κιλά και επειδή ο υπέρηχος αυτός δεν είναι ακριβείας μου συνέστησε νέα εξέταση Doppler και πιθανολογεί ότι μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουμε τον τοκετό.

    Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:

    Αν όντως το μωράκι είναι μόνο 2.5 κιλά υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία τού?

    Δεδομένου ότι΄ούτως ή άλλως μένουν μόνο δυο εβδομάδες μέχρι την κανονική ημερομηνία τοκετού και πραγματικά δεν μου αρέσει η ιδέα του προγραμματισμένου τοκετού, είναι πραγματικά προτιμότερο να επισπεύδουμε τη διαδικασία από το να φήνουμε το μωρό να έρθει στην ώρα του?

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας
    Περίπου πριν από 11 χρόνια
    Αγαπητή  Aurora!

    Είναι  δύσκολο  αν δοθεί απάντηησ σε τέτοια ερωτήματα, χωρίς να δει  κανείς το περιστατικό  από  κοντά   για  να εκτιμήσει σωστά  την κατάσταση.

    Κατ΄ αρχήν:  Παιδιά  από 2,5  κιλά και άνω δεν είναι ελλιποβαρή.  Εχουν φυσιολογικό  βάρος και δεν κινδυνμεύουν περισσότερο  από άλλα.

    Αν ένας τοκετός  θα ξεκινήσει ενωρίτερα, ειδικά  σε ένα  μωράκι  που κινδυνεύει  να το βγάλουμε ελιποβαρές (έχουμε  απόκλιση 10%  περιπου στην  εκτίμηση βάρους ),  θα εξαρτηθεί από το πόσο κινδυνεύει  καιτά την εκίτμηση του  θεράποντα μαιευτήρα  και μόνον.

    Αυτό,  αν χρειαστεί  η  επίσπευση  τοκετού , θα  σου  το εξηγήσουν διεξοδικά  και βέβαια  η  τελική απόφαση  μένει στην   μητέρα.

    Με  φιλικούς  χαιρετισμούς

    Π.Ζ.

    Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
    Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
    Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.
