default_mobilelogo

 

Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

chatzkon@hotmail.com
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομοσπονδιακών αρχών, από την πανδημία έχουν πληγεί περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 10.000, με τους περισσότερους να είναι νέοι ενήλικες.
Οι έγκυες και τα ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ ευάλωτα στο νέο ιό. Οι άνω των 65 αν και δεν προσβάλλονται εύκολα από τη νέα γρίπη κινδυνεύουν να πεθάνουν αν τελικά νοσήσουν.

Οι έγκυες γυναίκες δεν είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον ιό της γρίπης H1N1 από ότι ο άλλος πληθυσμός, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Κυριότερος λόγος φαίνεται να είναι η ελάττωση της δυνατότητας έκπτυξης των πνευμόνων και συνεπώς ο ελαττωμένος αερισμός κυρίως σε προχωρημένες εβδομάδες κύησης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) οι έγκυες γυναίκες που θα προσβληθούν από τη νέα γρίπη, έχουν 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Το 7-10% των νοσηλευομένων ασθενών σήμερα (Δεκέμβριος 2009) στις ΗΠΑ σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας είναι έγκυες γυναίκες στο 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης. Ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει πως τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού στην ομάδα αυτή του πληθυσμού υπερτερούν τις (πιθανές) παρενέργειες.

Οι έγκυες που θα εμβολιαστούν έγκαιρα έναντι της νέας γρίπης, θα αναπτύξουν αντισώματα έναντι του Η1Ν1, τα οποία έχουν την δυνατότητα να περνούν τον πλακούντα και συνεπώς να προσφέρουν παθητική ανοσία και στο νεογέννητο μωρό. Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη των αντισωμάτων απαιτεί την παρέλευση 12-14 ημερών τουλάχιστον.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από τον ιό H1N1, θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα. Η διάρκεια της νόσησης θα είναι ολιγοήμερη, με πυρετό όχι πάνω από 38ο και βήχα. Μικρός μόνο αριθμός μπορεί να εμφανίσει σοβαρότερα συμπτώματα και να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Όπως και με την κοινή εποχική γρίπη, οι έγκυες, ιδιαίτερα αυτές που είναι στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά και οι γυναίκες μέχρι και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο του να έχουν επιπλοκές από την γρίπη (όπως πνευμονία).

Μπορούν οι έγκυες να λάβουν εάν χρειάζεται ειδική αντιϊική αγωγή;

Ο κίνδυνος επιπλοκών από την γρίπη είναι μεγαλύτερος στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό (έως και 6 βδομάδες μετά). Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό, εάν νοσήσουν οι γυναίκες που βρίσκονται στο 2ο και το 3ο τρίμηνο, αλλά και οι λεχωίδες έως και 6 βδομάδες μετά τον τοκετό, να λάβουν ειδική αγωγή με αντιϊικά φάρμακα εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Με βάση τα υπάρχοντα δεδεομένα, τα αντιϊικά φάρμακα oseltamivir (Tamiflu®) και zanamivir(Relenza®), δε φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών ούτε για την μητέρα, ούτε για το έμβρυο.  Επειδή όμως ανήκουν στην Κατηγορία C του FDA (δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για χρήση σε έγκυες γυναίκες – μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν τοξικές δράσεις σε έμβρυα), θα πρέπει να σταθμίζεται σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα παρενεργειών με τα αναμενόμενα οφέλη. (Σχόλιο: ακόμη ένας λόγος για προφυλακτικό εμβολιασμό!)

Ο θηλασμός μπορεί υπό προϋποθέσεις να συνεχιστεί παράλληλα με την αντιϊική αγωγή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», στις 13/12/2009, σε συνέντευξη του Προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γ. Σαρόγλου: «Περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Αρα έχουμε περισσότερες εισαγωγές στο Νοσοκομείο και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων». Αν αυτή η εκτίμηση για τα κρούσματα και τους θανάτους επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του χειμώνα.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται πως πέρσι καταγράφονταν 15 περιστατικά εποχικής γρίπης ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς, ενώ φέτος η αναλογία είναι- μέχρι στιγμής- 90 κρούσματα νέας γρίπης για 1.000 επισκέψεις.


http://www.toronto.ca/health/cdc/h1n1/pdf/fastsheets/pregnant_and_h1n1_fs/greek_pregnant_with_h1n1.pdf

http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/vaccine_preparedness/safety_approval/en/index.html

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=304724&ct=2&dt=13/12/2009

www.keelpno.gr