default_mobilelogo
  Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010
  1 Απαντήσεις
  22.3K διαβάστηκε
Γιατρέ ζητώ συγνώμη για το εκτενές κείμενό μου αλλά επειδή έχω εκατοντάδες απορίες σχετικά με την υγεία μου θα σας ήμουν ευγνώμων αν διαθέσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να μου απαντήσετε.
Είμαι 26 ετών χωρίς παιδιά (δεν έχω επιχειρήσει - είμαι ανύπαντρη).  Έχω φυσιολογικό βάρος (1.62 ύψος και 57kg), καπνίζω ελάχιστα τα τελευταία 2 χρόνια και έχω σταθερό σεξουαλικό σύντροφο εδώ και 7 χρόνια. Η περίοδος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 12,5 χρόνια.   Όσον αφορά την κληρονομική προδιάθεση η αδερφή της μητέρας μου είχε καλοήθη όγκο και έκανε υστερεκτομή ή αφαίρεση των σαλπίγγων (δεν ξέρω 100%) στα 47 της, ενώ η γιαγιά μου (μητέρα της μητέρας μου) πάσχει από καρκίνο του παχέως εντέρου στα 80 της.
Ο κύκλος μου είναι σταθερός.  Από πάντα σχεδόν είχα αρκετή ροή περιόδου.  Τον τελευταίο όμως χρόνο η ποσότητα του αίματος δεν ήταν πάντα σταθερή.  Πολύ σπάνια ήταν περισσότερη ενώ πιο συχνά ήταν λιγότερη από αυτή που είχα συνηθίσει.  Από τα 18 μου είχα αίμα ανάμεσα στις περιόδους μου, όχι πάντα.  Συνήθως ήταν πολύ λίγο.  Ο τότε γιατρός μου εξήγησε ότι οφειλόταν στην επαφή του ωαρίου με κάποιο αγείο καθώς προχωρά.  Βέβαια, η διάγνωση έγινε με εξωτερικό (κοιλιακό) υπερηχογράφημα και με πρωκτική εξέταση μιας και τότε ήταν αδύνατη η κολπική εξέταση.  Από τότε αυτό συνέχισε να συμβαίνει αλλά δεν το είχα επανεξετάσει.  Επίσης έχω αρκετά συχνά καφέ εκκρίσεις.
Τον Ιούνιο έκανα ένα ΤΕΣΤ ΠΑΠ το οποίο έδειξε την παρουσία αρκετών πλακωδών κυττάρων από την επιβολής στιβάδα, πολλών από τη διάμεση και σπανίων από την παραβασική.  Παρατηρούνται λίγα αδενικά κύτταρα από τον ενδοτράχηλο.  Επίσης παρατηρούνται αρκετά πλακώδη κύτταρα με χαμηλού βαθμού φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.  Αρκετά πολυμορφοπύρηνα.  Νεοπλασματικά κύτταρα δεν ανευρέθησαν.  Το συμπέρασμα ήταν ότι τα κολποτραχηλικά επιχρίσματα ήταν αρνητικά για κακοήθεια και υπήρχαν κυτταρολογικά ευρήματα ελαφράς κολπίτιδας.  Η γιατρός δε μου συνέστησε αγωγή.
Να πω ότι το ιστορικό μου περιλαμβάνει αρκετές κολπίτιδες και μήκυτες εδώ και 2,5 χρόνια.
Τον Οκτώβριο επισκέφθηκα κάποιον άλλο γιατρό λόγω κάποιων έντονων πόνων αλλά μικρών σε διάρκεια που είχα αριστερά ή δεξιά του κόλπου.  Ο γιατρός μου είπε ότι μάλλον προέρχονται από κινήσεις του εντέρου.  Επιπλέον είδε ένα τραχηλικό πολύποδα ο οποίος σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση αποτελούνταν από 4 τεμάχια έκαστο διαμέτρου 0.3-0.4 εκ.  Σύμφωνα πάλι με την συγκεκριμένη εξέταση, οι ιστολογικές τομές παρουσιάζαν τραχηλικό βλενογόνο με οίδημα, πυκνή φλεγμονώδη διήθηση και εκτεταμένη πλακώδη μεταπλασία.  Παρατηρήθηκαν υπερπλαστικές αδενικές μεταβολές και αντιδραστικού τύπου επιθηλιακή ατυπία.  Δυσπλασία, κακοήθης εξεργασία δεν διαπιστώθηκαν.  Η διάγνωση ήταν υπερπλαστικές επιθηλιακές μεταβολές τραχηλικού βλενογόνου και ευρήματα συμβατά με καλοήθη πολύποδα ενδοτραχηλικού τύπου.  Και συστάθηκε η επανάληψη ενός ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε 6 μήνες.
