Πηγή Πληροφορίας:
![]() |
Δρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος Κούσκουρα 3 (έναντι Ιεράς Μητρόπολης), 1ος όροφος, Τηλ. : (231) 279-272Fax : (231) 257-369 Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη www.gyn.gr/zissopoulos |
Διαβάσαμε για σας στο Reproductive BioMedicine Online 2004 Vol. 8, No. 6. 616–627
Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό Stress στο αναπαρωγικό σύστημα του ανδρός συνίσταται σε βλάβη του κυτταροπλάσματος του σπερματοζωαρίου και της δομής του DNA. Φυσιολογικά υπάρχει ισοροπία μεταξύ συγκεντρώσεως παραγώγων οξειδωτικών διαδικασιών και αντιρροπιστικών αντιοξειδωτικών συστημάτων.
Μία απο τις στρατηικές προσέγγισης είναι να καταπολεμηθεί το οξειδωτικό Stress , αυξανοντας την ανιτοξειδωτική δυνατότητα του σπέρματος.
Πολλές μελετες αναφέρονται στην αποτελεματικότητα των αντιοξειδωτικών στην ανδρική υπογονιμότητα. Οι περισσότερες από αυτές υποφέρουν από το ότι δεν συνοδεύονται από διπλες τυφλές μελέτες, δυσκολεύοντας την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων. Επί πλέον, οι διάφοροι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα αντιοξειδωτικά, σε διάφορους συνδυασμούς και δοσολογίες, για διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Ελάχιστες ανακοινώσεις αναφέρονται στο μονο κριτήριο επιτυχίας, που είναι η εγκυμοσύνη.
Θα πρέπει λοιπόν να γινουν περισσότερε μελέτες σε ειδικές ομάδες ανδρών με mεγάλο βαθμό οξειδωτικού Sress. Μονον πολυκεντρικές διπλες τυφλες μελετες με στατιστικά σημαντικό αριθμό περιστατικών , μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεράσματα σχετικά με την χρησιμότητα της αγωγης στην ανδρική υπογονιμότητα.
Reproductive BioMedicine Online 2004 Vol. 8, No. 6. 616–627
Λέξεις κλειδιά: antioxidants, ART, male infertility, reactive oxygen species, spermatozoa