Aγαπητή Φίλη! Nancy
Πρόκειται ατυχώς για αρκετά συχνο συμβαν, που αφορά αλλοτε σε μικροτερο, άλλοτε σε μεγαλυτερο βαθμό όλους μας, με...επαγγελματικές προεκτάσεις ( ΄΄Με καταμάτωσε!!'' - καθημερινό σχολιο για τον ατυχη προηγουμενο γιατρό)
- Τυχαινει καμια φορά το εργαλειο να προσκρουσει στον τραχηλο και να σπασει κανενα επιφανειακο τριχοειδές αγγειο. τυχαινει να εχει η γυναικα καποιο αθωο, φυσιολογικο εκτρόπιο (φυσιολογικός κοκκινος΄΄λεκές ΄΄ γύρω από το στομιο του ενδοτραχήλου) , που μολις το ακουμπισεις λιγο δυνατότερα στην ληψη του επιχρισματος, ή στην προσπαθεια να παρει ο γιατρός το ενδοτραχηλικό δείγμα με εδιικό βουρτσακι - ΄΄ζουγρανιζεται΄΄ ο ενδοτραχηλος και η συνεπεια ειναι μίσ μικροαιμόρροια, που βεβαια σταματα από μονη της αμεσως.... (΄΄Εσεις οι γυναικολογοι, όλο δικαιολογίες είστε'΄, λεει για τα παραπάνω η γυναικα μου!)
Μολονοτι θεωρω τον εαυτό μου ειδικά εκπαιδευμενο και παροσεκτικό σ΄αυτά, δεν μπορω να ισχυριστώ, ότι δεν μου συμβαίνει ποτέ..
Στις περιπτωσεις αυτές, ειναι σημαντικό να γινεται μία μικρη σημειωση στο παραπεμπτικο του επιχρισματος, για τον κυτταρολογο και να δινεται η εξηγηση για την αιτια της μικροαιμορροιας και τυχόν παρουσια ερυθρων αιμοσφαιρίων στο πλακάκι....Αν δεν γινει, κι αυτά φανούν στην μικροσκοπική εξεταση, εκείνος μπορεί νσ το ερμηνευσει σαν κατι παθολογικο..
Τελος παντων, στην δική σου περιπτωση το Pap-test απεβη φυσιολογικό και δεν θα με απασχολουσε άλλο...
Ισως στην επομενη προληπτικη εξεταση ειναι σκόπιμο να το αναφέρεις πριν την εξεταση ( ο ιδιος κανω σ΄αυτα μία μικρη σημειωση στον υπολογιστή για το συμβαν) , ωστε να χρησιμοποιηθεί λεπτοτερος διαστολεας, να δοθει ακομη περισσότερη προσοχή στην διαδικασια εξετααης και στην ληψη του επχιρισματος..
Για το αν θα εχεις συνεπεια από την αιμορροια: Ειναι θεμα για...θεωρητική συζητηση...Η πραξη μέχρι τωρα κατεδειξε, ότι κατι τετοιο δεν συμβαίνει..
Παντως το θεμα παραμένει ακομη ΄΄θεμα΄΄ και γι αυτό εδωσα τοση εκταση στην απαντηση μου (μας διαβαζει παρα πολυς κοσμος!)...
Κατά την άποψη μου, παρομοια μικροπροβληματα ειναι συχνότατα , όταν η ληψη του επιχρισματος δεν γινεται από γιατρό, αλλά από βοηθητικό προσωπικό...
Η ληψη του επιχρισματος ειναι πολυ σοβαρή υποθεση, ώστε πρέπει να γινεται από γυναικολογους και κυρίως, οχι μονον για τον λογο που σε απησχολησε, αλλά για την ληψη από σωστό μερος και για την σωστή επιστρωση.
Φιλικά
Π.Ζ
Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.