default_mobilelogo

Πηγή Πληροφορίας:

 

parmΔρ Παρμενίων Ζησόπουλος Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

https://www.gyn.gr/dr-zisopoulos

 

Διαβάσαμε για σας στο διαδίκτυο (http://www.medscape.com/viewarticle/451550) σχετικά με την ‘ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΏΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΔΙΑBΗΤΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ METFORMIN.

Από το ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο, σταχυολoγήσαμε τα παρακάτω: H σύνδεση μεταξύ αντίστασης στην ινσουλίνη, υπερινοσουλιναιμίας και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αποτέλεσε μία από τις την πλέον σημαντικές προόδους για την θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης κινητοποιούν την αύξηση παραγωγής ανδρογόνων από τη ν ωοθήκη, γεγονός που οδηγεί στην υπερτρίχωση και την ακμή, που βρίσκουμε σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Μεγαλύτερης σημασία είναι όμως το γεγονός ότι αυξημένες τιμές ινσουλίνης αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία. Η metformin μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης σε ασθενείς με ΣΠΩ και τούτο μειώνει τα ανδρογόνα στον ορό αίματος, αποκαθιστά ομαλούς κύκλους και ωοθυλακιορρηξία και μπορεί να βελτιώσει τα ποσοτά εγκυμοσύνης Το σκεύασμα φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό ωοθυλακιορρηξίας της κλομιφαίνης σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , που είναι ανθεκτικοί στην αγωγή με σκέτη κλομιφαίνη. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ακόμη, ότι η μετφορμίνη μειώνει της αποβολές του πρώτου τριμήνου και μειώνει την ανάπτυξη διαβήτη σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Και τέλος, η παρατεταμένη θεραπεία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να προξενήσει απώλεια βάρους σε παχύσαρκες ασθενείς. Ολ΄αυτά, είναι αρκετά για να εντάξουμε το αντιδιαβητικό αυτό φάρμακο, στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.