Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος Κούσκουρα 3 (έναντι Ιεράς Μητρόπολης), 1ος όροφος, 2310- 227981 Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη www.gyn.gr/chatzigeorgiou
|
Oπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), (Μάιος-Ιούνιος 2008) μία από τις πλέον σημαντικές παρατηρήσεις ήταν πως όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό ήταν χαμηλά κατά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, τότε η πρόγνωση για την πορεία της νόσου ήταν χειρότερη. Η εργασία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Νοσοκομείο Mount Sinai. Μελετήθηκαν τα δεδομένα από την παρακολούθηση 512 γυναικών. Οι περισσότερες γυναίκες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, με τα επίπεδα του 37,5% των γυναικών να είναι χαμηλότερα των συνιστώμενων, ενώ μόνο 24% των γυναικών είχαν ικανοποιητικά επίπεδα. Μάλιστα, μετά από μέση παρακολούθηση 11,6 ετών, οι γυναίκες που παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D είχαν 94% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταστάσεις και 73% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν.
Όπως τόνισε όμως η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Dr. Pamela Goodwin, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προτού ενοχοποιηθεί η έλλειψη της βιταμίνης D ως αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του μαστού. Όπως υποστηρίζει, οι γυναίκες δε θα πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής γιατί δε οι ειδικοί δε συμφωνούν για το ποιά είναι η ιδανική συνιστώμενη δοσολογία. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι λίγες γυναίκες της μελέτης που εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, είχαν επίσης άσχημη πρόγνωση.
Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες εργασίες για προστατευτική επίδραση της βιταμίνης D έναντι του καρκίνου του μαστού (αλλά και του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη).
Τα στοιχεία αυτά πιθανώς σχετίζονται και με την παρατήρηση πως η συχνότητα του καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερη σε βόρειες χώρες με λιγότερη ηλιοφάνεια, αφού γνωρίζουμε πως η έκθεση στον ήλιο (σε λογικά πάντα πλαίσια) οδηγεί σε σύνθεση της βιταμίνης D3 (που είναι η ενεργός μορφή) στο δέρμα.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρεί ότι το ανώτερο ασφαλές όριο βιταμίνης D που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά είναι 2.000 IU, ενώ άλλοι ειδικοί συστήνουν την καθημερινή λήψη 1.000 IU βιταμίνης D.
Πολλές μελέτες συγκλίνουν στην άποψη πως η πρόσληψη περισσότερων από 2.000 IU βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό με συνέπεια την εμφάνιση βλαβών στα νεφρά και το ήπαρ.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι το γάλα, το γιαούρτι (πολλά εμπλουτίζονται με βιτ. D), η μαργαρίνη και τα λιπαρά ψάρια.