Επειδή από τότε παρατήρησα πιο έντονο το φαινόμενο με το αίμα στα μέσα της περιόδου και σε αρκετή ποσότητα μάλιστα επισκέφθηκα το γυναικολόγο ξανά το μήνα αυτό (Φεβουάριος).  Διαπίστωσε ότι το ενδομήτριο ήταν πολύ παχύ (20 χιλ. 19η ημέρα του κύκλου) και  μου είπε ότι κάτι βλέπει στο ενδομήτριο, ίσως πολύποδα, υπερπλασία ή κάτι άλλο το οποίο όμως για να το δει καθαρά τι είναι θα πρέπει να ξαναπάω στο τέλος της επόμενης περιόδου για να το δει ξανά με κολπικό υπέρηχο.
Ο όγκος αυτός (ή ότι είναι) δημιουργήθηκε μετά τον Νοέμβριο που έκανα αφαίρεση του πολύποδα;  υπάρχει περίπτωση να προυπήρχε και να μην τον είδε ο γιατρός ή να μη φαινόταν;
Υπάρχει κάποια σχέση με τον πολύποδα που είχα στον τράχηλο;  Αν δεν κάνω λάθος είχα διαβάσει ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα εμφάνισης άλλου πολύποδα.  Συνεπώς είναι μικρή η πιθανότητα να είναι απλά πολύποδας;
Στο μέλλον δηλαδή είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσω πάλι κάποια ανωμαλία στα γεννητικά όργανα ή στο υπόλοιπο σώμα μου;
Η εμφάνιση του πολύποδα μπορεί να αποτελεί προδιάθεση και για εμφάνιση πολύποδα ή κακοήθους όγκου π.χ. στο έντερο;  Επειδή υποφέρω από χρόνια δυσκοιλιότητα.
Για το τωρινό και για τον πολύποδα ευθύνεται η υπερβολική αύξηση των οιστρογόνων;  Υπάρχει κάποια εξήγηση για την αύξηση αυτή;  Η έντονη συναισθηματική φόρτιση που προυπήρχε πριν την εμφάνιση του πολύποδα (άγχος, στενοχώρια) έχει σχέση με την αύξηση των οιστρογόνων;
Υπάρχει περίπτωση να είναι και ινομύωμα; (δε μου ανέφερε την προπτική αυτή).  ε τον κολπικό υπέρηχο που θα κάνω θα γίνει 100% διάγνωση αν πρόκειται για πολύποδα ή ινομύωμα κτλ και στη συνέχεια θα γίνει βιοψία για να βρεθεί αν είναι κακοήθες;  Μήπως θα χρειαστούν και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι όπως σαλπιγγογραφία ή υστεροσκόπηση;  Θα χρεαστεί και διαγνωστική απόξεση παρόλο που μπορεί να έχει επιπλοκές;  Η λαπαροσκόπηση μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή μου;  Η απόξεση χρησιμοποιείται μόνο για διάγνωση;
Αν είναι πολύποδας αφαιρείται με υστεροσκόπηση ή απόξεση;  Ποια είναι η καλύτερη;  Υπάρχει περίπτωση να έχω και άλλους πολύποδες μέσα στη μήτρα;  Αν είναι ινομύωμα αφαιρείται με λαπαροτομία;  Οι 3 μέθοδοι έχουν επιπλοκές και αν ναι εξαρτώνται από την εμπειρία του γιατρού;  Γίνονται σε νοσοκομείο και απαιτείται γενική νάρκωση;  Μετά την αφαίρεση θα μπορέσω να κάνω παιδιά;
Αν είναι καρκίνος στη δική μου περίπτωση γίνεται προσπάθεια θεραπείας με ακτινοβολία ή με υστερεκτομή;  Η θεραπεία με ακτινοβολία αποκλείει στο μέλλον (αν όλα πάνε καλά) να τεκνοποιήσω;
Σε περίπτωση που χρειαστεί απόξεση χρειάζεται γενική νάρκωση;  Πραγματοποιείται στο ιατρείο του γυναικολόγου ή στο νοσοκομείο;  η πιθανότητα επιπλοκών είναι η ίδια με αυτή της απόξεσης για έκτρωση;  Καλύτερα να απευθυνθώ σε κάποιο πιο έμπειρο γιατρό;  Εξαρτάται δηλαδή από την εμπειρία του γιατρού;  Ποιες είναι γενικά οι πιθανότητες επιπλοκών;
Οι ίδιες απορίες μου ισχύουν και για την αναρρόφηση.
