Αγαπητή Φίλη!
Εξωτερικά κονδυλώματα είναι μία σχετικά απλή ιστορία, που αντιμετωπίζεται, είτε οπως σε σένα, είτε και με τοπική θεραπεία από την ίδια την ασθενή (π.χ. με τοπική χρήση ποδοφυλίνης). Αν εγινε έτσι όπως λές, οι αλλοιώσεις που είχες, ηταν μετα τόσο χρόνια ενδεχομένως - ας το πω έτσι, μη ιατρικά - ανενεργές πλέον. Αυτό βέβαια δεν μεταφράζεται, ότι κακώς αντιμετωπίστηκαν.
Μερικά από τα 80 στελέχη κονδυλωμάτων μπορεί να συμβάλουν - απαιτούνται και άλλοι παράγοντες βέβαια γι' αυτό - στην δημιουργία προβληματων, όταν προσβάλλουν το επιθήλιο (το κάλυμα δηλαδή ) του τραχήλου της μήτρας. Η διάγνωση της προσβολής του συγκεκριμένου σημείου γίνεται κολποσκοπικά και κυτταρολογικά. Η κολποσκόπιση θα έλεγα ότι έχει την μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Βλεπουμε συχνά τυπικες κολποσκοπικές εικόνες για HPV, ενώ τα κυτταρολογικά επιχρίσματα δεν εμφανιζουν αντίστοιχες αλλοιώσεις.
Στην περίπτωση σου, με μία κολποσκόπιση θα ξεκαθαρίσεις αν υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο και αν πρέπει να γινει θεραπεια.
Με πιο εξελιγμένες μεθόδους από το Pap-Test, μπορουμε να διαπιστώσουμε ακόμη και σε γυναικες με φυσιολογικά κολποσκοπικά και κυτταρολογικά ευρήματα, ότι υφίσταται στην περιοχή παρουσία HPV. Ώστόσο, τούτο δεν σημαίνει, ότι οι γυναίκες αυτές θα νοσήσουν! Εχει αποδειχτεί, ότι ένα μεγαλο μερος του υγειούς γυναικειου πληθυσμού αποβαίνει θετικό στην εξέταση. Για τον λόγο αυτό η νεα και πολυέξοδη αυτή μέθοδος , δεν μπορεσε να εκτοπίσει Κολποσκοπιση και Παπανικολαου, μια και δημιουργεί στις γυναικες ανυπαρκτα προβληματα.
Δεν είναι με τίποτε ενδεδειγμένο να προβείς σε αυτό τον ειδικό έλεγχο.! Προσωπικά σε αποτρέπω! Κατά την γνώμη μου η περίπτωση σου δεν εμπνέει ανησυχία και βέβαια δεν είσαι εστία μολυνσεως συντρόφων..
Τωρα, γιατί καποιοι δεν είδαν τα εξωτερικά κονδυλώματα: Υπαρχει και η δυνατότητα, καποιος να μην τα αναγνώρισε σαν κονδυλώματα. Μην νομίζεις ότι αυτό είναι παντα εύκολο.
Ακόμη, αφού δεν υπαρχει προφανώς ιστολογική εξέταση ενός τουλάχιστον απο τα εξωτερικά κονδυλώματα που είχες, ποιός μας βεβαιώνει τι πραγματικά καυτηριάστηκε τότε; Χωρίς αυτην, δεν είναι δυνατόν να στηριχτούν νομικες διαδικασίες.... Αστα αυτά καλλιτερα..
Μια άλλη (πολυ πιθανή) εξηγηση είναι, ότι κατά κανόνα οι γυναίκες που πανε για Pap-test ΔΕΝ εξετάζονται γυναικολογικά.! θα πρέπει να το πρόσεξες! Στο πιτσ-φυτιλι γίνεται η λήψη του επιχρίσματος από καποια μαθητευομένη μαία ή κάποιο βιαστικό ειδικευόμενο, που έχει την εντολή να κάνει την λήψη του επιχρίσματος και τίποτε παραπάνω, χρησιμοποιωντας οποιοδήποτε νουμερο κολποδιαστολέα υπαρχει διαθέσιμο εκείνη την στιγμή - που το είδε κανείς να ματώνουν τόσες γυναικες στην λήψη του Pap; - σε μια ατέλειωτη ουρά ενδιαφερομένων! Αν αυτές έχουν μια κύστη στην ωοθηκη, ένα ινομύωμα, εναν καρκίνο ενδομητριου, ή εναν μικρό όγκο στον μαστό, μια διαταραχή κύκλου, ή μια εληά στο ποπό, πρέπει να στηθούν σε αντιστοιχα διαφορετικές ουρές , σε διαφορετικές μέρες και σε διαφορετικούς γιατρούς, προκειμένου να ελεγχθουν. Δεν υπάρχει πουθενά στοιχειώδης αρχειοθέτηση, τι της βρηκαν οι άλλοι πρόσφατα, ή πριν ένα χρόνο..... Αυτά - εκτός λίγων αξιέπαινων εξαιρέσεων - είναι η καθημερινή τακτική. Τι τα θες! Στην Ελληνική ιατρική εχουμε άριστους παίκτες, αλλά μας λείπει ένα είδος Rehagel.
Κάνε λοιπόν μία κολποσκοπιση και ηρέμησε. Μαλλον δεν θα σου βρούν τιποτε, οπότε θα λήξουν και οι όποιοι προβληματισμοί..
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.