Κάπου ειδα το εξής:  " η αρχική θεραπεία της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι η απόξεσή του. Στην καλοήθη υπερπλασία με τον τρόπο αυτό επέρχεται ίαση σε ποσοστό 50-75% των ασθενών. Στις υπόλοιπες ασθενείς θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 4 έως 8 μήνες. Στις υποτροπιάζουσες αιμορραγίες χορηγείται κυκλικά προγεστερόνη. Στις άτυπες υπερπλασίες η παρακολούθηση με απόξεση είναι πιο συχνή και εάν παρατηρηθεί μεγάλη δραστηριότητα των κυττάρων τότε η ολική υστερεκτομή είναι η λύση του προβλήματος. Στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η θεραπεία θα πρέπει να είναι πιο ριζική."  Μπορείτε να μου το εξηγήσετε καλύτερα;
Γιατρέ, σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.  Σας παρακαλώ να είστε ειλικρινής στις απαντήσεις σας.  Θα το εκτιμούσα πολύ.  Για μένα η ενημέρωση θα με βοηθήσει πολύ περισσότερο από το να περιμένω απλά άλλες 15 ημέρες αμφιβολίας μέχρι να γίνει η διάγνωση.  Έτσι θα προετοιμαστώ καλύτερα ψυχολογικά για τα όποια αποτελέσματα.  Και θα είμαι καλύτερα έτοιμη να ξέρω και να ψάξω τις καλύτερες επιλογές που θα μου είναι διαθέσιμες.
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#15435
Αγαπητή    Φίλη!
 
Το ατέλειωτο μύνημα  αντικατοπτριζει το αγχος  σου. Τα πραγματα ειναι   ωστοσο  προφανώς απλα.  Ενδομητριο  παχους 20 χιλ ,  μπορει  να προερχεται  είτε  από  υπερπλασια του ενδομητριου,  που στην  ηλικια  που βρισκεσαι ειναι  παντα καλοηθης,   χωρις  καμία  απολυτως  εξαιρεση,   ειτε προκειται  για εικονα  που  εντυπωσιαζει σαν  υπερπλασια,  αλλα  στην πραγματικοτητα πρόκειται για  εναν  ή περισσοτερους  μικροτερους πολυποδες ενδομητριου.   Στην περιπτωση  σου,   με βάση  το ιστορικό, ειναι   και  η πλεον πιθανή εκδοχή.  Η  άποψη,  ότι πολυποδες  δεν υποτροπιαζουν,  δεν  ευσταθει!  Επανεμφανισεις πολυπόδων  τραχηλου, ειναι  συχνό φαινομενο  σε  καθε γυναικολογικό  ιατρείο.
Η  ενδεδειγμενη θεραπεια ειναι  η θεραπευτική   αποξεση  (μερικοι    απο εμας διενεργουμε   και αναρρόφηση,  για να μην μεινουν  υπολλε'ιματα).
Η  υστεροσκοπιση,  που ειναι  θαυμασια μεθοδος   για την  αφαιρεση  υποβλενογονίων  μικρων  ινομυωμάτων,  ή  για την αφαιρεση  καπιου μικροπολυποδα ,  παρακαμπτοντας   ενδεχομένως  την αποξεση,  στην προκειμενη περιπτωση  δεν θα προεφέρει   πολλά.  Μαλλον θα  πολλαπλασιασει τον χρονο της  ναρκωσης  και  επεμβασης  και η  αποξεση δεν θα αποφευχθει.
Η  απόξεση  δεν  ειναι  τόσο  επικινδυνη  επέμβαση, όπως φοβασαι. ΅Ειναι  η  πιο συνηθισμένη επέμβαση ρουτινας  στην γυναικολογία, υπαρχει σε όλους τους γυναικλοογους  επαρκεστατη εμπειρία  και έχει το πιο χαμηλό ποσοστό  των  όποιων επιπλοκων, απ΄ όλες τις  γυναικολογικες επεμβασεις. Τόσο  λιγες,  που δεν θα  έπρεπε  να  τις  συζηταμε  στην προκειμενη περίπτωση,  που δεν  εχει  και άλλη  επιλογή (εκτος  του να μην  κανει τιποτε !).   Μεσος χρονος διαρκειας  περιπου 5  λεπτά.  Η γυναικα μπορεί σε 1-2   ωρες να παει  στο στο σπίτι!   Να την κανεις!
Με φιλικους  χαιρετισμούς
Π.Ζ.

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!